Εικαστικά Έκθεση

«Encore: νέα ελληνική ζωγραφική» στην Πινακοθήκη της Αθήνας

Με αιχμή την αναζήτηση νέων μορφών, γλωσσών και χειρονομιών, εγκαινιάζεται την Τρίτη 27 Ιουνίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η έκθεση «Encore: νέα ελληνική ζωγραφική», με έργα καλλιτεχνών που διερευνούν καινούργιους, συναρπαστικούς και αναπάντεχους δρόμους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Η έκθεση με διάρκεια έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, την επιμέλεια της οποίας υπογράφουν οι Ελένη Κούκου, Χριστόφορος Μαρίνος και Θεόφιλος Τραμπούλης, περιλαμβάνει έργα 33 ζωγράφων έως περίπου 40 ετών. Το κριτήριο δεν είναι αυστηρά ηλικιακό αλλά κατά κύριο λόγο αισθητικό, καθώς η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή́ ζωγραφική ποιότητα και, παράλληλα, επιδιώκει να προτείνει μεθοδολογικά́ εργαλεία για την κατανόηση και την αξιολόγηση της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Έχει προκύψει από συστηματική έρευνα πεδίου, επισκέψεις στα εργαστήρια και εκτεταμένες συζητήσεις με τους καλλιτέχνες. Λαμβάνει δομικά υπόψη της τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι ζωγράφοι σκέφτονται το παρόν και την ιστορικότητα τόσο του έργου τους όσο και ευρύτερα της σύγχρονης ζωγραφικής.

Ειρήνη Ευσταθίου / Kiafa, 2013-2014 Λάδι και ακρυλικό σε 14 πίνακες 20×20 εκ. κάθε πίνακας Ιδιωτική συλλογή, Αθήνα Παραχώρηση Eleni Koroneou Gallery και της καλλιτέχνιδας

 

Η έκθεση διοργανώθηκε σε μια πρώτη έκφανσή της το 2021 στο Αρχαιολογικό́ Μουσείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου και στη Δημοτική́ Πινακοθήκη της πόλης. Περιλάμβανε 21 ζωγράφους και στόχος της ήταν να δοκιμαστούν στην εκθεσιακή́ πράξη οι ερευνητικές ιδέες των επιμελητών. Επιμελητές της πρώτης έκφανσης ήταν η Δρ. Ελένη Κούκου, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και σύμβουλος συλλογών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο Θεόφιλος Τραμπούλης, συγγραφέας, επιμελητής εκθέσεων και σύμβουλος εκδόσεων του ΕΜΣΤ. Στη δεύτερη έκφανσή της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η επιμελητική ομάδα διευρύνεται με την προσθήκη του Χριστοφόρου Μαρίνου, ιστορικού τέχνης και επιμελητή́ εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Η έκθεση «Encore» επιχειρεί να θέσει τη ζωγραφική́ στο κέντρο της συζήτησης για τη σύγχρονη τέχνη. Να αναδείξει τα κεντρικά́ θέματα που απασχολούν τους συγχρόνους ζωγράφους και να συστήσει τους νεότερους από αυτούς στο ευρύτερο ελληνικό κοινό. Επιπλέον, σε μια εποχή που οι ιδιωτικές και δημόσιες χρηματοδοτήσεις για τον πολιτισμό επιμένουν στην υποστήριξη εφήμερων και άυλων έργων, η έκθεση θα επικεντρωθεί στην υλικότητα της ζωγραφικής.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες:

Ιλεάνα Αρναούτου, Κωσταντίνος Γιώτης, Νίκη Γκουλέμα, Γιώργος Γύζης, Ειρήνη Ευσταθίου, Ανέστης Ιωάννου, Αλεξία Καραβέλα, Στέλιος Καραμανώλης, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Κική Κολυμπάρη, Γιώργος Κόντης, Καρολίνα Κρασούλη, Αριστείδης Λάππας, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Άγγελος Μεργές, Νίκος Μόσχος, Ελένη Μπαγάκη, Αναστασία Παύλου, Δημήτρης Ρεντούμης, Δαυίδ Σαμπεθάι, Κατερίνα Σάρρα, Νικόλας Σημαντηράκης, Γιώργος Σταμκόπουλος, Σοφία Στεβή, Αντώνης Στοαντζίκης, Αναστάσης Στρατάκης, Sasha Streshna, Αντρέα Τζούροβιτς, Νίκος Τοπαλίδης, Στέλλα Τσουματίδου, Georgia Fambris, ΚΕΖ

Η έκθεση με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, θα είναι ανοικτή Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00 και Κυριακή 10:00 – 16:00.

Μάνια Ζούση

Φωτογραφία εξωφύλλου: Στέλλα Τσουματίδου / Γυναίκα, 2019, Ακρυλικό σε πανί 30×30 cm