Χορός

Υφαίνοντας το Χάος με πρωταγωνιστή το πάσχον σώμα

Τι συνδέει την Οδύσσεια με την Πορτογαλίδα χορογράφο Τάνια Καρβάλιο; Αρχικά ως μέλος της πανκ κολεκτίβας Bomba Suicida και αργότερα ως ανεξάρτητη δημιουργός, η Καρβάλιο κατάφερε να παραμείνει προσηλωμένη στη δική της Ιθάκη, την κίνηση.

Στην πρώτη της εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών, με το Weaving Chaos, που παρουσιάζεται στις 27 και 28 Ιουνίου, η Tânia Carvalho επιχειρεί μια κατάδυση στο υλικό του Ομήρου επαναπροσεγγίζοντας το αίσθημα του νόστου και της ατελεύτητης περιπλάνησης. Επηρεασμένη φανερά από την ανεξάντλητη δραματική εικονοποιία του έπους, ανασυνθέτει επί σκηνής ένα πολυάνθρωπο γλυπτό, μιαν ιδιαίτερου ύφους χορογραφία, με πρωταγωνιστή το πάσχον σώμα.

TC_1_2015

«Στο έργο αυτό, η Ιθάκη αντιπροσωπεύει για μένα το όνειρο του χορευτή –ενός χορευτή μπαλέτου– να φτάσει στην τελειότητα. Και μαζί του, το όνειρο πολλών άλλων ανθρώπων: του χορογράφου, που οραματίστηκε τις κινήσεις του χορευτή, του κοινού, που θέλησε να «ταξιδέψει» μ’ αυτές τις κινήσεις, του δασκάλου που επιθυμεί να φτιάξει καλούς χορευτές… Υπάρχουν τόσα πολλά όνειρα, τόσων πολλών ανθρώπων που κορυφώνονται σ’ εκείνη ακριβώς τη στιγμή της παράστασης», αναφέρει η Τάνια Καρβάλιο σε συνέντευξή της στο ΕΦ και την Νίκη Ορφανού.

TC_5_2015

Συντελεστές

Χορογραφία Tânia Carvalho

Μουσική Ulrich Estreich

Κοστούμια Aleksandar Protic

Φωτισμοί Zeca Iglésias

Σχεδιασμός φωτισμών Jorge Santos

TC_2_2015

Ερμηνεύουν: Marta Cerqueira, André Santos, Bruno Senune, Catarina Félix, Cláudio Vieira, Gonçalo Ferreira de Almeida, Jácome Filipe, Leonor Hipólito, Luiz Antunes, Luís Guerra, Maria João Rodrigues, Petra Van Gompel

Παραγωγή: João Guimarães for Tânia Carvalho

Συμπαραγωγή: Les Subsistances (Lyon), Biennal de la Danse de Lyon (Lyon), Thèâtre de la Ville com Les Spectacles vivants – Centre Pompidou (Paris), Maria Matos Teatro Municipal (Lisboa), Centro Cultural Vila Flor (Guimarães), O Espaço do Tempo (Montemor-O-Novo), Teatro Viriato (Viseu)

DGArtes/Governo de Portugal

TC_3_2015

Πληροφορίες

Πειραιώς 260, Κτίριο Η

27-28 Ιουνίου, 21:00

Διάρκεια 60′

Τιμές εισιτηρίων

20€

15€ (μειωμένο)

10€ (φοιτητικό)

5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)