Εικαστικά

“Elizabethan Collar” του Εμμανουήλ Μπιτσάκη

Συνεχίζεται έως τις 24 Ιανουαρίου στην Γκαλερί Καλφαγιάν της οδού Χάριτος η έκθεση του Εμμανουήλ Μπιτσάκη “Elizabethan Collar”, η οποία συμπιέζει όντα και ιδέες στο Ελισαβετιανό κολάρο!

Μια έκθεση η οποία ξεχωρίζει για την εξαιρετική δεξιοτεχνία και ευρηματικότητα με την οποία ο καλλιτέχνης καταφέρνει να συγκεράσει την τεχνική της μικρογραφίας με τη διακειμενική και καθαρά ιδιοσυγκρασιακή ανάγνωση της ιστορίας της τέχνης, του παρελθόντος και της σύγχρονης πραγματικότητας.

Το “Elizabethan Collar”, κωνικό περιλαίμιο το οποίο αποτρέπει τους σκύλους που υπόκεινται σε θεραπευτική αγωγή να επιχειρήσουν ακούσια επαφή με το πάσχον μέλος τους ενώ επιδίδονται στην καθημερινή τους υγιεινή.

Ο καλλιτέχνης σχολιάζει τον τρόπο που μορφές της αρεσκείας του συμπλέκονται στη θεραπευτική χοάνη με σκοπό την μεταξύ τους αφομοίωση που θα σηματοδοτήσει και την οριστική αποκατάστασή τους.

Οι ήρωες του Μπιτσάκη, παρόλα τα προκλητικά επιμέρους κενά που υπάρχουν στα έργα – σημεία στα οποία ο καλλιτέχνης συνειδητά αφήνει να φανούν σχεδόν ημιτελή – συνωστίζονται στα πυκνά ζωγραφισμένα τμήματα, πιέζοντας ασφυχτικά τα όρια του format που τους περικλύει.

Ο καλλιτέχνης δομεί τις συνθέσεις του σαν mise-en-scènes οι οποίες αντανακλούν, πολλές φορές με τρόπο προκλητικό και πάντα με καυστικό, χιούμορ – το παράλογο της καθημερινότητας και των συμβάσεων παντός είδους. Ο μικρόκοσμος τον οποίο δημιουργεί στα έργα του αποτελείται κάθε φορά από μια σφιχτά δομημένη αφήγηση η οποία ισορροπεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, είναι ο νοητός χωρο-χρόνος ενός σουρεαλιστικού κολάζ το οποίο ο θεατής καλείται να αποκρυπτογραφήσει.