Μπαλέτο

Θερμό χειροκρότημα σε Ζορμπά και Μίκη

Μικης Καλλιμαρμαρο

Μια μαγική βραδιά έζησαν χιλιάδες Αθηναίοι και επισκέπτες της πόλης μας, χθες το βράδυ, Κυριακή 29 Ιουνίου, στο Καλλιμάρμαρο με τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ίδιος ο συνθέτης παρακολούθησε το έργο του, ενώ αποθεώθηκε από το πολυπληθές κοινό κατά την είσοδο του στο Στάδιο. Η βραδιά ξεκίνησε με την τιμητική βράβευση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εταιρία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ζορμπας Λυρική

Λίγα λεπτά πριν τις 21.30 ο μαέστρος Ηλίας Βουδούρης σήμανε την έναρξη του διάσημου έργου, το οποίο ερμήνευσαν με πάθος η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ενός έργου για την άφθαρτη δύναμη της ελληνικής ψυχής, για τον ήρωα-σύμβολο μιας ξεχωριστής Ελλάδας, η ασυγκράτητη ορμή της ιδιοσυγκρασίας του οποίου μετουσιώνεται στη διονυσιακή μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που έχει ταξιδέψει ως συνώνυμο της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η χορογραφία του Λόρκα Μασσίν μεγαλόπρεπη, δωρική, κλασική πλέον, συνδύασε τον κλασικό χορό, με τον λαϊκό και τον μοντέρνο, επιτυγχάνοντας να μεταφέρει το πνεύμα του Ζορμπά σε κάθε έναν από τους χιλιάδες θεατές, οι οποίοι χειροκρότησαν ενθουσιασμένοι στο τέλος της παράστασης.

Στους πέντε βασικούς ρόλους οι εξαιρετικοί Α’ Χορευτές Στράτος Παπανούσης, Ντανίλο Ζέκα, Μαρία Κουσουνή, Αλεξάντερ Νέσκωβ χειροκροτήθηκαν θερμά, όπως άλλωστε και όλα τα μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Η Xορωδία υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και η Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, ερμήνευσαν με πάθος και ένταση το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε υπέροχα δύο από τα πιο σπουδαία τραγούδια του κορυφαίου δημιουργού.

Η βραδιά έκλεισε με το ρυθμικό χειροκρότημα του κοινού που συνόδευσε κάθε νότα από το συρτάκι του Ζορμπά, ενώ τα τέσσερα ανκόρ επιβεβαίωσαν την αγάπη του ελληνικού κοινού για το σπουδαίο αυτό διαχρονικό έργο του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη.