Χορός

«Χοροί μας χωρεί μας» στο Σεράφειο

Από τους πιο ιδιαίτερους χορογράφους της ελληνικής σκηνής, ο Κώστας Τσιούκας προσκαλεί στη σκηνή μια ομάδα από μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, βοηθούς σκηνοθέτη, ταλαντούχα παιδιά και κυρίες της διπλανής πόρτας για να γιορτάσουν την επιστροφή στην πιο καθαρή μορφή χορού: στον χορό που εκφράζει αυτό που συμβαίνει τώρα.

Η παράσταση στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, 16, 17 και 18 Μαρτίου στις 20:00 , έχει είσοδο ελεύθερη.

Πρόκειται για μια διαδοχή περίπου είκοσι πρωτότυπων πολυθεματικών χορών. Οι δημιουργικές αφορμές αυτών των χορών είναι καθημερινές, τόσο μικρές όσο και μεγάλες. Οι χοροί αυτοί  διαφέρουν σε διάρκεια (από 5 δευτερόλεπτα έως 5 λεπτά) και είναι είτε ατομικοί είτε ομαδικοί. Η μουσική υπόκρουση  είναι γραμμένη από διαφορετικούς μουσικούς εξαρτώμενη όμως πάντα από τον σκοπό του συγκεκριμένου κάθε φορά χορού.

“Η δομή της παράστασης  έχει ένα πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο χαρακτήρα, κλασσικό ως επί το πλείστον, έτσι ώστε η ελευθερία να είναι το ζητούμενο στο περιεχόμενο,  στο τί είναι ο κάθε χορός δηλαδή και πώς χορεύεται», εξηγεί ο χορογράφος. «Ο στόχος είναι να γίνει μια παράταξη μη υπαρκτών έως τώρα χορευτικών συνθέσεων που εμπνέονται όμως  από τις υπαρκτές και παίρνουν ως δεδομένο ότι ο κάθε χορός, νέος ή παλιός πρέπει να έχει ως λόγο ύπαρξης μια πραγματική ανθρώπινη ανάγκη, κατάσταση, συναίσθημα, στιγμή ή σκέψη. Όπως αντίστοιχα δημιουργήθηκαν χοροί του παρελθόντος για τον γάμο, την πίστη, την συγκομιδή ή την βροχή έτσι και τώρα δημιουργούνται  νέοι φολκ χοροί για άλλους λόγους, διαφορετικού βάρους και ποιότητας. Η περιγραφή λοιπόν αυτών των νέων χορών θα δίνει την αίσθηση επίδειξης.  Η αυστηρότητα του πλαισίου σε συνδυασμό με την ελευθερία του συναισθήματος των χορευτών θα κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στο αληθινό συναίσθημα και στην αναπαραγωγή αυτού”, υπογραμμίζει ο Κώστας Τσιούκας

Συντελεστές

Χορογραφία: Κώστας Τσιούκας

Ερμηνευτές: Ασπασία Μαρία Αλεξίου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Άννα Απέργη, Φίλιππος Βασιλείου, Λήδα Δάλλα, Πένυ Ελευθεριάδου, Λίνα Ιωαννίδου, Μαρίνα Μπάμπαλη, Μαρία Μυρτώ Μόσχου, Μαριλένα Πετρίδου, Ιωάννα Πιατά, Όλγα Σπυράκη, Κατερίνα Σπυροπούλου, Μπέτυ Σφυρή, Βενέτα Σώζου, Χρήστος Νταβίδης, Κώστας Τσιούκας.

Κοστούμια: Anthea Hamilton, Βασιλική Αντωνοπούλου, Ντόρα Οικονόμου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ

Εκτέλεση: Ηλίας Μπάλμπας

Επιμέλεια Βίντεο: Γιώργος Ευθυμίου

Επιμέλεια Μουσικής: Γιώργος Ραμαντάνης

Βοηθός Χορογράφου: Αντώνης Αντωνόπουλος

Μουσικοί: Απόλλωνας Ρέτσος, The Singing Head, Θεόδωρος Καστέλης, Lowtronik, Larry Gus, Γιώργος Φασόλης, SOPHIE, Abyss X, Μαριλένα Πετρίδου.

Καλλιτέχνες Βίντεο: Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Γιώργος Ευθυμίου, Εύη Καλογηροπούλου, Βασιλική Αντωνοπούλου, Σοφία Κουρκουλάκου, Μπάυρον Καλομαμάς και Ιόλη Καβάκου, Μπέτυ Σφυρή, David Panos, Angelo Plessas, Βάνα Κωσταγιόλα.

Σχεδιασμός Αφίσας: Βασίλης Μαρματάκης

Προβολή, Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Παραγωγή: ΕΑΡ 17

Η παράσταση “ΧΟΡΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΕΙ ΜΑΣ” πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με την υποστήριξη του Athens Culture Net

Η παράσταση “ΧΟΡΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΕΙ ΜΑΣ”  φιλοξενείται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων  (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη)

Η παράσταση “ΧΟΡΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΕΙ ΜΑΣ” δημιουργήθηκε για το MIRfestival 2018