Εργαστήρια Φεστιβάλ Χορός

«Πάνω στη σκηνή του χορού είμαστε όλοι ίδιοι»

Επαγγελματίες χορευτές με και χωρίς αναπηρία ανεβαίνουν στη σκηνή της Στέγης και ξεπερνούν τα όρια του χορού, λέγοντας τη δική τους ιστορία. Από 26 Φεβρουαρίου έως 1η Μαρτίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access.

Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία. Με ομάδες χορευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους με ένα μήνυμα: Πάνω στη σκηνή του χορού είμαστε όλοι ίδιοι!

Το 2012, με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο, τέσσερις φορείς –British Council, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Vo’ Arte (Πορτογαλία) και Croatian Institute for Movement and Dance (Κροατία)– ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, το Unlimited Access. Βασικοί στόχοι του ήταν η δημιουργία και η προβολή παραστάσεων χορού για ανθρώπους με αναπηρία και η αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισής τους στο χώρο του πολιτισμού.

candoco dance company_c_BenedictJohnson_

Προβάλλοντας το έργο ανθρώπων με αναπηρία ως ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα εγγενούς αισθητικής και δημιουργικής αξίας και, ταυτόχρονα, επιδεικνύοντας μια απτή δέσμευση στην άρση των εμποδίων σε ό, τι αφορά την πρόσβαση καλλιτεχνών και θεατών με αναπηρία, το Unlimited Access δημιουργεί ένα νέο χώρο στην ευρωπαϊκή πολιτιστική σφαίρα, για να προσφέρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Μέσα από ποιανού τα μάτια βλέπουμε τον κόσμο; Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού χωρίς αποκλεισμούς; Πώς μπορούν τα καλλιτεχνικά μας ιδρύματα να καθρεφτίζουν με ουσιαστικό τρόπο την ευρωπαϊκή κοινωνία στην οποία ζούμε; Ποιος μπορεί να είναι καλλιτέχνης ή ερμηνευτής; Ποιοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν; Και γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτό;

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη πραγματοποίησε τα δύο τελευταία χρόνια μια σειρά εργαστηρίων σύγχρονου χορού, στα οποία συμμετείχαν άνθρωποι με διαφορετικές αναπηρίες, αλλά και χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Οι μεικτές ομάδες που δημιουργήθηκαν, «δούλεψαν» με το σώμα, πειραματίστηκαν με την κίνηση και εμπνεύστηκαν τη δική τους παράσταση, με στόχο το Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access στην Αθήνα, με το οποίο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με χορογραφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες στο σύνολό τους, που θα αποδείξουν εμπράκτως ότι ο χορός είναι για όλους!

Επιμέλεια φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά, Μυρτώ Λάβδα, Χρήστος Καρράς
Οργάνωση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

 

Claire Cunningham, (Evolution) photo by Colin Hattersley
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
(Οι παραστάσεις είναι κατάλληλες για ηλικίες 7+)

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015
evolution
της χορογράφου και χορεύτριας Claire Cunningham, Μεγάλη Βρετανία
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Διάρκεια: 17 λεπτά

magnolia_by_kmarinac

Magnolia (or Defiance)
της κολλεκτίβας IMRC (Integrated Movement Research Collective), με χορογράφο την Iva Nerina Sibila, Κροατία
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 22:00
Διάρκεια: 40 λεπτά

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015
Τρεις παραστάσεις από τις ομάδες χορού της Στέγης, με άτομα με και χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες του χορού και ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν χορό.

• Ακούς έναν ήχο. Τρέχεις στην άκρη της σκηνής. Σταματάς. Νοιώθεις ένα χέρι στον ώμο. Συνεχίζεις… από τη χορογράφο Ίρις Καραγιάν
• Γλυκιά άβυσσος από τη χορογράφο Μέντη Μέγα
• Η πτήση από τη χορογράφο Μαρία Κολιοπούλου
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά (με διάλειμμα)

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015
Two for C
της ομάδας Candocο, με χορογράφο τον Javier de Frutos, Μ. Βρετανία
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Διάρκεια: 12 λεπτά

EDGE_by_Jaan Krivel

 

Edge
της ομάδας CiM (Companhia Integrada Multidisciplinar), με χορογράφο την Ana Rita Barata, Πορτογαλία
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:30
Διάρκεια: 45 λεπτά

Προβολή ντοκυμανταίρ 2 and 2, are four της ομάδας CiM.
Κυριακή 1 Μαρτίου 2015
Simulante Bande
από την ομάδα Ver Te Dance και το Archa Theatre, του χορογραφικού ντουέτου της Veronika Kotlíková και της Tereza Ondrová (Τσεχία) .
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης 20:30
Διάρκεια: 1 ώρα

Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με συμμετοχή των εταίρων του προγράμματος Unlimited Access. Αποτίμηση και Προοπτικές.

Προβολή της ταινίας μικρού μήκους Silent Moves των Aideen Barry και Emma O’Kane
ΜΙκρή Σκηνή
Ώρα έναρξης 18:00
Διάρκεια: 1 ½ ώρα

Το Unlimited ήταν ένα πρότζεκτ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2012. Το πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον Εθνικό Οργανισμό Λαχείων της Μεγάλης Βρετανίας, μέσω του Ολυμπιακού Οργανισμού Διανομής Εσόδων Λαχειοφόρου Αγοράς, και παρουσιάζεται χάρη στη συνεργασία ανάμεσα στους οργανισμούς Λονδίνο 2012, Arts Council England, Creative Scotland, Arts Council of Wales, Arts Council of Northern Ireland και το Βρετανικό Συμβούλιο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου
Εργαστήριο για εφήβους από την ομάδα Candoco Dance Company
10:00-13:00
Λάβετε μέρος στο δημιουργικό όσο και διασκεδαστικό εργαστήριο για εφήβους που διοργανώνει η Candoco Dance Company, η ομάδα σύγχρονη χορού με χορευτές με αναπηρία και χωρίς αναπηρία.
Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου
Εργαστήριο για ενήλικους από την ομάδα Candoco Dance Company
11:00-14:00
Οι χορευτές της Candoco ξεκινώντας από ομαδικές ασκήσεις προθέρμανσης, θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες, εμπνευσμένες από το έργο Two for C. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικους με αναπηρία και χωρίς αναπηρία. Είναι επίσης ιδανικό για επαγγελματίες χορευτές, φοιτητές, άτομα με ορισμένη κινητική εμπειρία και γενικότερα, ανθρώπους που έχουν πάθος για το χορό.

Μ. Ζ.