Οι δημιουργοί γράφουν

Μικρό Θέατρο: Ένα θαύμα στο Αγρίνιο

Είναι μικρό. Το λέει και το όνομα του. Είναι ωστόσο από τα λίγα Θέατρα, ιδιαίτερα της επαρχίας, που επιτελούν έναν βασικό ρόλο. Συνομιλεί με την τοπική κοινωνία και την εκφράζει, και μέσα από αυτή τη συνομιλία δημιουργεί παραστάσεις

σαν το “Από πρώτο χέρι”, μια παράσταση για την ιστορία του καπνού, που σύντομα θα δούμε στο BIOS. Ζητήσαμε από την Κατερίνα Καραδήμα, την ιδρύτρια του Μικρου Θεάτρου Αγρινίου να γράψει στο artplay.gr γι αυτό το μοναδικό εγχείρημα.

“Το Μικρό Θέατρο γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Αγρίνιο. Ο χώρος είναι ένα θέατρο 85 θέσεων, το οποίο λειτουργεί και ως θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, έφηβους , ενήλικες και υποψήφιους φοιτητές δραματικών σχολών. Μέσα από μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, θεατρικού παιχνιδιού, σεμινάρια θεάτρου και άλλα, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να διαπαιδαγωγηθεί θεατρικά και να εκφραστεί ελεύθερα σε μια επαρχιακή πόλη, ενώ σε ότι αφορά το θεατή να παρακολουθήσει παραστάσεις σε έναν εναλλακτικό αμφιθεατρικό χώρο.

Το Μικρό Θέατρο ξεκίνησε τη δράση του μέσα από την εκπαίδευση και συνέχισε να δρα σε επαγγελματικό επίπεδο μέσα από παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες. Έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με θέματα όπως ο ρατσισμός – μετανάστευση, διαφορετικότητα, σχολική βία, , παρατήρηση, πατρίδα – γη και άλλα. Η πιο πρόσφατη παραγωγή του μικρού θεάτρου είναι η παράσταση «Από πρώτο χέρι» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Μια παράσταση με θέμα την παραγωγή καπνού στο Αγρίνιο και την ιστορία της οικονομίας στην Ελλάδα που άντλησε το υλικό της από τους ντόπιους καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες. Μία σημαντική εμπειρία τόσο για τους συντελεστές της παράστασης όσο και για τους ντόπιους που έδωσαν το υλικό της ζωής τους για να γίνει παράσταση και να αναδείξει την ιστορία του τόπου.

Έτσι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες του μικρού θεάτρου είναι να βρίσκει τρόπους να κάνει αυτό το θέατρο που θα κάνει τον θεατή να νοιώθει ότι συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά ως θεατής και ίσως λίγο κάτι παραπάνω. Όπως η κυρία που της είχαμε πάρει συνέντευξη και μετά το τέλος της παράστασης μάς είπε: « Κορίτσια, ότι άλλο χρειαστείτε για οποιαδήποτε άλλη παράσταση, εδώ είμαστε. Το σπίτι το ξέρετε..»

Κατερίνα Καραδήμα