Χορός

«Έρωτες» στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Ο κύκλος των ερώτων ανοίγει στις 7 Φεβρουαρίου στο Μικροσκοπικό Θέατρο της Πλάκας, με την παράσταση Tu Αmor en Tiempo Puro.

Πρόκειται για το 4ο μέρος του κύκλου που πρωτοξεκίνησε με την παράσταση Τu Αmor Revolucionario, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2008 και συνεχίστηκε με τις παραστάσεις Tu Amor en el Mar del Tiempo και Tu Αmor a Contrarreloj κατά τα έτη 2013-2014.

Οι «Έρωτες» της Αναστασίας Λύρα, στο Μικροσκοπικό Θέατρο, διερευνούν τη σχέση τους με το Χρόνο. Άλλοτε συμπαρασύρονται μαζί του, άλλοτε αντιστέκονται, παλεύοντας ενάντιά του, και άλλοτε τον χρησιμοποιούν ως όχημα για αναστοχασμό. Αντιστοίχως, η κινητική φόρμα ταλαντεύεται ανάμεσα στον εκ των προτέρων οργανωμένο, προγραμματικό χορό και στη γόνιμη ελευθερία του χορευτικού αυτοσχεδιασμού.
Το πρόγραμμα της βραδιάς χορού αρχίζει, όπως κάθε φορά, με την εικαστική-κινητική εγκατάσταση Gravi Danza, σε διαφορετικές χρωματικές, κινητικές και ηχητικές εκδοχές. Οι Gravi Danza Rossa και Grav iDanza Bianca θα καλωσορίσουν τους θεατές στα ενδότερα του Μικροσκοπικού Θεάτρου, για να τους εισάγουν στις παραστάσεις που ακολουθούν στην υπόγεια σκηνή, με τον ανομολόγητο τρόπο που μόνο η τέχνη διαθέτει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόκειται για ένα αυτοαναφορικό χορευτικό σόλο, με μουσική την πρώτη σονάτα για σόλο βιολί του Johann Sebastian Bach και θέμα την υπαρξιακή, ερωτική, βασανιστική αλλά και λυτρωτική σχέση του χορευτή με το χορό. Το έργο έχει ως αφετηρία το ερώτημα του πως μπορεί κανείς να χορέψει ένα μουσικό έργο που ανήκει ουσιαστικά στο χώρο της απόλυτης μουσικής, παρόλο που μορφολογικά διατηρεί ορισμένες γέφυρες προς το χορό της εποχής του μπαρόκ. Ένα έργο που δεν έχει ανάγκη το χορό. Η χορεύτρια Εύα Παγουλάτου, που επέλεξε για το σόλο της την πρόκληση της «μεγάλης» μουσικής, καταθέτει με την ερμηνεία της το αφήγημα της ίδιας της σχέσης της με το χορό, που δεν είναι άλλο από την αέναη μάχη του χορευτή για την τελειότητα, την αριστεία. Για να σταθεί στο χώρο που παράγει η μουσική του Bach, η χορεύτρια επιστρατεύει ό,τι καλύτερο έχει, ό,τι καλύτερο είναι: το απόσταγμα του καθημερινού αγώνα μιας ζωής για το χορό!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μουσική: Johann Sebastian Bach, Σονάτα για σόλο βιολί αρ. 1 BWV 1001, ερμηνεία Arthur Grumiaux

Χορογραφία/Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αναστασία Λύρα
Ερμηνεία: |GraviDanza Bianca| Θέμις Ανδρεουλάκη, Ευανθία Κοκκινέλη, Μελίτα Κοτσάνη, Ζωή-Ελευθερία Μαστροθεοδώρου, Σαμπρίνα Ρετζέπι
|Tu amor en Tiempo Puro | Εύα Παγουλάτου

Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος
Φωτογραφία: Θωμάς Μάμαλης

Ώρα έναρξης : 20.00

Δεξίππου 5 & Πλατεία Ταξιαρχών, Πλάκα (150 μέτρα από το Μετρό Μοναστηράκι)