Εικαστικά Φεστιβάλ

Χίλια πιθάρια σπαρμένα στο Παλαιό Ελαιουργείο

Πού μένεις; ρωτά ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής τον αεικίνητο και αλαφροίσκιωτο πρωταγωνιστή του στην ταινία “Αγέλαστος Πέτρα”. Και εκείνος απαντά “Πάνω στην γη, κάτω από τα σύννεφα”. Αυτή η απάντηση ενέπνευσε την εικαστικό Δανάη Στράτου και έδωσε τον τίτλο της εγκατάστασης με τα χίλια πιθάρια που εγκαινιάζει τα φετινά Αισχύλεια στις 9 Ιουνίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Τα πιθάρια απλωμένα σε έκταση τριών στρεμμάτων είναι γεμισμένα με νερό έτσι ώστε να μοιάζουν πως “καθρεφτίζουν τον ουρανό στην γη”!

Το έργο επαναπροσδιορίστηκε σε σχέση με την ιστορία της ανθρωπότητας, όπως υποστηρίζει η εικαστικός, καθώς το καλοκαίρι του 2015 που σχεδίαζε την εγκατάσταση, οι τραγικές εικόνες των προσφύγων που ξέβραζε η θάλασσα, έκαναν την τέχνη ωχριά μπροστά στην ζωή που προσπερνούσε με ταχύτητα.

Η ιστορία του τόπου της Ελευσίνας, με την εμβληματική μυθολογία της Δήμητρας και της Περσεφόνης αλλά και τα βιομηχανικά κτήρια, καθόρισαν την έμπνευση. Όπως και η ιστορία μιας ανασκαφής σε τάφους μωρών όπου τα οστά βρίσκονταν φυλαγμένα μέσα σε κεραμικά αγγεία. “Τα αγγεία μπορούν να φυλάσσουν και να κουβαλούν την ζωή και αγαθά όπως το λάδι και το σιτάρι, αλλά και θάνατο, όπως τα οστά των μωρών”,εξηγεί η Δανάη Στράτου.

Η εγκατάσταση σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη θα παραμείνει στο Παλαιό Ελαιουργείο έως τις 15 Οκτωβρίου.

Η έναρξη των Αισχυλείων γίνεται στις 18 Αυγούστου, το βράδυ της Πανσελήνου, με συναυλία των Φραγκούλη- Περρή στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Ολόκληρο το φετινό πρόγραμμα στο http://aisxylia.gr/

Μάνια Ζούση