Έκθεση

Ελλάδα – Ιταλία: Το κοινό πεπρωμένο

Η διαδοχική ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα και την Ιταλία, στάθηκε η αφορμή να συναντηθούν οι δύο χώρες, για άλλη μία φορά, και στο στάδιο του Πολιτισμού.

Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν άλλωστε αναμφισβήτητα το θεμέλιο αυτού που λέμε Ευρώπη και γενικότερα Δυτικός Κόσμος.

Καρπός αυτής της συνάντησης και δείγμα της κοινής πορείας και του ιστορικού βάθους των δύο χωρών αποτελεί η περιοδική Έκθεση στο Εθνικό teotokopoulosΑρχαιολογικό Μουσείο «Classicità ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας», που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Οκτωβρίου.

Τα 23 έργα της έκθεσης, που παρουσιάστηκε αρχικά στο Προεδρικό Μέγαρο του Κυρηναλίου στη Ρώμη, καλύπτουν μία πολιτισμική διαδρομή 4.500 χιλιάδων ετών, από τον κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως την Ελλάδα και την Ιταλία του 20ού αιώνα.

Στην έκθεση αντιπροσωπεύονται οι τρεις μεγάλοι προϊστορικοί πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο, εμβληματικά έργα του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα, όπως η κόρη από την Ακρόπολη και ο κρατήρας του Ευφρονίου, καθώς και το ανάγλυφο της «Σκεπτόμενης Αθηνάς».

Η κορυφαία αξία που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός κληροδότησε στους αιώνες, η δημοκρατία, εκφράζεται στο «Σύνταγμα των Τυραννοκτόνων», το οποίο δίκαια κατέχει κομβική θέση στην έκθεση ως το απόλυτο σύμβολο του αγώνα κατά της τυραννίας, ενώ είναι και το πρώτο μνημείο πολιτικού χαρακτήρα που στήνεται σε δημόσιο χώρο στην Ευρώπη.

Η έκθεση επεκτείνεται στη Βυζαντινή τέχνη, την βενετσιάνικη Αναγέννηση, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο και τον Mattia Preti, ενώ τα στοιχεία της κλασικής αρχαιότητας και του Βυζαντίου αφομοιώνονται στο προσωπικό ύφος και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις δημιουργών του 20ού αιώνα, όπως του Giani και του Cadorin, του Μόραλη και του Παρθένη.

Η έκθεση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Προεδρίας της Ιταλικής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού των δύο χωρών. Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η Μαρία Αδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο Louis Godart, Σύμβουλος για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα αριστουργήματα που παρουσιάζονται προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τα Μουσεία Καπιτωλίου – Centrale Montemartini, το Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο της Villa Giulia, το Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο – Palazzo Altemps, την Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης του Palazzo Corsini, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ρηγίου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τάραντα.

Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Οκτωβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-20:00
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682