Οι δημιουργοί γράφουν

Η Κατερίνα Μπερδέκα γράφει για την εφηβική παράσταση “L.O.L…”

Katerina Berdeka 5

 

Η σκηνοθέτις Κατερίνα Μπερδέκα, που το 2009 οργάνωσε στο θέατρο «Χώρα» το έργο «Chatroom» του Enda Walsh, πρώτη εφηβική παράσταση που έκανε την εμφάνισή της σε ελληνική

θεατρική σκηνή, επανέρχεται από τις 20 Οκτωβρίου με την νεοσύστατη ομάδα της «MeWe», παρουσιάζοντας στα σχολεία την παράσταση για εφήβους «L.O.L Λέξεις Όλο Λέξεις».

Για αυτήν την παράσταση, που όπως η ίδια η Κατερίνα εκμυστηρεύεται στο artplay, σε δύο στιγμές της κλαίει και σε άλλες δυο δεν μπορεί να παρακολουθήσει από τα γέλια, γράφει πώς γεννήθηκε: «   Η ιδέα της παράστασης L.O.L Λέξεις Όλο Λέξεις, μια παράσταση για εφήβους και μη… γεννήθηκε από την διάθεσή μας να πούμε λέξεις, λόγια αγαπημένα, προκλητικά, ανατρεπτικά, σπουδαίων ανθρώπων, και έτσι να τα ξαναθυμηθούμε κι εμείς και να βρούμε το νήμα που μας ενώνει με αυτά σήμερα.

Η σύνθεση του κειμένου εμπεριέχει αποσπάσματα από την Απολογία του Σωκράτη, τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, γραπτό λόγο του Χατζιδάκι, το περίφημο I have a dream του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, την επιστολή του Σεφέρη κατά την διάρκεια της Χούντας, τον λόγο του Ελύτη στην απονομή των βραβείων Νόμπελ, τον Επιτάφιο του Περικλή, το γράμμα του Σηάτλ αρχηγού των Ινδιάνων στον Φραγκλίνο Πηρς όταν τους ζήτησε να παραχωρήσουν τα εδάφη τους στην Αμερική, το κείμενο που εκφωνεί ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία ο Μεγάλος Δικτάτωρ, τον λόγο του Κέννεντυ, το αυτοσαρκαστικό γράμμα-απολογισμό του Καραγάτση, την επιστολή του Ροίδη σε εκδότη του, την Επί του Όρος ομιλία του Χριστού, τα γράμματα παιδιών που συνέλεξε ο Μαρτσέλο Ντ΄Όρτα στη συλλογή Εγώ ελπίζω να τη βολέψω αλλά και μικρά αποσπάσματα- ρήσεις των Γκάντι, Όσκαρ Ουάιλντ, Πυθαγόρα, Μαρίας Κάλλας, Μητέρας Τερέζας, Ηράκλειτου, Γκράουτσο Μάρξ, Πάμπλο Πικάσο αλλά και Γούντι Άλλεν, Μέρλιν Μονρόε, Μουρίνιο, Μπρους Λι, Μαραντόνα, Βέγγο και η λίστα είναι ατελείωτη…

Όταν άρχισε να δημιουργείται αυτή η ιδέα σε μια πρόβα με τους ηθοποιούς συνεργάτες μου Στράτο Σωπύλη, Τάκη Σακελλαρίου, Αθηνά Μπερδέκα, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη και Κωνσταντίνο Μωραΐτη ξέραμε ότι αυτή είναι η σωστή. Νομίζω το καταλαβαίνεις αμέσως γιατί στον πραγματικό χώρο και χρόνο ανοίγει μέσα σου και –νοιώθεις- σε όλους μια άλλη διάσταση αλήθειας. Η σύνθεση αυτών των κειμένων, το αμέσως επόμενο στάδιο της χαράς της εύρεσης της ιδέας, ήταν μια διαδικασία τρομακτική. Κάθε λεπτό ήμουν σίγουρη ότι αυτό δεν μπορεί να πετύχει και κάθε λεπτό το έβλεπα μπροστά μου να μου βγάζει τη γλώσσα και να με προκαλεί. Το νίκησα και με κέρδισε ολοκληρωτικά. Όταν το κείμενο έφτασε στα χέρια των παιδιών, από την πρώτη κιόλας πρόβα αυτό το άγριο -στην επιλογή του- υλικό πήρε ζωντανή μορφή.

Με τους συγκεκριμένους ηθοποιούς δουλεύουμε μαζί ήδη κάποια χρόνια, από το Έγκλημα στα παρασκήνια και τον Κροκόδειλο στο Από Μηχανής, με κάποιους και από πολύ παλιότερα. Τέτοιες «ριψοκίνδυνες» ιδέες δεν μπορούν να υποστηριχτούν εύκολα αν οι ηθοποιοί δεν είναι ιδιαίτερα ικανοί και, περισσότερο από αυτό, αν δεν πιστέψουν. Κι εγώ είμαι απολύτως τυχερή γιατί αυτές οι υπάρξεις πάνω στη σκηνή ζωντανεύουν με τον πιο μαγικό τρόπο αυτή την σύνθεση. Ο αφηγηματικός τρόπος που αγαπάμε και χρησιμοποιήσαμε και στις προηγούμενες παραστάσεις εδώ ξεκλείδωσε όλα τα κείμενα, ήχοι δημιουργήθηκαν από ξύλα, μαράκες, μουσικά όργανα, τραγούδια έμπλεξαν με τις λέξεις μας, και το χιούμορ έδεσε χωρίς φόβο αυτά τα σπουδαία κείμενα.

Η παράσταση L.O.L Λέξεις Όλο Λέξεις είναι μια προκλητική θεατρική διαδικασία για τους εφήβους αλλά και για μας. Αυτά τα κείμενα μας αφορούν, ο ιστός που τα ενώνει είναι βαθειά ανθρώπινος, κοινωνικός και κατά συνέπεια πολιτικός και το θέατρο είναι το όχημα που μας βοηθάει να φυσήξουμε τη σκόνη από πάνω τους και να γίνουν λέξεις και έννοιες που θέλουμε να πούμε τώρα, κι εμείς και τα παιδιά».

 

Κατερίνα Μπερδέκα

 

Υ.Γ 1. Σε δύο στιγμές της παράστασης κλαίω σε κάθε πρόβα

Υ.Γ 2. Σε δύο στιγμές της παράστασης δεν μπορώ να παρακολουθήσω από τα γέλια

Υ.Γ 3. Η ιδέα του θεάτρου για εφήβους που με πάθος υπηρέτησα από την πλευρά της παραγωγής από το Chatroom του θεάτρου Χώρα το 2009 έως σήμερα, από ανύπαρκτη έννοια έγινε θεσμός πια. Χαίρομαι. Πολύ.

 

λεξεις όλο λεξεις