Φεστιβάλ

Τον Αύγουστο η Τέχνη πάει Εδιμβούργο

Κάθε Αύγουστο η πρωτεύουσα της Σκωτίας μεταμορφώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου: Τρεις συναρπαστικές εβδομάδες με την καλύτερη κλασική μουσική, το καλύτερο θέατρο, όπερα και χορό παγκοσμίως.

Ένα Φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλα τα γούστα και τις ηλικίες και γεμίζει τα έξι μεγαλύτερα θέατρα του Εδιμβούργου, καθώς και αρκετούς μικρότερους χώρους της πόλης με προσεκτικά διαλεγμένα έργα διεθνούς κύρους, για να δημιουργήσουν έναν από τους σημαντικότερους εορτασμούς της τέχνης και του πολιτισμού στον κόσμο.

The James Plays, Φωτογραφία: Edinburgh International Festival/facebook

The James Plays, Φωτογραφία: Edinburgh International Festival

 

 

Φέτος ξεχωρίζει η θεατρική τριλογία “The James Plays” της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέως Rona Munro, σκηνοθετημένη από την Laurie Sansom, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου από τις 10 έως τις 22 Αυγούστου. Το κάθε ένα από τα έργα πραγματεύεται την ζωή και την ιστορία ενός από τους τρεις βασιλείς της Σκωτίας με το όνομα James (Ιάκωβος), λειτουργώντας αυτόνομα σαν μία γρήγορη και συναρπαστική αφήγηση με τη δική της ιδιαίτερη θεατρική ατμόσφαιρα. Τα τρία έργα ωστόσο, αν ειδωθούν ως σύνολο, συνθέτουν μια περίπλοκη ανάλυση της Σκωτσέζικης κουλτούρας και εθνικότητας. Στους ρόλους των τριών βασιλέων εμφανίζονται οι James McArdle, Andrew Rothney και Jamie Sives.

"The War" του Vladimir Pankov, Φωτογραφία Edinburgh International Festival

“The War” του Vladimir Pankov, Φωτογραφία Edinburgh International Festival

Πολύ καλές εντυπώσεις αφήνει και το «The War», μια συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και του Chekhov International Theatre Festival του Ρώσου σκηνοθέτη Vladimir Pankov.

Γεμάτες είναι όμως και οι μουσικές σκηνές του Εδιμβούργου από ορχήστρες, κουαρτέτα και χορωδίες που μετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ.

Από την Συμφωνική Ορχήστρα της Μελβούρνης και τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο Ισπανό κιθαρίστα Paco Peña μέχρι τους Τσέχους Pavel Haas Quartet και τους Ricercar Consort από το Βέλγιο, μουσική και μουσικοί από όλο τον κόσμο κατακλύζουν το Εδιμβούργο με ποικιλία ήχων και τεχνοτροπιών που καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό ακροατή, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Ερατώ Κονδύλη