Εικαστικά

Η Αικατερίνη Γεγησιάν στην Μπιεννάλε της Βενετίας

Η Αικατερίνη Γεγησιάν, εικαστικός με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και έδρα το Λονδίνο, εκθέτει στο Περίπτερο της Αρμενίας στην 56η Μπιεννάλε της Βενετίας, όπως ανακοίνωσαν οι Kalfayan Galleries.

Στην έκθεση του περιπτέρου της Αρμενίας, η οποία διοργανώνεται υπό την επιμέλεια της Adelina Cüberyan v. Fürstenberg, σύγχρονοι καλλιτέχνες της Αρμενικής Διασποράς εκθέτουν τα έργα τους, αυτή την συμβολική χρονολογία (2015), με την αφορμή των εκδηλώσεων μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία.

«Ένας μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες»: Σειρά από 65 κολάζ και artist’s book

Ο «Μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες» βασίζεται σε φωτογραφικά άλμπουμ της Σοβιετικής Αρμενίας, Τουρκίας και Ελλάδας από την δεκαετία του ’60 έως την δεκαετία του ’80, τα οποία με αφηγηματικό τρόπο παρουσιάζουν μέσα από τη φωτογραφία την εικόνα του κάθε έθνους. Το έργο συνθέτει αυτές της ετερογενείς εικόνες, οι οποίες παρήχθησαν σε ποικιλόμορφα γεωγραφικά, ιδεολογικά και ιστορικά πλαίσια συνθέτοντας μια σειρά από κολάζ και ένα artist’s book, τα οποία μαζί κατασκευάζουν ένα νέο τοπίο αναδεικνύοντας μια αόρατη τοπογραφία. Το έργο αναπαράγει μια μεταφυσική και «έμφυλη» ανάγνωση των εθνικών δυνάμεων που έχτισαν το αρχικό υλικό, μια ανάγνωση η οποία και μιμείται τις αφηγήσεις της κοσμικής σύλληψης (αρχής) (την γέννηση του έθνους) και απηχεί θηλυκές και αρσενικές μεταφορές (την Αρμενία ως μητέρα, το Έθνος ως πατέρας). Διαχωρισμένο σε εφτά κεφάλαια που ακολουθούν την λογική των 7 θαλασσών (μια ιδέα που αιώνες χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαφορετικότητα των γεωγραφικών τοπίων) ο οδηγός «μεταφράζει» τις αφηγήσεις της γένεσης όχι ως μια εξελικτική διαδικασία αλλά μια κυκλική και σύγχρονη σύνδεση μεταξύ όγκων νερού.

Aikaterini Gegisian A Small Guide to the Invisible Seas (The Sea of Waves, 5) 2015 Collage on paper 32.3 x 47.2 cm Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος  και  των Kalfayan Galleries, Αθήνα - Θεσσαλονίκη Courtesy the artist & Kalfayan Galleries, Athens-Thessaloniki

Aikaterini Gegisian
A Small Guide to the Invisible Seas (The Sea of Waves, 5) 2015
Collage on paper
32.3 x 47.2 cm
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και των Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Courtesy the artist & Kalfayan Galleries, Athens-Thessaloniki

Εικόνες διαφόρων μεγεθών και υλικών τοποθετούνται η μια πάνω στην άλλη, δημιουργώντας πλαίσια μέσα σε άλλα πλαίσια, μερικές φορές χτίζοντας πάνω στην επανάληψη και στις αντανακλάσεις και άλλες φορές ακολουθώντας τα επίσημα μοτίβα ή τις κινήσεις των ανθρώπων στην εικόνα. Παρόμοια με την διασύνδεση των εφτά θαλασσών που σχηματίζουν το νέο αόρατο τοπίο, οι εικόνες ενώνονται σαν σώματα που υφαίνονται, τα οποία μαρκάρονται μέσα από συμβολικές δυνάμεις και πολλαπλούς κώδικες.

Ο «Μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες» επεξεργάζεται μέσα από τις εικόνες νέους τρόπους να περιγράψει το αόρατο, δίνοντας φόρμα σε ένα χώρο που ακόμη δεν ανήκει σε εμάς.

Η Αικατερίνη Γεγησιάν (γεν.1976, Θεσσαλονίκη) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Το 2014 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή της στο University of Westminster (Λονδίνο). Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραβεία & χορηγίες: Arts & Humanities Research Council, Arts Council England, Visiting Arts, Picture This Moving Image Agency, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έργα σε συλλογές: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πολύπλευρο έργο της Γεγησιάν διαπραγματεύεται την πλαστικότητα της κινούμενης εικόνας, ήχου, φωτογραφίας και κειμένου, εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ τοπίου, μνήμης και αφηγηματικότητας. Εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries (Αθήνα–Θεσσαλονίκη).