Χορός

Manual Solos : Μια χορογραφική παρτιτούρα

Δύο ιστορικά έργα σόλο, το «Wall-Floor Positions» του Bruce Nauman και το «Water Motor»  της  Trisha Brown, επαναδιαπραγματεύεται η χορογράφος Ίρις Καραγιάν μέσω του MANUAL SOLOS , δημιουργώντας μια χορογραφική παρτιτούρα που παρουσιάζεται από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες τρεις Πέμπτες, στο Θέατρο Πόρτα.

Η Καραγιάν  προσκαλεί τρείς ερμηνεύτριες να ενεργοποιήσουν αυτήν την χορογραφική παρτιτούρα, με την κάθε μία να την προσεγγίζει και να  την εκτελεί με άξονα την ατομική της ταυτότητα και οπτική. Επαναδιαπραγματεύεται με έναν τρόπο, υλικά του παρελθόντος, τα αναδημιουργεί και τα παραφράζει, προτείνοντας τη δική της τοποθέτηση σε τωρινό χρόνο και σύγχρονο περιβάλλον.

Στόχο της να ξανασκεφτεί ενεργά αυτά τα έργα και να συνδιαλλαγεί μαζί τους. Έτσι η ερευνητική διαδικασία οδηγεί σε μια εκ νέου άρθρωση της ιδέας που εκφράζει η λογική σύνθεσης των αρχικών έργων.

Η βιντεοσκοπημένη καταγραφή των έργων, προσβάσιμη στο διαδίκτυο, είναι τα υλικά που μελέτησαν, ερμηνεύουν και ενεργοποιούν οι τρείς χορεύτριες. Μια σειρά από εγχειρίδια οδηγιών δημιουργούν την ηχητική σύνθεση του έργου.

Στο Wall-Floor Positions, το σώμα του Nauman αλλάζει θέσεις σε σχέση με τον τοίχο και το πάτωμα, μένοντας ακίνητο για 45 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό πριν από την κάθε επόμενη κίνηση. Το έργο διαρκεί μία ώρα, όσο του επέτρεπε η βιντεοκασσέτα να καταγράψει. To στοιχείο της επανάληψης, η εμμονή στη δομή και η δράση ως διαδικασία δημιουργούν την εντύπωση ότι το σώμα γεμίζει το χώρο και κατακτά το χρόνο. Η λογική του Water Motor, της Trisha Brown, καθιερώνει τη χορογραφική πρακτική που βασίζεται στην έρευνα και την εναλλαγή μεταξύ αυθόρμητης και χορογραφημένης κίνησης. Ο χορός της Brown και η απόλαυση για τη χορευτική κίνηση, (jouissance) γίνεται το καλλιτεχνικό κίνητρο και ταυτόχρονα το χορογραφικό μοτίβο.

Η σύνθεση και συνύπαρξη των υλικών του έργου – εικόνα, κίνηση, ήχος και φώς – που προέρχονται από διαφορετικές πηγές και εποχές, επιτρέπει και κινητοποιεί ερμηνείες σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της λειτουργίας του νοήματος που προκύπτει από τις εικόνες στο χώρο και το χρόνο.

MANUAL SOLOS_ 07 © Elissavet Moraki

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ιδέα – χορογραφία: Ίρις Καραγιάν

Μουσική – κείμενο: Ilan Manouach

Φωτισμοί: Ελισάβετ Μωράκη

Επιμέλεια χώρου: Γιώργος Μαραζιώτης

Βοηθός χορογράφου: Έλενα Νοβάκοβιτς

*Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Ian Watts

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Παρασκευοπούλου, 16 Φεβρουαρίου

Αμαλία Κοσμά, 23 Φεβρουαρίου & 2 Μαρτίου

Αντιγόνη Αυδή, 9 Μαρτίου

 

Οργάνωση & Eκτέλεση Pαραγωγής: CONSTANTLY productions

Παραγωγή: ομάδα χορού ΖΗΤΑ, θέατρο ΠΟΡΤΑ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ημέρες παράστασης: Πέμπτη, 21.15, Διάρκεια: 45 λεπτά

Ημερομηνίες παράστασης: Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου – Πέμπτη 9 Μαρτίου

Εισιτήρια: 10€ (Γενική είσοδος), 8€ (Ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό άνω των 10 ατόμων), Ειδικό εισιτήριο 15€ για 2 παραστάσεις  και 20€ για 3 παραστάσεις

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ, Μεσογείων 59, Αθήνα, Τ.Κ.: 11526, Τηλ: 210 77 11 333, 210 77 80 518, www.porta-theatre.gr