“Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού αγνοεί συστηματικά την τέχνη μας. Καμία απολύτως αρωγή, καμία στήριξη στο Φεστιβάλ Χορού και ούτε λόγος για τις ομάδες χορού” υπενθύμισε
κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για το 14ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων ο πρόεδρος Πέτρος Γάλλιας, χαρακτηρίζοντας τους συναδέλφους του “ήρωες” και “τρελούς του χωριού”, καθώς, όπως είπε, “η πολιτεία έχει κόψει τη γραμμή του οξυγόνου, κάτι που θα μπορούσε να κάνει το φεστιβάλ να ξεψυχήσει”. Ωστόσο, το Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων συνεχίζεται “αποκλειστικά στηριζόμενο στην προσφορά των χορογράφων και χορευτών”, όπως διευκρίνισε.
Το Φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια και φιλοξενείται για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” από 24 Απριλίου έως και 6 Μαΐου, με τη συμμετοχή 106 χορογράφων και 51 ομάδων χορού. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, με ενιαίο εισιτήριο ημέρας, κόστους 10 ευρώ, να παρακολουθήσουν από τρία έως και έξι σύντομα έργα. Παράλληλα με τις παραστάσεις στην Αθήνα, το Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων φιλοξενείται και στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αθήναιον, από τις 18 μέχρι τις 20 Μαΐου, με τη συμμετοχή 13 ομάδων και 16 χορογράφων.
Αφιερωμένος αποκλειστικά στη νέα γενιά, στους τελειόφοιτους των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, θα είναι φέτος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στις 29 Απριλίου. Το Σωματείο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO διοργανώνουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ μια συμβολική βραδιά, που τιμά την εκπαίδευση και υπογραμμίζει τη σημασία της, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθούν τρία τιμητικά βραβεία στους συμμετέχοντες τελειόφοιτους. Ο κ. Γάλλιας έκλεισε την παρουσίαση αναφερόμενος για μια ακόμη φορά στο χρόνιο πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς, όπως είπε, “δουλεύουμε και επιμένουμε για αυτό μας το στέκι, γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη μας, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εναλλασσόμενες παραστάσεις”, ζητώντας από το υπουργείο Πολιτισμού ακόμα και “ένα γιαπί που θα το φτιάξουν από την αρχή”.
Μάνια Ζούση
Πηγή: Αυγή