Έκθεση

Έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών

Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνδιών απ’ όλο τον κόσμο, με τίτλο «Τοy Stories» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η έκθεση ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100 σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α.ύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου.

Η έκθεση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην ιστορία μέσα από παιχνίδια που άλλοτε συντρόφευαν μικρά παιδιά και άντεξαν στο χρόνο ή παιχνίδια που διατηρήθηκαν σε μετακινήσεις πληθυσμών, επιβίωσαν από πολέμους και καταστροφές και έγιναν συλλεκτικά.

Με αφορμή την έκθεση «Τοy Stories», ο «Ελληνικός Κόσμος» θα οργανώσει επίσης μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις.

 

Jumeau Triste child doll

(3) Jumeau Triste child doll

(3) Jumeau Triste child doll

 

Η Jumeau Carrier-Belleuse Triste είναι μια παιδική κούκλα σε εξαιρετική κατάσταση με μεγάλα μπλε γυάλινα μάτια, σκιασμένα βλέφαρα, τρυπημένα αυτιά, ελαφρώς βαμμένες βλεφαρίδες με πινελιές στην άκρη και στόμα μισάνοιχτο. Έχει περούκα με μακριά ξανθά μαλλιά και χρονολογείται περίπου το 1880.

Το 1879 ανατέθηκε στον Albert-ErnestCarrier-Belleuse, το γλύπτη του Γάλλου αυτοκράτορα, να κατασκευάσει ένα κεφάλι κούκλας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε από αγόρι είτε από κορίτσι. Ο Carrier-Belleuse θεωρείται ότι χρησιμοποίησε ως μοντέλο ένα πορτρέτο του βασιλιά Ερρίκου της Ναβάρας όταν ήταν τεσσάρων ετών και το σχέδιο έγινε γνωστό ως JumeauTriste.

Αυτή η κούκλα ανήκε σε μία από τις αδελφές Evelyn και SaphiaOakey, που ζούσαν στη Γαλλία όταν ήταν μικρές. Ο πατέρας τους ήταν ο εφευρέτης του σμυριδόπανου και ξεκίνησε μια επιχείρηση γνωστή ως EnglishAbrasives στο WellingtonMills, νότια του σταθμού Waterloo, η οποία υπήρχε μέχρι περίπου πριν από 25 χρόνια.

Pat and Nora

(16)      Pat and Nora

(16) Pat and Nora

Pat και Nora, δύο πολύ ιδιαίτερα αρκουδάκια. Το σπάνιο μαύρο αρκουδάκι με το όνομα Pat χρονολογείται περίπου το 1910. Το αρκουδάκι Nora από ανοιχτόχρωμο μοχέρ φοράει λευκή μάλλινη φούστα, πλεκτό πουλόβερ, εσώρουχα και μπότες, έχει ομπρέλα από μετάξι και χρονολογείται από το 1908. Τα συνοδεύει σημειωματάριο 60 σελίδων με τίτλο “NatureNoteBook”, με καταχωρίσεις από την Παρασκευή 24 Ιουλίου μέχρι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 1914. Στις σελίδες του έχει και σχέδια με μολύβι και ακουαρέλες. Επίσης περιλαμβάνεται συλλογή οικογενειακών φωτογραφιών.

Η KathleenEleanoraPhillips (1905-1989) ζούσε στην Οξφόρδη και αγαπούσε πολύ όχι τις κούκλες αλλά τα αρκουδάκια της Pat και Nora. Τις καλοκαιρινές της διακοπές τις περνούσε στο Birchington, στο Kent και τους χειμώνες ταξίδευε στο Gstaad της Ελβετίας. Στο Birchington η Kathleen πέρασε πολλές ειδυλλιακές καλοκαιρινές μέρες με παιχνίδια στην άμμο. Τέτοιες διακοπές περιγράφει αναλυτικά στο ημερολόγιό της το 1914, λίγο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Μια υπέροχη συλλογή φωτογραφιών απεικονίζει την Kathleen και τη Nora (δυστυχώς όχι την Pat) στις διακοπές τους να παίζουν στην παραλία.

Αποσπάσματα από το ημερολόγιο: «Σάββατο 25 Ιουλίου 1914. Το πρωί έπαιξα στον κήπο με την Pat και τη Nora, τα δύο αρκουδάκια μου…» «Σάββατο 12 Αυγούστου 1914. Η Pamela ήρθε για τσάι και μετά φτιάξαμε μερικά ρούχα για τα αρκουδάκια μας…» «Πέμπτη 17 Αυγούστου 1914. Έμεινα μέσα γιατί έβρεχε και διάβασα ένα βιβλίο, μετά το γεύμα πήγα στην άμμο και μαζί με το Harold και την Emily παίξαμε πολύ ωραία. Μετά το τσάι πήρα την Pat και τη Nora για μια βόλτα».

Τα διάσημα αυτά αρκουδάκια, μαζί με τη συλλογή που τα συνοδεύει, ενέπνευσαν την εταιρεία Steiff, η οποία τα επανέκδωσε σε συλλεκτική συσκευασία.

Arnold 4 Funnel Liner

(51)      Arnold 4 Funnel Liner

(51) Arnold 4 Funnel Liner

Ένα τσίγκινο πλοίο Arnold 4-Funnel Liner, ζωγραφισμένο, με κόκκινη γάστρα, με φινιστρίνια, φουράγα, λιθογραφημένο κατάστρωμα και κουρδιστή μηχανή. Χρονολογείται περίπου το 1930. Αντιπροσωπεύει τη χρυσή εποχή των πολυτελών πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων, πριν διαδοθούν τα αεροπορικά ταξίδια.

Schuco Charlie Chaplin

(66)      Schuco Charlie Chaplin

(66) Schuco Charlie Chaplin

Ένα κουρδιστό τσίγκινο παιχνίδι σε πολύ καλή κατάσταση, κατασκευασμένο από την εταιρεία Schuco (Γερμανία), που αναπαριστά τον Τσάρλι Τσάπλιν. Βρίσκεται στο αυθεντικό εικονογραφημένο κουτί με καπάκι και χρονολογείται στη δεκαετία του 1930. Το ίδιο ακριβώς παιχνίδι εκτίθεται και στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας του Λονδίνου.

Japanese lavender robot

 (71)      Japanese lavender robot

(71) Japanese lavender robot

Ένα πολύ σπάνιο μοβ τσίγκινο ρομπότ της εταιρείας Masudaya (Ιαπωνία) που λειτουργεί με μπαταρίες, στο αυθεντικό κουτί του. Είναι κατασκευασμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του 1960. Το μοβ ρομπότ ανήκει στη διάσημη «Συμμορία των πέντε». Πρόκειται για πέντε παρόμοια ρομπότ με διαφορετικά σχέδια: Non-Stop, Target, Radicon, Sonic και το σπανιότερο MachineMan.

Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με τη σημερινή του έννοια το 1920 από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του “R.U.R.” (Διεθνικά ρομπότ του Ρόσουμ), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ), που τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους.

Shooting gorilla

(72)      Shooting gorilla

(72) Shooting gorilla

Ένας ιδιαίτερος τσίγκινος γορίλας που πυροβολεί της εταιρείας Masudaya (Ιαπωνία), χρώματος μαύρου, κόκκινου και κίτρινου, o οποίος λειτουργεί με μπαταρίες και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950. Στο αυθεντικό κουτί του υπάρχει και ένα πιστόλι και τρία βέλη.

Doll tinplate carousel

 (76) Doll tinplate carousel

(76) Doll tinplate carousel

Ένα τσίγκινο καρουσέλ με κούκλες, το οποίο τροφοδοτείται από μια ατμομηχανή. Περιλαμβάνει τέσσερα άσπρα άλογα με αναβάτες. Είναι κατασκευασμένο στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930.

Πρωτοπόρος στα τσίγκινα παιχνίδια ήταν από το 1850 η Γερμανία, όταν αυτά ήταν ακόμα ζωγραφιστά, πριν γίνει η μετάβαση στη λιθογραφία. Η Γερμανία ήταν η βασική παραγωγός τσίγκινων παιχνιδιών παγκοσμίως στις αρχές του 20ού αιώνα. Η πιο διάσημη εταιρεία ήταν η ErnstPaulLehmann, που εξήγε το 90% της παραγωγής της. Η Γαλλία και η Αγγλία ακολούθησαν και σύντομα μπήκαν δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.

Πληροφορίες 

Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-13:30,

Παρασκευή 09:00-20:00,

Σάββατο 11:00-16:00,

Κυριακή 10:00-18:00

Eισιτήρια: ενήλικες: 5 ευρώ, παιδιά: 3 ευρώ

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τηλ. 212 254 0000