Εικαστικά

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Γρηγόρης Σεμιτέκολο.

Ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο γεννήθηκε το 1935. Μαθήτευσε πρώτα στο εργαστήριο του Πάνου Σαραφιανού και μετά στην ΑΣΚΤ με τον Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές στη Γερμανία,

όπου παρουσίασε και την πρώτη του ατομική έκθεση (1962, Μόναχο).

Από τα πρώτα χρόνια της πορείας του, η καλλιτεχνική του δραστηριότητα δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της ζωγραφικής, αλλά επεκτείνεται στο χώρο της σύγχρονης μουσικής και άλλων μορφών πρωτοποριακής έκφρασης. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε να οργανώνει χάπενινγκ με ζωντανή μουσική και, από το 1974, εμφανίστηκαν στο έργο του τα χαρακτηριστικά ανθρώπινα ομοιώματα, οι «κούκλες», που έκτοτε συμμετέχουν σε πολλές δράσεις του. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ). Ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνογραφία, επιμελήθηκε μουσικοθεατρικές παραστάσεις, και συνεργάστηκε με άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες για την ηχητική επένδυση τω έργων τους. Το εικαστικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου (Αντιπρόεδρος, 1984-1986) και κατ’ επανάληψη μέλος της αιρετής Επιτροπής Κατάταξης και Κρίσης του ΕΕΤΕ. Το Υπουργείο Πολιτισμού του είχε απονείμει Τιμητική Σύνταξη.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου, στις 4.00 μ.μ. στον Προφ. Ηλία Αγίας Παρασκευής. Αντί στεφάνου όποιος επιθυμεί να καταθέτει χρήματα στους «Γιατρούς δίχως Σύνορα».