Εγκατάσταση Εικαστικά

«Κρεμάστρες – Σύμβολα Αμοιβαιότητας» στο Χαλάνδρι

Στη δεύτερη φάση του μπαίνει από την 1η Οκτωβρίου στον Δήμο Χαλανδρίου το project της Εικαστικού και Ιστορικού Τέχνης ΑΣΚΤ Ελένης Πολυχρονάτου με τίτλο «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας»,

το οποίο έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων.

01 __________ __________________

Το project υλοποιείται με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα.

02 ________________ ______________________

Το πρότζεκτ «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου», ουτοπικού κυρίως χαρακτήρα, υπηρετεί μια προφανή κοινωνική διάσταση.

03 ______________ ____________________

Σχεδιάζει έργα «ουτοπικά», όχι με την έννοια του μη πραγματοποιήσιμου, αλλά ως τμήματα ενός ουτοπικού κόσμου, καλύτερου. Ένα γλυπτό το οποίο ξεκινάει από το έδαφος, για να μιλήσει στην καρδιά του ανθρώπου.

05 ______________ __________________

Τι είναι οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου»

Στο πρότζεκτ παρουσιάζεται ένα μοντέλο/αντικείμενο κοινής χρήσης κατασκευασμένο από ξύλο, μέταλλο ή ανακυκλώσιμα υλικά, φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι των πόλεων να μπορούν να το χρησιμοποιούν. Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ζωντανό γλυπτό» το οποίο οφείλει να προσφέρει μια λειτουργία στην κοινότητα, μεταμορφώνοντας το δημόσιο χώρο από μια εικόνα βαρβαρότητας σε μια εικόνα τρυφερότητας.

06 EllenA Pili

Η μορφή

Τρεις (3) ευθείες δεμένες στη μέση φτιάχνουν την Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου. Το έργο έχει αυτή τη μορφή ώστε να υπάρχει απλότητα στη κατασκευή. Επιπροσθέτως, τα μέρη του αντικειμένου μπορούν να συναρμολογηθούν με ποικίλους τρόπους. Οι διαστάσεις του έργου δεν υπερβαίνουν τα 180 εκ. σε ύψος και η βάση εμπεριέχεται σε ένα νοερό κύκλο με διάμετρο 90 εκ.

07 ____________ ____________

Η διαδραστικότητα
Δυο έννοιες που αποδίδουν την ιδιότητα που παρουσιάζει το project είναι η ρευστότητα και η συλλογικότητα. Το πρότζεκτ δεν χρησιμοποιεί τον Δημόσιο Χώρο απλώς ως «εκθεσιακό» χώρο. Είναι μια μορφή τέχνης που διαμορφώνεται μέσα από τη συμμετοχή των διάφορων χρηστών και, κατά συνέπεια, δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο έργο/βασικό μοντέλο, αλλάζοντας πολλές φορές την όψη και την λειτουργία του.

08 ____________ ______________________________

Γιατί από τους καλλιτέχνες

Οι σχέσεις ζωής, τέχνης και ανθρώπου ισοδυναμούν με τη λειτουργία της ανθρώπινης ύπαρξης και κατά καμία έννοια δεν εξυπηρετούν διακοσμητικές, ψυχαγωγικές, οικονομικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. Αντιθέτως, συμβάλλουν στον κοινωνικό μετασχηματισμό και στην απελευθέρωση του ανθρώπου.

09 ________________ ________________________

Ο Pierre-Joseph Proudhon αναφέρθηκε στην κοινωνική σκοπιμότητα, όταν περιέγραψε την τέχνη ως ένα σκοπό που αποβλέπει στη φυσική και ηθική τελείωση του είδους μας. Απέρριψε την «τέχνη για την τέχνη» που είναι ξεκομμένη από το δίκαιο και το καθήκον, και υποστήριξε μια τέχνη διευρυμένη και καλλιεργημένη ως ανώτατη σκέψη του νου και υπέρτατη εκδήλωση της ανθρώπινης φύσης. Γι’ αυτό συμπέρανε ότι η αξιολόγηση της τέχνης ανήκει στο μεγάλο κοινό. «Ο καλλιτέχνης του οποίου το έργο τέρπει το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων θα θεωρηθεί ως ο μεγαλύτερος από όλους, αφού το ιδανικό του είναι το πιο δραστικό […] δεν υπάρχει άλλος κανόνας».

10 ______ ________________

Ένας από τους Γάλλους κοινωνιολόγους-αισθητικούς, ο Jean-Marie Guyau διατύπωσε την άποψη ότι η τέχνη είναι ουσιαστικά κοινωνική: «Η αληθινή τέχνη, μολονότι δεν αποβλέπει σε κανέναν ηθικό και κοινωνικό σκοπό, κρύβει μέσα της βαθιά ηθικότητα και βαθιά κοινωνικότητα».

11 ____________ ________________a

Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν
Στη συγκεκριμένη ιδέα και στη χρήση της, συμμετέχουν με 12 νέες διαφορετικές εκδοχές του ίδιου μοντέλου οι καλλιτέχνες:
Όμηρος Κοσμίδης, Μιχαέλα Λογιώτατου, Βούλη Δριτσάκου, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος, Ζωή Αρβανίτη, Κώστας Κόντης, Αφροδίτη Σαρταμπάκου, Αντρέας Τσερπέλης, EllenA Pili, Στέφανος Σουβατζόγλου, Τόμυ Ιβάνωφ, Ελένη Πολυχρονάτου.

12 ________ ____________

Στην Πρώτη Φάση του project στο Χαλάνδρι, τα έργα εκτέθηκαν στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου τον περασμένο Ιούνιο.
Από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, τα δώδεκα έργα θα θεμελιωθούν στα επιλεγμένα σημεία του Δήμου Χαλανδρίου, ενώ το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 12 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κοινωνική και καλλιτεχνική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου. Τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν τα έργα είναι:

1. Εκκλησία Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου, 2. Πλατεία Χίου, 3. Αθλητικό Κέντρο Μάρκος Παπαδάκης, 4. Συνοικισμός (Οδός Καρελά ‘Ρίζες’), 5. Δημαρχείο, 6. Πεζόδρομος Χαιμαντά, 7. Πλατεία Κιοσέ, 8. Πλατεία Δούρου, 9. Παρκάκι Τούφα, 10. Παιδική χαρά – ΚΕΠ Παλιού Δημαρχείου, 11. ΚΕΠ Μετρό, 12. Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο