Χορός

Άλλη μια Κυριακή για το óMNIRA-VORTEX

Επιπλέον μια παράσταση την Κυριακή 27 Μαρτίου για το óMNIRA-VORTEX  στο Σύγχρονο Θέατρο της οδού Ευμολπιδών στο Γκάζι, μετά την εξάντληση των εισιτηρίων στις δυο προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Οι χορογράφοι Μαριάννα Βαρβιάνη και Στέλλα Σπύρου εξετάζουν στα δυο έργα σύγχρονου χορού που ανεβαίνουν σε εννιαία παράσταση, τις έννοιες του εγκλωβισμού και της υπέρβασης.

 

óMNIRA σημαίνει απελευθέρωση. Με αφετηρία το έργο Αποχαιρετισμός του Γιάννη Ρίτσου χτίζεται μία κινητική αλφάβητος εμπνευσμένη από τον αφρο-βραζιλιάνικο χορό που βασίζεται στη σωματική, συναισθηματική απελευθέρωση και στην πηγαία δύναμη που χαρακτηρίζει αυτό το είδος. Ο Αποχαιρετισμός γράφτηκε το Μάρτη του 1957, όταν ο ηρωικός θάνατος του κύπριου αγωνιστή Γρηγόρη Αυξεντίου συγκλόνισε όλους τους ανθρώπους με δημοκρατικά ιδεώδη.
Σε αυτόν τον υποθετικό μονόλογο, ο ποιητής αφουγκράζεται το στοχασμό και την εσωτερική πάλη του Γρηγόρη Αυξεντίου, μέσα στο κρησφύγετό του, το σπήλαιο της Μονής Μαχαιρά στην Κύπρο. Ο κύπριος αγωνιστής κατακτά την αυτογνωσία και επιλέγει την αυτοθυσία, υπερβαίνοντας την ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση.

Οι θεατές καλούνται να συντονιστούν με τον παλμό των ερμηνευτών και να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο ένας κοινός παλμός διέπει την καθημερινότητα μας και μπορεί να γίνει ο κινητήριος μοχλός για την αλλαγή.

 

vortex_color_57

 

 

VORTEX είναι η συνεχόμενη ροή μέσω δίνης. Ξεπερνώντας τα όρια της καθημερινότητας και της σωματικής αντοχής, επαναπροσδιορίζουμε τη θέση μας εντός της δίνης, σημειώνουν οι συντελεστές. Εμπνευσμένη από παραδοσιακούς χορούς κυκλικής μορφής, χτίζεται μια χορογραφία σύγχρονου χορού που αφορά το σημείο καμπής προς την αλλαγή.
Καθημερινά κινούμαστε συνεχώς, αναπνέουμε, περπατάμε, εργαζόμαστε. Η καρδιά πάλλεται στο σώμα μας και το αίμα κινείται στις φλέβες μας. Στη φύση και στην κοινωνία, θα πρέπει να συνεχίσει κανείς να κινείται προκειμένου να υφίσταται.
Τί συμβαίνει, όμως, όταν η συνεχής μας κίνηση/δράση δεν μας ικανοποιεί, όταν κάποιος δεν μπορεί ή δε θέλει να συμβαδίσει με το ρυθμό των υπολοίπων;
Μέσα από κυκλικές κινήσεις, καθημερινές χειρονομίες και γεωμετρικά μοτίβα, παραλληλίζεται ένα σώμα μέσα σε μια δίνη με ένα άτομο στο κοινωνικό του περιβάλλον, με σκοπό να καταδειχθεί το σημείο αλλαγής της πορείας του, το σημείο αφετηρίας προς την αλλαγή.
Εξερευνούμε τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της ζωής ενός ατόμου, τα κομμάτια όπου κυριαρχεί το ένστικτο της επιβίωσης, η ιδεολογία, η ανθρωπιά και αναζητούμε από πού αντλεί κάποιος ελπίδα και δύναμη για να συνεχίσει να κινείται σε ένα περιβάλλον που δεν σταματά ποτέ.
Υπάρχουν σχήματα και ρυθμοί με τα οποία μπορούμε να ταυτιστούμε και μέσα από αυτά να δημιουργήσουμε μια καινούρια ροή.
Το Vortex ψάχνει την αόρατη ισορροπία που υπάρχει ακόμα και μέσα στο χάος.
Οι δυο χορογραφίες μέσα από πρωτότυπη μουσική σύνθεση, εμπνέονται από κινησιολογικά στοιχεία της καθημερινότητας και της παράδοσης. Με κοινό γνώμονα το ρυθμό και τη φυσική ροή της κίνησης, οι χορογραφίες συναντιούνται ακριβώς στο σημείο καμπής που οδηγεί προς την αλλαγή.

 

Ταυτότητα
óMNIRA
Χορογράφια: Στέλλα Σπύρου ∫
Ερμηνεία-Συνδημιουργία υλικού: Μαριάννα Βαρβιάνη, Χριστιάνα Κοσιάρη, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Μαρία Πασχαλίδου, Μαργαρίτα Τρίκκα ∫
Μουσική: The Bitzpan ∫
Ενδυματολογική επιμέλεια: Νατάσσα Δημητρίου

 

VORTEX
Χορογραφία: Μαριάννα Βαρβιάνη ∫
Ερμηνεία-Συνδημιουργία υλικού: Ερατώ Χατήρα, Στέλλα Σπύρου, Νάντυ Γώγουλου, Λία Χαμηλοθώρη, Κατερίνα Φώτη ∫
Μουσική: Vs Srg ∫
Ενδυματολογική επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα

Σχεδιασμός Φώτων: Νίκος Βλασσόπουλος ∫ Φωτογραφίες: Μαρίλη Ζάρκου ∫ Γραφιστική επιμέλεια: Δάφνη Κουγέα ∫

Συνολική διάρκεια παράστασης : 75 λεπτά (με διάλειμμα)

Eίσοδος: 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό, ανεργίας, κάρτας ΣΕΗ, Σ.Ε.ΧΩ.ΧO)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3464380
Online αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/dance/sygxrono-theatro/omnira-vortex/