Μπαλέτο Χορός

Ενθουσίασε η Τζοκόντα

Σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ολύμπια την Τετάρτη 4 Μαρτίου, η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάστηκε η χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου σε ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Μάνου Χατζιδάκι το μπαλέτο Μαρσύας. Η Μαρία Κουσουνή, ο Στράτος Παπανούσης και ο Αλεξάντερ Νέσκωβ ερμήνευσαν με πάθος τους ρόλους της Αθηνάς, του Μαρσύα και του Απόλλωνα αντιστοίχως.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης παρουσιάστηκαν τα δέκα τραγούδια του Χαμόγελου της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι, ακριβώς πενήντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του εμβληματικού έργου της Ελληνικής μουσικής.

+π+-+-_Ν+¦+_+¬+¬ +ν+_+¬+¦_Ν+__Ε+-_Γ +ξ_Α_Ν+¦+¬+¦_Δ+_ +Σ+¦+¦+_+¬+¦+¦+χ +μ_Ε+_+¬+¬+υ_Ε+¬_Ζ_8125

Η Αγγελική Στελλάτου με την υπέροχη χορογραφία της έδωσε κίνηση στην ονειρική μουσική ακολουθώντας τις “οδηγίες” από τα κείμενα του Χατζιδάκι που συνοδεύουν το έργο. Σπαρακτική Τζοκόντα, απόλυτη πρωταγωνίστρια του έργου η Α’ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά. Μαζί της 22 εξαιρετικοί Xορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ ενσάρκωσαν τους μυθικούς πλέον χαρακτήρες του έργου: τον κύριο Νολλ, την Κοντέσσα Εστερχάζυ, τους περαστικούς της Νέας Υόρκης, της Παρθένα της γειτονιάς, τους Δολοφόνους…

Τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Κέννυ Μακ Λέλλαν, οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου δημιούργησαν μια μαγική ατμόσφαιρα συμπληρώνοντας την χορογραφία της Στελλάτου.

Η Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση της Κωνσταντίας Γουρζή ερμήνευσε τα δύο έργα του Μάνου Χατζιδάκι, φωτίζοντας και αποκαλύπτοντας νέες πλευρές.

Επόμενες παραστάσεις  6, 7, 8, 10, 11 Μαρτίου 2015

Πηγή: Εθνική Λυρική Σκηνή