Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

Μάρθα Πασακοπούλου : «Έμφαση στη συνθήκη του παιχνιδιού»

“Το κυρίαρχο ενδιαφέρον για μένα είναι η δημιουργία μιας αίσθησης η οποία συχνά δεν μπορεί αλλά και δεν χρειάζεται να περιγραφεί με ακρίβεια”, λέει η χορεύτρια Μάρθα Πασακοπούλου, με αφορμή την παράσταση touching.just που παρουσιάζει από κοινού με τον Άρη Παπαδόπουλο, 5 και 6 Απριλίου στο Θέατρο Πόλις.

Στην ερώτηση ποιά είναι η ιστορία που συνθέσανε και αφηγούνται στο touching.just και ποιά υπήρξε η πηγή έμπνευσης και η ανάγκη αφήγησης μιας ιστορίας, η Μάρθα απαντά:

«Ο χορός δεν είναι απαραίτητα η αφήγηση μιας ιστορίας ή η διατύπωση ενός συγκεκριμένου νοήματος. Το κυρίαρχο ενδιαφέρον για μένα είναι η δημιουργία μιας αίσθησης η οποία συχνά δεν μπορεί αλλά και δεν χρειάζεται να περιγραφεί με ακρίβεια. Παρόλα αυτά είναι τέτοια η μορφή αυτού του μέσου που αφήνει περιθώρια για πολλαπλές αναγνώσεις και προσεγγίσεις. Με αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πέρσι με τον Άρη Παπαδόπουλο για τη δημιουργία της πρώτης μορφής του έργου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Music is Motion 2016. Χρησιμοποιήσαμε κάποιες γραφικές παρτιτούρες του συνθέτη Αλέξη Πορφυριάδη ως μέσο για την παραγωγή μεμονωμένων κινητικών υλικών, με τη μορφή επεισοδίων ανεξάρτητων μεταξύ τους. Δώσαμε βάση δηλαδή στη μέθοδο παρά στην αφήγηση ή το θεωρητικό υπόβαθρο. Μας ενδιέφερε η αισθητική της κίνησης και ο τρόπος από τον οποίο προκύπτει, όπως επίσης και η ρυθμική προσέγγιση η οποία δημιούργησε ανά περιπτώσεις μια άβολη κατάσταση μεταξύ των δύο σωμάτων την οποία κρατήσαμε ως όχημα για τη συνέχεια. Η ιστορία, ήρθε σε δεύτερο χρόνο, τοποθετώντας αυτά τα ανεξάρτητα επεισόδια σε μια σειρά.

Φέτος επαναπροσεγγίζουμε το έργο με τον τίτλο touching.just και δίνουμε περισσότερη σημασία τόσο στο ρυθμικό παιχνίδι όσο και στο ηχητικό τοπίο που παράγεται με φυσικό τρόπο από την ίδια την κίνηση και τον περιβάλλοντα χώρο. Ενώ δεν αποσκοπούμε συνειδητά στο να αφηγηθούμε μια ιστορία, γνωρίζουμε πως είναι αναπόφευκτοι οι συνειρμοί που προκύπτουν από την απλή τοποθέτηση ενός άντρα και μιας γυναίκας στη σκηνή. Έτσι νομίζω πως στο touching.just δημιουργείται η αίσθηση του μαζί με έμφαση στο πώς και στην προσπάθεια συντονισμού αυτού του μαζί. Σχεδόν μαζί!

Με τον Άρη Παπαδόπουλο είμαστε φίλοι και συνεργάτες τα τελευταία περίπου 5 χρόνια και μας χαρακτηρίζει μια παραπλήσια αισθητική χιούμορ και αντίληψης για τα πράγματα. Δεν μας δημιουργήθηκε η επιθυμία να αφηγηθούμε μια ιστορία, περισσότερο είναι η ανάγκη του πειραματισμού μέσα στο στούντιο, η οποία προκύπτει ως φυσική απόρροια ύστερα από τον ρόλο που έχουμε τα τελευταία χρόνια σαν χορευτές. Πέραν αυτού, θέλαμε να δώσουμε περισσότερη έμφαση στη συνθήκη του παιχνιδιού και να απομακρυνθούμε λίγο από το βάρος και τη σοβαρότητα που διέπουν συχνά το σύγχρονο χορό, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν σοβαρέψαμε κι εμείς κατά τη διάρκεια! Θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε έναν περισσότερο αφαιρετικό τρόπο και μια αισθητική στα όρια του DIY που να αναδεικνύει ένα σχεδόν ακατέργαστο και στεγνό τοπίο”.

Μάρθα Πασακοπούλου