Εικαστικά Έκθεση Ψηφιακή Τέχνη

3D tóra. Μία έκθεση από το μέλλον… τώρα.

Αυτό που μόνο στη φαντασία μας μπορούσε να συμβεί, έχει ήδη γίνει και παρουσιάζεται στο -1 της Στέγης. Σήμερα μπορούμε να τυπώσουμε τα πάντα σε τρεις διαστάσεις: από μουσικά όργανα μέχρι σπίτιακαι από ρούχα μέχρι πρόσθετα ανθρώπινα μέλη!

Η Στέγη παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2014 – 31 Ιανουαρίου 2015 μια έκθεση που μας ταξιδεύει στο συναρπαστικό κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Με περισσότερα από 100 απροσδόκητα εκτυπωμένα αντικείμενα, ευφυή μηχανήματα, και συναρπαστικά βίντεο, αλλά και με εργαστήρια και ομιλίες εξερευνούμε τις τρεις διαστάσεις της τέχνης, της μόδας, του design, της επιστήμης και της αρχιτεκτονικής.

3D & επιστήμη

MHOX and CRP: Generative orthoses_hand | προσθετικό μέλος, χέρι (από την ενότητα Επιστήμη της έκθεσης 3D tóra)

MHOX and CRP: Generative orthoses_hand | προσθετικό μέλος, χέρι (από την ενότητα Επιστήμη της έκθεσης 3D tóra)

Νέες μέθοδοι, πειραματικές επεμβάσεις και ερευνητικές θεραπείες μπορούν πια να δοκιμάζονται χάρη σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα ομοιώματα ανθρώπινων μελών. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν προσθετικά μέλη που έχουν διευκολύνει την καθημερινότητα των ασθενών, ενώ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εκτεθεί μία τρισδιάστατα εκτυπωμένη καρδιά που έχει βοηθήσει στην υλοποίηση λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων.

3D & μόδα

Gabriela Ligenza: Day Dream | τρισδιάστατα εκτυπωμένο καπέλο της σχεδιάστριας Gabriela Ligenza (από την ενότητα Μόδα της έκθεσης 3D tóra)

Gabriela Ligenza: Day Dream | τρισδιάστατα εκτυπωμένο καπέλο της σχεδιάστριας Gabriela Ligenza (από την ενότητα Μόδα της έκθεσης 3D tóra)

Τα φουτουριστικά καπέλα της Gabriela Ligenza και τα γεμάτα φαντασία κοσμήματα της Silvia Weidenbach, μας δείχνουν πως μπορούμε πια όχι μόνο να υφαίνουμε ή να ράβουμε αλλά και να τυπώνουμε αυτά που φοράμε. Με ποικιλία υλικών, με χρώμα ή χωρίς, οι σχεδιαστές ανά τον κόσμο στρέφονται όλο και συχνότερα στην τρισδιάστατη εκτύπωση για τις δημιουργίες τους. Εκεί όπου η φαντασία δεν γνωρίζει όρια, η Στέγη παρουσιάζει κορυφαίες δημιουργίες υψηλής ραπτικής που έχουν τυπωθεί σε τρεις διαστάσεις. Κοσμήματα, φορέματα, παπούτσια, τσάντες είναι κάποια από τα εκθέματα που θα μας εξοικειώσουν με το μέλλον της μόδας.. τώρα.

3D & αρχιτεκτονική

Foster+partners: Lunar 3D habitation | τρισδιάστατα εκτυπωμένη κατοικία στη Σελήνη (video still από την ενότητα Αρχιτεκτονική της έκθεσης 3D tóra)

Foster+partners: Lunar 3D habitation | τρισδιάστατα εκτυπωμένη κατοικία στη Σελήνη (video still από την ενότητα Αρχιτεκτονική της έκθεσης 3D tóra)

H έκθεση μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο της αρχιτεκτονικής με χρήση 3D printers· από το Άμστερνταμ όπου οι DUSArchitects σχεδιάζουν το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι, μέχρι το φεγγάρι όπου οι Foster & Partners σε συνεργασία με το European Space Agency (ESA) θα δημιουργήσουν μία σεληνιακή βάση κατασκευασμένη από φουσκωτά τμήματα και εκτυπωμένο σεληνιακό βράχο.

