Οι δημιουργοί γράφουν

Αλέξανδρος Ψυχούλης : «Ένα μικρό μνημείο στη γλώσσα»

Με αφορμή την νέα ατομική του έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, με τίτλο «Γιατί ποτέ δεν μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά »(Το Παρθεναγωγείο του Βόλου), ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γράφει στο artplay.gr.

«Συνολικά τα έργα αυτής της έκθεσης είναι ένα μικρό μνημείο στη γλώσσα και τις μεταβολές της.
Το παράδειγμα αναφοράς είναι δανεισμένο από την εποχή που ο Ελληνικός γλωσσικός διχασμός φτάνει στο αποκορύφωμά του και προκαλεί κοινωνικές και πολιτικές αναστατώσεις.
Ένας οραματιστής παιδαγωγός, ο Αλέξανδρος Δελμούζος αποφασίζει το 1908 να διδάξει στην Δημοτική ενώ επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η Καθαρεύουσα. Είπε στα παιδιά να γράψουν όπως μιλάνε στο σπίτι τους, επικέντρωσε την εκπαίδευση στην ουσία και όχι στον τύπο.
Αυτό συνέβη στο Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο Βόλου, ένα καινοτόμο ημιδημόσιο σχολείο για έφηβες που δεν είχαν κρατικά την δυνατότητα να προχωρήσουν την εκπαίδευσή τους μετά το δημοτικό.
Το σχολείο έκλεισε με βίαιο τρόπο, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του. Μια λαϊκίστικη φυλλάδα και το σιγοντάρισμα της εκκλησίας ανέστειλε μια θαρραλέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Οι συντελεστές κατηγορήθηκαν ότι δίδασκαν την αθεΐα, τον σοσιαλισμό και το Μαλλιαρισμό (Δημοτική). Η γλώσσα που οι κατήγοροι χρησιμοποίησαν στο δικαστήριο αποτελεί μνημείο αλλοπρόσαλλης έκφρασης και πρώτη ύλη για αυτή την ενότητα των έργων με τον τίτλο ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ που θα εκτεθούν στην a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, στου Ψυρρή.

Αλέξανδρος Ψυχούλης