Οι δημιουργοί γράφουν

Δημήτρης Αδάμης : “Ο Μικρός Πρίγκιπας σαν ένα πάρτυ γενεθλίων”

Ο Δημήτρης Αδάμης γράφει στο artplay.gr για το πως γεννήθηκε η ιδέα παρουσίασης του Μικρού Πρίγκιπα σε παράσταση για παιδιά και όχι μόνο, αλλά και για την οπτική μέσα από την οποία προσέγγισε το κλασικό έργο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.

 

O Μικρός Πρίγκιπας, ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν σαν αφορμή για να προσεγγίσω κάποια θέματα με μικρούς μαθητές μου στα εργαστήρια που παραδίδω μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού. Σιγά σιγά έγινε όνειρο η πραγματοποίηση μιας παράστασης βασισμένης σε αυτή τη την εξαιρετική νουβέλα που έγραψε ένας άνθρωπος μέσα στον πόλεμο, o Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, που η δουλειά του ήταν να μεταφέρει γράμματα με το αεροπλάνο του. Έφερνε δηλαδή μηνύματα από τον αέρα …!

Και να τώρα που γίνεται πραγματικότητα .Έτσι όπως το ονειρευόμουν, σαν ένα παιχνίδι, σαν ένα «πάρτυ» γενεθλίων….

Η παράσταση αρχίζει από το τέλος του βιβλίου …έξι χρόνια μετά βρίσκουμε τον πιλότο μας να θυμάται ακόμη την συνάντηση με τον Μικρό Πρίγκιπα αλλά τα μυστήρια δεν έχουν λυθεί όλα μέσα στο μυαλό του. Η ανάγκη να μοιραστεί ότι έζησε, τότε, πριν έξι χρόνια, είναι εδώ και οδηγεί την παράσταση σε αναπαράσταση. Και όλα γίνονται πάλι απ΄την αρχή, μαγικά, όπως τότε, ενδιαφέροντα και περιπετειώδη, συγκινητικά και αστεία.

Ξεκινήσαμε με αυτοσχεδιασμούς, η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα κι εγώ. Οι ιδέες «έπεφταν» βροχή και κρατούσαμε όσες μας ενθουσίαζαν ή μας κινούσαν την περιέργεια να τις εξελίξουμε σε κάτι δημιουργικό και ενδιαφέρον. Μας οδήγησαν πολλές φορές και οι μουσικές της παράστασης που βασίζονται σε κλασική μουσική του περασμένου αιώνα, από τον Όφενμπαχ μέχρι τον Χόλστ και από τον Μπράμς στον Σαιν Σαν. Με κορύφωση το υπέροχο φινάλε του μοναδικού Γιώργου Βαρσαμάκη που κλείνει την παράσταση με ιδανικό τρόπο.Όλα σε νεες ενορχηστρώσεις του μόνιμου συνεργάτη μας Γιώργου Κωνσταντινίδη.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια βασίστηκαν κι αυτά στην ιδέα του «πάρτυ» αλλά και της έκπληξης. Εκτός από τον ίδιο τον Μικρό Πρίγκιπα που θα είναι ακριβώς όπως τον έχουν φανταστεί τα παιδιά από την εικονογράφηση του ίδιου του συγγραφέα, όλοι οι άλλοι χαρακτήρες θα εκπλήξουν τα παιδιά και θα τα οδηγήσουν στην υπέροχη χρωματική μας παλέτα την οποία φωτίζει ο Γιώργος Ανεστόπουλος με ευαισθησία και λυρισμό.

Εκπλήξεις περιμένουν τα παιδιά και στις ιδιαίτερες εμφανίσεις της Αλεπούς και του Φιδιού, όπου σε συμφωνία με τον εξαιρετικό ηθοποιό που το υποδύεται, τον Αλέξη Βιδαλάκη, ο οποίος την περσινή χρονιά ως Δον Κιχώτης μάγεψε το κοινό, κάνουμε μια μικρή αναφορά στον σπουδαίο χορογράφο Μπομπ Φόσσι που έπαιξε χαρακτηριστικά το ρόλο του Φιδιού σε ταινία του ΄70. Να πούμε εδώ ότι ο Γιώργος Γιόκοτος που θα είναι ο Μικρός μας Πρίγκιπας, με τη βοήθεια της ενδυματολόγου και σκηνογράφου προσέγγισε με κόμικ διάθεση τον ήρωα – παιδί.

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος γιατί αυτή η παράσταση μας έδωσε την αφορμή να κάνουμε ένα βήμα ακόμη. Ένα βήμα που δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το οφείλαμε στο παιδί μέσα μας. Το Οφείλουμε στα παιδιά που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και το αθώο τους βλέμμα. Θα είμαστε εκεί, όπως πάντα, παρών κι εγώ σε κάθε παράσταση, να ακούσουμε, όπως λέει και η Αλεπού, τη μουσική από τα βήματα ενός φίλου. Τι άλλο να θέλει κανείς από τη ζωή του;

Δημήτρης Αδάμης