Εικαστικά

Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας: Μία διαδρομή 35 ετών

Εργαστηρι Τεχνης Χαλκιδας

Τα 35άχρονά του γενέθλια εορτάζει εφέτος το Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας.  Ήταν το 1978 όταν ο τότε δήμαρχος Χαλκίδας Γιάννης Σπανός οραματίζεται την πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης και προτείνει στον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά και τη σύζυγό του Χαρίκλεια να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό του. Το μεγάλο ταξίδι της οικογένειας Μυταρά στα μονοπάτια της τέχνης με το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας είχε μόλις ξεκινήσει.

Ο δήμαρχος γνώριζε καλά τη σχέση που είχε το ζεύγος Μυταρά με τη ζωγραφική αλλά και την εκπαίδευση. Η ιδέα ξεκίνησε επειδή ο Μυταράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα, όμως στην πορεία τα ηνία του σχολείου τα ανέλαβε η Χαρίκλεια Μυταρά επειδή ο ίδιος δεν είχε  χρόνο γιατί δίδασκε στη σχολή Καλών Τεχνών. Κάπως έτσι άρχισε η λειτουργία του εργαστηρίου.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σκοπός του ήταν η πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης. Αρχικά στεγάστηκε στην οδό Κριεζή 26. Τον Ιούνιο του 1981 ιδρύεται σύλλογος με την ονομασία «Πολιτιστικό Κέντρο Χαλκίδας». Το 1985, λόγω της συνεχούς ανάπτυξής του και δημιουργίας νέων τμημάτων, παραχωρείται στο Εργαστήριο από τον δήμο, ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου για να στεγαστούν τα διάφορα εικαστικά τμήματα του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το Εργαστήρι αναπτύχθηκε και τον Ιούνιο του 1981 δημιουργηθήκαν τμήματα ενηλίκων. Το 1993 απονέμεται στους Χαρίκλεια και Δημήτρη Μυταρά το χρυσό μετάλλιο της Πόλης, από το Δήμο Χαλκίδας.

Το Εργαστήρι διαθέτει διάφορα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες πλαισιωμένα από δασκάλους αποφοίτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Για τα παιδιά υπάρχουν τμήματα ζωγραφικής, κόμικς & κεραμικής. Για τους ενήλικες λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, εικαστικής αναζήτησης, ιστορίας της τέχνης, κεραμικής, γλυπτικής, βασικού σχεδίου, φωτογραφίας, κοσμήματος, αγιογραφίας. Το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας απασχολεί 15 δασκάλους.

Δίδαξαν εδώ μεταξύ άλλων οι: Πατρασκίδης Λάκης, Παπαδόπουλος Διονύσης, Μωραΐτη Ελένη, Μυταρά Χαρίκλεια, Αδαμάκος Γιάννης, Λαμπαδαρίδης Χαρικλεια Μυταρα (2)Σωτήρης,  Μαλέα Φρόσω,  Δουκουμετζίδη-Σάλλα Τιτίκα, Αντωνόπουλος Άγγελος, Κονταρίνη Νεφέλη, Σιατερλή Βέρα,  Σωτήρχος Γιώργος, Γουνελά Βούλα, Μαγκανάρη Μυρτώ,  Βετσοπούλου Ιωάννα, Συλίκου Ντίνα, Σπηλιόπουλος Μάριος, Αργυροηλιοπούλου Αννίτα, Πετσάλη Αμαλία, Μπαντούνα Αιμιλία, Χανδρής Παντελής,  Ζάννος Σταμάτης, Αντωνίου Τέτα, Βαρβάκη Κάτια, Καραλέκα Σοφία, Δουκουμετζάκης Μιχάλης κ.α

Έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία, έχει συμμετάσχει σε μεγάλες εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως στο Millesgarden στη Στοκχόλμη το 1998 και στο Palazzo Vecchio, στη Φλωρεντία το 2001. Ειδικά τα παιδιά του Εργαστηρίου έχουν πάρει πολλά βραβεία και μάλιστα χρυσά σε χώρες της Ευρώπης αλλά κι άλλων ηπείρων όπως η Ιαπωνία.

Για να τιμηθούν οι  βασικοί συντελεστές του και να επανασχεδιαστούν οι μελλοντικοί στόχοι του, τον Σεπτέμβριο το Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας διοργανώνει εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων: Μια αναδρομική έκθεση με έργα παιδιών που υπάρχουν στο αρχείο του Εργαστηρίου στο Κόκκινο Σπίτι της Χαλκίδας, ομιλίες, προβολές σε σχέση με τον πολιτισμό, εικαστικά εργαστήρια όπου θα συμμετέχουν τα σχολεία της Χαλκίδας, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με διάφορες μορφές της εικαστικής τέχνης.  Σας περιμένουμε.