Οι δημιουργοί γράφουν

Οι «Ονειρόδραμα» για τον «Ίσκιο της θυγατέρας»

Εδώ και αρκετά χρόνια μελετούμε και ασχολούμαστε με το παραμύθι, με αποδέκτη κυρίως το παιδί. Η φαντασία και η αίσθηση που λαμβάνουμε από το παιδί είναι αυτή που, κάθε φορά, μας εμπνέει και μας ωθεί, ώστε να κάνουμε το νέο μας εγχείρημα.

Έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μία γέφυρα μετάβασης από το θέατρο για παιδιά στο (ενήλικο θέατρο). Επιλέξαμε τα λαϊκά – παραδοσιακά παραμύθια γιατί, σε πρώτο επίπεδο, μας γοήτευσε ο λόγος τους. Ένας λόγος συμπυκνωμένος, από αισθήματα, αγωνίες και βαθύτατες αλήθειες που σήμερα τις συναντάμε πιο σύνθετες και πολύπλοκες. Τα παραμύθια τις εμπεριέχουν με μια συμβολική γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα ατόφιες, μέσα από καθαρότητα και απλότητα.

Ο μύθος αποτέλεσε για μας ένα πεδίο μελέτης για να αποκωδικοποιήσουμε σύμβολα, έννοιες και να τις μεταφέρουμε από το χώρο και το χρόνο τους στο σήμερα, αλλά και για να δοκιμάσουμε ταυτόχρονα με ποιά εκφραστικά και τεχνικά μέσα θα διηγηθούμε τον μύθο. Είναι ευλογία να δουλεύεις πάνω σε κείμενα που απλόχερα σου προσφέρουν άφθονο χώρο και ελευθερία να εκφραστείς. Πολλές φορές σε φέρνει αντιμέτωπο με τα όρια σου και με μια δημιουργική αν και επίπονη αυτοαναίρεση.

Σε μία δύσκολη εποχή, που τα πάντα αλλάζουν, μεταλλάσσονται, αναπροσδιορίζονται, εμείς προσπαθήσαμε να ακούσουμε το κείμενο και να το μεταφέρουμε αυτό καθαυτό, να μεταφέρουμε την αλήθεια του. Την Αλήθεια ψάχνουμε όλοι, αυτήν ζητούμε, αυτή μας ζητείται παντού και πάντα, με ανθρωποκεντρικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα.

Εμείς δανειζόμαστε την αλήθεια που μας δίνουν και μας ζητούν τα παιδιά και παίζουμε με βάση τους κανόνες και τα όρια που βάζει η ψυχή και το μυαλό του καθενός μας και αυτό που έχει ανάγκη να πει και να μεταφέρει το εγώ στο όλον.

 

Ομάδα «Ονειρόδραμα»