3D & design

Patrick Jouin_Solid Series C2 chair - photo credit Thomas Duval | τρισδιάστα εκτυπωμένη καρέκλα του Patrick Jouin (από την ενότητα Design της έκθεσης 3D tóra)

Patrick Jouin_Solid Series C2 chair – photo credit Thomas Duval | τρισδιάστα εκτυπωμένη καρέκλα του Patrick Jouin (από την ενότητα Design της έκθεσης 3D tóra)

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα. Από την πρώτη καρέκλα στον κόσμο που τυπώθηκε τρισδιάστατα (κατασκευή του Studio Dirk Vander Kooij με χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού) μέχρι τις εντυπωσιακές δημιουργίες του Assa Ashuach το 3Dprinting προσφέρει νέες δυνατότητες στο design, με δημιουργική ελευθερία και παραμετροποίηση.

3D & τέχνη

Matthew Plummer-Fernandez: sekuMoiMecy | τρισδιάστα εκτυπωμένο γλυπτό του Matthew Plummer-Fernandez (από την ενότητα Τέχνη της έκθεσης 3D tóra)

Matthew Plummer-Fernandez: sekuMoiMecy | τρισδιάστα εκτυπωμένο γλυπτό του Matthew Plummer-Fernandez (από την ενότητα Τέχνη της έκθεσης 3D tóra)

Από τα κεραμικά βάζα του Michael Eden που συνδυάζουν την παράδοση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μέχρι τη σειρά γλυπτών του John Rainey και το έργο του Matthew Plummer-Fernandez με τις αφηρημένες και «πειραγμένες» αναπαραστάσεις του Μίκυ Μάους, που θέτουν ερωτήματα σε σχέση με τα όρια της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και την ιδέα της ομοιότητας, η τέχνη στην εποχή του 3D printing αλλάζει και παρουσιάζεται στη Στέγη.

Workshops

Όποιος πάλι θελήσει να δημιουργήσει το δικό του αντικείμενο, θα έχει πολλές ευκαιρίες να το κάνει σε μια σειρά από εργαστήρια, από τα οποία ξεχωρίζει ασφαλώς το «Γίνε το δικό σου σουβενίρ» του BlabBlabLab, όπου οι επισκέπτες μπορούν να φύγουν με μινιατούρες από τους ίδιους τους εαυτούς τους. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 17 & 18 Δεκεμβρίου στο CityLink (Στοά Σπύρου Μίλιου) και στις 19 Δεκεμβρίου στη Στέγη.

Οι επιμελητές για την έκθεση

Οι επιμελητές της Double Decker, Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη, λένε για την έκθεση: «Το 3Dtóra είναι μια έκθεση ανοιχτή στο ευρύ κοινό, που επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις τρέχουσες δυνατότητες και τις μελλοντικές κατευθύνσεις της τρισδιάστατης τεχνολογίας σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Τα εργαστήρια απομυθοποιούν την τεχνολογία και δείχνουν πώς η θεμελιώδης ώσμωση που αυτή επιτυγχάνει μεταξύ σχεδιαστή, παραγωγού και καταναλωτή θα αφήσει το αποτύπωμά της στη ζωή όλων μας.»

Double Decker

Η Double Decker, που δημιουργήθηκε από τον Wilhelm Finger και τη Μελίτα Σκαμνάκη, είναι ένα διεθνές γραφείο επιμελητών που ασχολείται με εκθέσεις, εκδόσεις και δημόσια προγράμματα και συνεργάζεται με κορυφαία μουσεία ανά τον κόσμο. Στα προηγούμενα πρότζεκτ των επιμελητών τηςDouble Deckerπεριλαμβάνονται το πρόγραμμα Walkin to Illusion του Christian Louboutin στο Design Museum του Λονδίνου, η έκθεση Katalogue XXL στο Oscar Niemeyer Museum της Βραζιλίας και το πρόγραμμα Brain Break στο Science Museum του Λονδίνου.

Επιμέλεια: DoubleDecker
Διοργάνωση: Διεύθυνση Επικοινωνίας & Marketing Στέγης

Info

Εκθεσιακός Χώρος -1

Ωράριο: καθημερινά 12:00-21:00

Από 15 Δεκεμβρίου

Εισιτήρια: 5€ | μειωμένο 3€

Οι 3D printers της έκθεσης είναι ευγενική χορηγία της Anima.

Φωτογραφία εξωφύλλου: DUSArchitects: 3D printed Canal House | τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι (από την ενότητα Αρχιτεκτονική της έκθεσης 3D tóra)

Πρώτη ανάρτηση 20 Νοεμβρίου 2014 13:49