Οι δημιουργοί γράφουν

Αθηνά Τσιλύρα: «Η Πνιγμονή σε βάθος χρόνου θα είναι εικονοστάσι θύμησης»

Χαντισέ στην Πνιγμονή του Δημήτρη Καρατζιά, Μπερνάρντα Άλμπα της Ανατολίας, η Αθηνά Τσιλύρα γράφει στο artplay.gr για το ρόλο της και για την δεσποτική ηθική, τη συνυφασμένη με τη βία, το αίμα και το έγκλημα, που λίγο πολύ όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε.

“Ποιος είπε ότι η αγάπη κάνει καλό; Ποιος είπε ότι η αγάπη είναι ευγενές συναίσθημα; — Μα εσύ είναι σαν να με μισείς έτσι όπως μου φέρεσαι. Αγάπη το λες εσύ αυτό; —- Ναι , σε λατρεύω. —- Μα είμαι δυστυχισμένη. —- Δεν πειράζει. Όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις ότι αγάπη σημαίνει να ξέρω να σε προστατεύω. Έχω ευθύνη για σένα.

Και όταν αυτό περιορίζεται σε εξατομικευμένες περιπτώσεις αδαών, σκληροπυρηνικών, αδιάλλακτων η ακόμα και ανθρώπων μέσα σε μια τρέχουσα καθημερινότητα, ίσως έχει μια δικαιολογία. Όταν όμως εμπεριέχει αυτή την ηθική διαφόρων λαών, ανθρώπων εφησυχασμένων από τη σιγουριά που τους δίνει η αλυσίδα θρησκευτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, εκεί όπου προτάσσεται μόνο αυτό , ως ιερό, ακριβό και αδιερεύνητο, εκεί τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα.

Δημιουργούνται δεσποτικοί χαρακτήρες, συμφιλιωμένοι με τη βία, την τιμωρία, το έγκλημα, το αίμα. Άνθρωποι που όλος τους ο κόσμος κατοικείται και αναπνέει μέσα από αυτήν την λεγόμενη ηθική. Αυτή είναι η Μπερνάρντα Άλμπα του Φ. Γ. Λόρκα, η μετονομαζόμενη Χαντισέ του Δ. Καρατζιά στο έργο Πνιγμονή. Γιατί το αριστούργημα του Φ.Γ. Λόρκα μεταφέρεται στην Τουρκία αυτό θα το μάθετε βλέποντας την παράσταση. Μια παράσταση που απολαμβάνω ιδιαίτερα, κυρίως για το κομμάτι των αντιδράσεων των θεατών. Νιώθεις ότι ξεχνούν πως βλέπουν θέατρο. Τι υπέροχο !!!! Η Πνιγμονή σε βάθος χρόνου θα είναι εικονοστάσι θύμησης για στιγμές δύσκολες. Θα καλύπτει κομμάτι πολύ ακριβών πραγμάτων στο ψηφιδωτό της ψυχής μου. Και είναι τόσο λίγα και έχω διανύσει χιλιόμετρα ζωής μήπως τα βρω. Ευτυχώς που ταξιδεύω ακόμα μαζί της. Ευχαριστώ πολύ το Δ. Καρατζιά, τους συναδέλφους μου και όλους που βοήθησαν να πάρει σάρκα και οστά αυτή η παράσταση. Εγώ θα την κρατήσω ζωντανή και όταν πέσει η αυλαία”.

Αθηνά Τσιλύρα