Αρχιτεκτονική Εγκατάσταση Εικαστικά

Ένα “Φανταστικό Μουσείο” στην Ελευσίνα

Το αποτέλεσμα της πολύμηνης ενασχόλησης των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ με τον χώρο της Ελευσίνας παρουσιάζεται σε μια έκθεση με τίτλο “9 Μεταβάσεις: Το Φανταστικό Μουσείο”, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την “Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη” στο Διοικητήριο του Παλιού Ελαιουργείου και διαρκεί μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Όπως είναι γνωστό, η πρόταση της «Ελευσίνας 2021» συνοψίζεται στο σύνθημα «Μετάβαση στην Euphoria», ενώ, παράλληλα, η έννοια της μετάβασης έχει αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιας έρευνας της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Ως πεδίο μελέτης των φοιτητών επιλέχθηκε η Ελευσίνα και ιδιαίτερα η περιοχή γειτνίασης του αρχαιολογικού χώρου με το Παλαιό Ελαιουργείο, που έδωσε την αφορμή στους αρχιτέκτονες να προσεγγίσουν το θέμα του ιερού χώρου, το οποίο έχει παραγκωνιστεί για δεκαετίες από την αρχιτεκτονική, μολονότι η καταγωγή της πόλης ως κατεξοχήν πολιτικού χώρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θεμελίωση του ιερού χώρου.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της έννοιας της συνύπαρξης, ως προσδιοριστικού στοιχείου του σύγχρονου μουσείου, με ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια του Φανταστικού Μουσείου που επεξεργάστηκε ο Μαλρώ.

9 ____________________

Ζητούμενο των προτάσεων των νεαρών αρχιτεκτόνων ήταν ο σχεδιασμός χωρικών κατασκευών οι οποίες θα λειτουργούσαν ως “ενδιάμεσοι τόποι”, ενσωματώνοντας στοιχεία από τη φυσική, ιστορική και μυθική υπόσταση της πόλης. Μέσω αυτής της προσέγγισης εγκαινιάστηκαν νέες νοητικές συνδέσεις, από το ατομικό στο συλλογικό βίωμα, από τον αρχαίο στον βιομηχανικό και σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης, φέρνοντας στο φως λανθάνουσες ταυτότητες της πόλης, οργανώνοντας νέες συνδέσεις και δίκτυα εντός της.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχουν η εικαστικός Βάνα Ξένου και ο αρχιτέκτονας Γιώργος Παρμενίδης.

Πηγή: Αυγή