featured Μουσική

“Ανοίγουμε συρτάρια νεκρών ποιητών”

Ένα δυνατό κοκτέιλ με δόσεις από σονέτα του Σαίξπηρ και ροκ μπαλάντες των Radio Head, Nirvana, Pink Floyd, Doors κ.α, παιγμένων με τσέλο και κιθάρα, μπόρεσαν να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο μπαρ “After Dark” της οδού Διδότου 31 την Πέμπτη το βράδυ. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη συνθήκη ενός εκρηκτικού συνδυασμού ειδικών μουσικών συνθέσεων και λόγου που έχουν δημιουργήσει οι Dead Poets, ένα performing group που αποτελείται από τους Θοδωρή Οικονομίδη (κιθάρα, μαντολίνο, φωνή) και Άλεξ Παππά (βιολί και φλάουτο).

Απευθυνόμαστε στο νέο κοινό λέγοντάς τους: “Μην υποτιμάτε το παλιό”, άλλωστε έχουμε την υποχρέωση αυτό το παλιό που έχει μια φοβερή κληρονομική αξία να το φέρουμε στο παρόν με έναν μοντέρνο τρόπο. Τα σονέτα του Σαίξπηρ είναι πάρα πολύ ωραία ποιήματα, αλλά κανείς στην Ελλάδα δεν θα έπαιρνε ένα βιβλίο να τα διαβάσει. Δικό μας μέλημα είναι “το σερβίρισμα” στον κόσμο να εμπεριέχει ένα στόλισμα, άλλωστε η τέχνη είναι σύνθεση”, λέει ο Θοδωρής Οικονoμίδης.

Foto Θοδωρής Οικονομίδης

Ανάμεσα στις ροκ μπαλάντες μιας παράστασης παρεμβάλλονται “στολισμένα σονέτα του Σαίξπηρ”, όπως τα χαρακτηρίζει ο μουσικός, καθώς, όπως εξηγεί, “τα σονέτα είναι για μας από τα ωραιότερα ποιήματα που έχουν γραφτεί στο παγκόσμιο ρεπερτόριο και θα θέλαμε να τα φέρουμε κοντά στον νέο κόσμο”.

Βασισμένοι σε αναγεννησιακές κλίμακες οι δυο δημιουργοί επιλέγουν πολύ γνωστά κομμάτια και μπαλάντες από την παγκόσμια ροκ σκηνή τα οποία παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο.

“Τα δώδεκα σονέτα του Σαίξπηρ τα αποδίδουμε με ‘τραγουδιστική ομιλία’, τα ‘ντύνουμε’ δηλαδή με κάποιες αναγεννησιακές φόρμες με κιθάρα και βιολί, που ακούγεται σαν μουσική υπόκρουση.

Οι δυο μουσικοί και performers επινόησαν την ενδιαφέρουσα αυτή μίξη που προκαλεί πολύ ενδιαφέρον, όπως λένε. Τα σαιξπηρικά σονέτα που επέλεξαν για την αποψινή βραδιά είναι σε μεταφράσεις των Διονύση Καψάλη, Ρώτα και Ζαφειροπούλου.

Οι Dead Poets θα επιχειρήσουν τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσουν μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία με τσέλο, κιθάρα, φλάουτο και βιολί ενταγμένα σε θεατρική performance βασισμένη στην “Βάρδια”. Στην ίδια κατεύθυνση έχουν μελοποιήσει το “Επέστρεφε” του Καβάφη, τους “Θεατρίνους” του Σεφέρη και τη “Μαρίνα των βράχων” του Ελύτη. Έχουν όμως γράψει και δικά τους ποιήματα.

“Ανοίγουμε συρτάρια νεκρών ποιητών και αναδεικνύουμε το έργο τους ξανά μέσα από τη μουσική και το θέατρο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του συγκροτήματος και κάπου εκεί ενδιάμεσα λέμε και τα δικά μας”, καταλήγει ο Θ. Οικονομίδης.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή