Εικαστικά

Achillea Gallery : Ξεκαλοκαιριάζοντας στην Πάρο

Ο ζωγράφος Jocelyn Akwaba-Matignon από τη Γουαδελούπη, η κεραμίστρια Juliette Clovis από το Μπορντό, η ζωγράφος Gisella Penna από το Άστι και ο γλύπτης Alexandre Nicolas από το Παρίσι συναντώνται από την 1η Ιουνίου στην Πάρο και την Achillea Gallery παρουσιάζοντας τις εικαστικές τους δημιουργίες στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Summertime».

Η έκθεση που αποτελείται από 18 έργα τέχνης εγκαινιάζει το χώρο τέχνης Achillea Gallery που μετά το Παρίσι εγκαθίσταται από αυτό το καλοκαίρι στην Παροικιά της Πάρου.

«Το νήμα που συνδέει τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες που επελέγησαν να συνθέσουν την εναρκτήρια έκθεση της Achillea Gallery στην Πάρο είναι το ότι στο έργο τους αποτυπώνονται διαφορετικές εκφράσεις σημαντικών εκφάνσεων της ανθρώπινης διάθεσης», αναφέρει η ιδιοκτήτρια της γκαλερί Anne Bateson, συστήνοντας στο κοινό τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και το έργο τους, προσθέτοντας για τον καθένα :

«Οι χωρίς πλαίσιο καμβάδες της Gisella Penna εκπέμπουν μια ζωτική ενέργεια.

Ο χρόνος και ο πολιτισμός συναντώνται στα πορσελάνινα πορτρέτα της Juliette Clovis.

Ο Jocelyn Akwaba-Matignon βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση του μυστηρίου της ζωής

και ο Alexandre Nicolas αντιμετωπίζει την καθημερινότητα με χιούμορ μέσα από τα κρυστάλλινα βότσαλά του»

Πρωταγωνιστής των ζωγραφικών του έργων του Jocelyn Akwaba-Matignon είναι ο Kioukan, το όνομα του οποίου σημαίνει Ποιος-Που –Πότε. Πρόκειται για έναν φανταστικό χαρακτήρα με πολλαπλά άκρα και περίεργο κεφάλι που φέρει πολλά στοιχεία από τις ρίζες του 58χρονου καλλιτέχνη οι οποίες απλώνονται στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Άλλοτε αποκαλύπτοντας κι άλλοτε κρύβοντας την πραγματικότητα , το Kioukan  αποτελεί το όχημα για την αναζήτηση του ζωγράφου σχετικά με υπαρξιακά ζητήματα και ερωτήσεις για το μυστήριο της ζωής.

Η γυναίκα αποτελεί το κεντρικό θέμα στη δουλειά της 41χρονης Juliette Clovis, την οποία μεταμορφώνει και παρουσιάζει σε υβριδικές μορφές που σχετίζονται με τον μύθο, την Ιστορία και τα ανοίκεια κι απραγματοποίητα όνειρα. Και την εξαφανίζει ανάμεσα σε φίδια, λουλούδια και πεταλούδες, καθώς επιχειρεί να δημιουργήσει έναν διάλογο ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο αποδίδοντας ταυτοχρόνως και την ιδέα του κύκλου της ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση της Juliette Clovis με την πορσελάνη αναπτύχθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια μετά τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών σε ένα από τα παλιότερα εργοστάσια παραγωγής πορσελάνης Limoge, το La Seynie, που ιδρύθηκε το 1774.

Σε ελεύθερους καμβάδες – χωρίς πλαίσιο – και με ακρυλικά χρώματα ζωγραφίζει η ιταλίδα Gisella Penna, η οποία στα ταξίδια της αναζητά κομμάτια ακατέργαστου βαμβακιού, τα οποία εν συνεχεία τεμαχίζει δημιουργώντας επιφάνειες με ανάγλυφη όψη πάνω στις οποίες δημιουργεί τα έργα της κυρίως σε ανοικτούς χώρους. Στόχος της είναι μέσα από τα έργα να μεταφέρει μια πρωτόγονη ενέργεια, την οποία η ίδια αποκαλεί «ώθηση ζωτικής σημασία».

Γνωστός για τις δημιουργίες του από ρητίνη και την αγάπη του για την ποπ κουλτούρα ο 49χρονος Γάλλος Alexandre Nicolas, δημιουργεί συνθετικούς κρυστάλλους επιχειρώντας να ασκήσει κριτική για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία, επιστρατεύοντας το χιούμορ του – σαρκαστικό ορισμένες φορές -καλώντας τον θεατή να προβληματιστεί πάνω σε έννοιες όπως της φυλής, της φύσης και της μετάλλαξης.

Η Achillea Gallery, παράρτημα της αντίστοιχης γκαλερί στο Παρίσι που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Anne Bateson εδώ και τρία χρόνια, βρίσκεται στην οδό Μαρινοπούλου, στην Παλιά Πόλη της  Παροικιάς, δημιουργώντας έτσι τη μόνιμη έδρα της στο νησί των Κυκλάδων, μετά από ένα σύντομο πέρασμα, το προηγούμενο καλοκαίρι, στην Αντίπαρο.

Το όνομα της γκαλερί εμπνέεται από το επουλωτικό φυτό αχιλλέα ή αχίλλεια, τη γνωστή αγριαψιθιά, το οποίο σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έδωσε ο κένταυρος Χείρων στον Αχιλλέα για να γιατρεύει με τα φύλλα του τις πληγές των Μυρμιδόνων.

Το πρόγραμμα της Achillea Gallery για το καλοκαίρι του 2019 έχει ως εξής:

Ομαδική έκθεση Summertime από 1η έως 19 Ιουνίου.

Ατομική έκθεση της Βένιας Δημητρακοπούλου από 21η Ιουνίου έως 16 Ιουλίου

Ατομική έκθεση του Δημήτρη Κουτσιαύτη από 19 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου

Ατομική έκθεση της Βάσως Τρίγκα από 10 έως 30 Αυγούστου

Τον Σεπτέμβριο θα επαναληφθεί η έκθεση Summertime

ΙΝFO

Achillea Gallery, οδός Μαρινοπούλου, Παλιά Πόλη, Παροικιά.Πάρου, τηλ. +336 13 108293

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30 -13.30 και 18.0 -23.30, εκτός Δευτέρας.