Χορός

Νεφέλη Γιώτη : “Με συγκινεί η ψυχή και η σωματοποίησή της”

“Στο ερώτημα τι είναι αυτό που αποτυγχάνει ή επιτυγχάνει, βρέθηκα αντιμέτωπη με έννοιες όπως επιθυμία, βούληση, κίνητρο, στόχος, απόφαση, επιλογή, πράξη. Καθώς επίσης και με το φόβο της αποτυχίας που μας κρατάει σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κίνησης και ακινησίας. Σε μια κίνηση μάταιη, σπασμωδική, ώστε να νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε, ότι δε φοβόμαστε να αποτύχουμε”, σημειώνει η χορογράφος Νεφέλη Γιώτη με αφορμή την παράσταση «Iceberg» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Πόλη 10 και 11 Φεβρουαρίου.

“Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε κάτι που ονομάζεται μεταξύ άλλων και αποτυχία του καπιταλισμού”, προσθέτει η χορογράφος. “Έτσι όπως είναι δομημένες οι σημερινές κοινωνίες η κρίση του συστήματος μετατρέπεται σε πολλές μικρές αποτυχίες ιδωμένες και βιωμένες σε προσωπικό επίπεδο. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν αποτύχει. Δεν υπάρχει επιλογή- βούληση που να μπορούν να επιδιώξουν δίχως φόβο. Τελικά νομίζω πως αυτό που με συγκινεί είναι η ψυχή και η σωματοποίηση της. Κάτι καθολικό το οποίο είναι προσωπικό. Μάλλον αποπειράθηκα να δω το «μέσα», να του δώσω χώρο να αναπνεύσει”, καταλήγει.

Στην παράσταση τρία σώματα κινούνται σε ένα χώρο που μεταβάλλεται. Μαζί με το χώρο μεταβάλλεται η πρόθεση τους, η σχέση με τα αντικείμενα, η πυκνότητα του χρόνου. Η διαρκής αλλαγή γίνεται δεκτή και μετατρέπεται σε χορό σωμάτων και αντικειμένων. Σε έναν κόσμο που συντίθεται και αποσυντίθεται, βρισκόμαστε διαρκώς μεταξύ επαναπροσδιορισμού και παραίτησης. Στην προσπάθεια μας να κατανοήσουμε το πού ξεκινούν οι δικοί μας στόχοι και επιθυμίες και πού αρχίζουν οι κοινωνικά κατασκευασμένες, οδηγούμαστε σε αφοπλιστικές ερωτήσεις: Γιατί ζούμε; Πόσες επιθυμίες κρύβονται σε ένα σώμα; Από πού πηγάζουν; Ποιες είναι επιλεγμένες και ποιές επιβεβλημένες; Τι συμβαίνει σε ένα σώμα που επιθυμεί; Υπάρχει ελευθερία της βούλησης;

 

xoros 1

Συντελεστές:

Σύλληψη/Χορογραφία: Νεφέλη Γιώτη

Ερμηνεία:  Γώγουλου Νάντη,  Δελημιχάλη Μυρτώ, Πασχαλίδου Μαρία

Σκηνογραφία: Μυρτώ Λάμπρου

Κατασκευή Σκηνικών: Πολυάννα Βλατή, Μυρτώ Λάμπρου, Γιώτη Νεφέλη

Μουσική: Χάρης Σταματόπουλος, Παναγιώτης Γιώτης

Φώτα: Νίκος Βλασσόπουλος

Φωτογραφία: Μάριος Βούρος

Επιμέλεια Αφίσας: Γκίνης Γιώργος

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 10 και Σάββατο 11/2 στις 21:00

Θέατρο Πόλη

Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87,Πλ. Βικτωρίας

Τηλ.: 2111828900