Χορός

Δυο … Αράχνες που χορεύουν

Δύο απροσδιόριστα πλάσματα, μισές γυναίκες-μισές αράχνες, είναι κλεισμένα μέσα σ’ ένα περιορισμένο χώρο, απομονωμένο από το φως και τη ζωή, καταδικασμένα να γνέθουν μέχρι την αιωνιότητα, καθισμένα πάνω σε έναν πάγκο, βαριεστημένα και

εξουθενωμένα προσπαθούν με δυσκολία να ξαναρχίσουν το έργο τους.  Όμως, ένα παράθυρο – μία διαφυγή; – καλυμμένο με ένα πέπλο, αλλά ίσως ανοιχτό προς ένα άπειρο ακόμα άγνωστο, επιβάλλεται σταδιακά στο βλέμμα τους…

 

 

Η χοροθεατρική παράσταση «Arachnées, ανεβαίνει από τις Μαρία Γιάνναρου και Μαίρη Παρδαλάκη, 7,8 και 9 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννη.
Εμπνέεται κυρίως από το μύθο της Αράχνης και από την ποιητική της γυναικείας ύφανσης στην Αρχαία Ελλάδα, και συνδέεται στη συνέχεια με τους συμβολιστές του τέλους του 19ου αιώνα – κυρίως τους Βέλγους Μaurice Maeterlinck και Fernand Khnopff- στα έργα των οποίων οι μορφές κυρίως υπονοούνται και καλύπτονται από ένα μυστήριο.

 

Στο «Arachnées» συναντάμε κάποια από τα αγαπημένα θέματα του Maeterlinck: τον εγκλεισμό, την αναμονή, την αδυναμία, το μοιραίο του πεπρωμένου. Η παράσταση διατρέχεται από ένα αφηγηματικό νήμα που γράφτηκε αρχικά στο χαρτί. Η χορογραφία εμμένει στη μουσικότητα της κίνησης και εμπνέεται από το γερμανικό εξπρεσιονιστικό χορό.
Η Μαρία Γιάνναρου και η Μαίρη Παρδαλάκη γνωρίστηκαν στο Παρίσι δουλεύοντας για την παράσταση «Κύμα» της Νίνας Δίπλα, και στη συνέχεια για το « FormEnVie » της Μαργαρίτας Αμαραντίδη. Δημιούργησαν τη δική τους ομάδα τον Νοέμβριο του 2012.

 

χοροσ ιδρυμα

 

Σύλληψη, χορογραφία και ερμηνεία : Μαρία Γιάνναρου
Συνεργασία και ερμηνεία : Μαίρη Παρδαλάκη
Κουστούμια : Katia Theurin
Μουσική : M. Marais, D. Scarlatti, J. F. Telemann, T. Merula, C. Francesco, G. F. Haendel, A. Vivaldi
Φωτογραφίες: Jessy Rakotomanga, Λίνα Παρδαλάκη

Παρασκευή 6, Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, στις 21:30
Αίθουσα Black Box
Διάρκεια: 55’
Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό