Εικαστικά

«Άσπρο / Μαύρο Δίπολο» του Kreuz

Είκοσι δύο εικαστικές συνθέσεις ιδιόμορφης τεχνικής, οι οποίες απαρτίζουν δύο κύκλους δουλειάς του ζωγράφου Kreuz (Σταύρος Ζώτος) παρουσιάζει ο πολυχώρος πολιτισμού “διέλευσις”. 

Ο πρώτος κύκλος, με 12 έργα μεγάλων διαστάσεων και τίτλο «2_ _ _», είναι ένα είδος ημερολογίου. Ο δεύτερος κύκλος, με 10 έργα μικρότερων διαστάσεων και τίτλο «Α-ρυθμοί», καταγράφει εσωτερικές καταστάσεις, συμπλέκοντας, απρόσμενα και δημιουργικά, τέσσερα στρώματα εικόνων: αριθμούς, οργανικά συστήματα, ζώα και χωρικά περιβάλλοντα.

KREUZ_1

Η εικονοποιία του Kreuz «φέρει τις αρχές ενός εικαστικού εικονισμού (imagism): συνθέτει πολλαπλές προοπτικές και διαστάσεις σε μια ενιαία εικόνα, αποφεύγει τις αοριστολογίες και ακολουθεί έναν εσωτερικό ρυθμό, κι όχι μια εξωγενή μετρονομία». Επιπλέον, «η έννοια τού δίπολου, των δύο ακραίων και αντιθετικών δυνάμεων, λαμβάνει στη δουλειά του μια ιδιάζουσα συνθετική δυναμική. Το άσπρο και το μαύρο χρώμα, η φόρμα και το περιεχόμενο, το αίσθημα και η έννοια, παραμένει το καθένα τους απόλυτα και αμείωτα αυτοτελές. Τελικά, «κάθε συνάντηση με έναν πίνακα τού Kreuz, μάς προσκαλεί στην ιχνηλασία μιας ξέχωρης αφηγηματικής πορείας, συνεχώς διαφοροποιημένης, ανάλογα με το πού και από ποια απόσταση το βλέμμα μας εστιάζει», σημειώνει η θεωρητικός τέχνης και αρχιτεκτονικής Μερόπη Ζαβλάρη.

KREUZ_2

Η ζωγραφική του Kreuz μας ωθεί πέρα από τη δύναμη της αισθητικής σε προβληματισμό μέσω των συμβόλων της και συνδυάζει τη δύναμη της φόρμας με την πληρότητα του νοήματος σ’ ένα αδιαχώριστο σύνολο, χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας του.

info

Εγκαίνια Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 28/12/2014 – 28/02/2015