Εικαστικά

Οι «Χασμωδίες» του Βασίλη Γεροδήμου

Υλικά διαφορετικά σε υφή και σχήμα, όπως ξύλο, χαρτί, μέταλλο, πλαστικές διαφάνειες, κάποτε χρήσιμα και στη συνέχεια παρατημένα, επανεξετάζονται και επαναπροσδιορίζονται, συνομιλώντας μεταξύ τους στα γλυπτά του Βασίλη Γεροδήμου που συνθέτουν την ατομική έκθεση με τίτλο «Χασμωδίες», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στην  Eleftheria Tseliou gallery, Ηρακλείτου 3 στο Κολωνάκι. Στην έκθεση με διάρκεια μέχρι τις 5 Μαρτίου, παρουσιάζεται μία σειρά γλυπτών και κολάζ που εμβαθύνουν στον διάλογο μεταξύ αντιθέτων, δημιουργώντας νέες φόρμες.

«Με πρώτη ύλη τα θραύσματα του αστικού μας ορίζοντα, εκείνα τα άταφα κτερίσματα της καταναλωτικής μας κοινωνίας, φιλοτεχνεί ο Β.Γ. το έργο του. Ύλη μεταποιημένη που έχει υποστεί την επεξεργασία βιομηχανικής παραγωγής, που εμπεριέχει τα σημάδια της πρώτης κατασκευής και που τα κομμάτια της θυμίζουν θολά αλλοτινές χρήσεις, σήμερα εν αχρηστία. Αυτό είναι το τοπίο της έμπνευσης του καλλιτέχνη μέσα από το οποίο διακρίνει και ανασύρει τα πλαστικά στοιχεία που κάτι του εκπέμπουν. Συμπιεσμένα χαρτιά, πλαστικές διαφάνειες, επεξεργασμένα κομμάτια δέρματος,  μαρμάρινες πλάκες, τεμάχια  λαμαρίνας, στελέχη μηχανημάτων, εργαλείων, σωλήνες κ.α.», σημειώνει με αφορμή την έκθεση η Ελεάννα Βλάχου, ερευνήτρια Ιστορίας και Μουσειογράφος.

«Ο Βασίλης Γεροδήμος εργάζεται την τελευταία δεκαετία ερευνώντας μεταξύ άλλων τις αντοχές και την πλαστικότητα μιας και μόνον ύλης. Με τη τεχνική της εναποθέτησης ομοιόμορφων επιφανειών αυτή η πρώτη ύλη αναδιπλώνεται σε νέο υλικό και αφουγκραζόμενος τη κρυφή συνοχή της ο καλλιτέχνης μας έχει αποδώσει νέες άτυπες μορφές όπου η ίδια η αντοχή της πρώτης ύλης, βήμα προς βήμα, τις έχει υπαγορεύσει», προσθέτει η κ. Βλάχου και καταλήγει: «Σήμερα, στη νέα του δημιουργία εμβαθύνει στο διάλογο μεταξύ αντιθέτων, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά και μεταξύ τους, από πλαστική άποψη, αντίθετα υλικά: κομμάτια ξύλου με φελιζόλ, αποκόμματα μαρμάρου με σελίδες χαρτιού Α4, στέλεχος μηχανήματος (εκσκαφέα) με σαμπρέλα (φορτηγού)κτλ. Αυτή η εκ πρώτης όψεως σχεδόν προκλητική χασμωδία ανάμεσα στα υλικά κατακάθεται εύηχα. Οι νέες μορφές των γλυπτών του είναι ανήσυχες, όπως άλλωστε η εποχή μας, εμπνέουν όμως γαλήνη με την ευαισθησία της συρραφής τους. Η δράση της «συναίρεσης», εδώ η τεχνική της ενοποίησης, εξομαλύνει τις αντιθέσεις χωρίς ωστόσο να καταργεί την πρώτη τους ουσία αφήνοντας ελεύθερη τη διαλεκτική τους σχέση.  Συνομιλούν, κι εμείς τα ακούμε».

HASMODIES_ 03 © Vassilis Xenias

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20.00 – 22.30

Διάρκεια έκθεσης: 2 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 20.00, Σάββατο: 12.00 – 15.00

ELEFTHERIA TSELIOU GALLERY, Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι, Αθήνα, Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210 3618188, www.tseliougallery.com

Φωτογραφίες © Βασίλης Ξενιάς

Μ. Ζ