Έκθεση

Τα παραμύθια της Ιωάννας σαν παλιό υφαντό

Ιστορίες που σε ταξιδεύουν σε ονειρικούς, παραμυθένιους κόσμους, αφηγείται με τα έργα της που συνθέτουν και την νέα της δουλειά, η Ιωάννα Ντακόλια, η οποία εκθέτει στη γκαλερί του Black Duck, από 19 Φεβρουαρίου έως 1η Μαρτίου.


Πρόκειται για ακρυλικά και κολάζ πάνω σε ξύλο, με τις φόρμες να κινούνται πάνω σε γραμμές και σχήματα που μεταλλάσσονται σε χώρους ανοιχτούς, σαν κομμάτια από παλιό υφαντό που δέθηκαν μαζί για να δημιουργήσουν ένα μικρό προσωπικό σύμπαν σε αναμονή.
Σε αναμονή γιορτής που έρχεται και ακούμε ήδη από μακριά τις μουσικές, τα γέλια και τις φωνές. Βλέπουμε την κίνηση και το χρώμα να ντύνουν τον ορίζοντα και μας γεμίζουν αναστάτωση και προσμονή.

 

4

H Iωάννα Ντακόλια σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης, με δάσκαλο τον ζωγράφο Α.Trotti.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε να διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και εφήβους.
Τότε περίπου άρχισε να εκδίδει τα παραμύθια που έγραφε: «Ο Κύκλος της Σιωπής», σε εικονογράφηση Έφης Λαδά, εκδόσεις «Λωτός» (1995), «Ο Βασιλιάς Σαλίγκαρος και η Μάγισσα Ξυδού», σε εικονογράφηση Έφης Λαδά, εκδόσεις «Κέδρος» (2001), «Οι Βοηθοί του Αϊ Βασίλη», σε εικονογράφηση Έφης Λαδά, εκδόσεις «Κέδρος» (2002), «Σχολή Μαγισσών», σε εικονογράφηση Έφης Λαδά, εκδόσεις «Λιβάνη» (2004), «Ο Ρουκούκης και το Μυστήριο της Χαμένης Κορώνας», σε εικονογράφηση Χρήστου Δήμου, εκδόσεις «Κέδρος» (2006), «Η Άννα και το Δώρο του Φεγγαριού», σε εικονογράφηση Έφης Λαδά, εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί» (2010), «Τα Χριστούγεννα του Βασιλιά Σαλίγκαρου», σε εικονογράφηση Έφης Λαδά, εκδόσεις «Άγκυρα» (2010).

 

3

Η Ιωάννα έχει εκθέσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις:
To 2008 συμμετείχε στην έκθεση «10 Εικόνες για την Ιθάκη», με θέμα «Το Όνειρο», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη και στην Αθήνα στο ΒΙΟΣ και σε έκθεση στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, το 2009 πραγματοποίησε ατομική έκθεση στο Black Duck Multiplarte και την επόμενη χρονιά στον Πολυχώρο «Μεταίχμιο», ενώ το 2011 στον Πολυχώρο «Παραπέρα». Το 2012 φιλοξενήθηκε και πάλι στο Black Duck, όπως και φέτος που εκθέτει ακρυλικά και κολάζ πάνω σε ξύλο.

 

1

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 19 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2015
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 19.00 – 22.00
Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
210 3234760

Μάνια Ζούση