Βιβλίο

Συνάντηση Ευρωπαίων συγγραφέων στη Θεσσαλονίκη

«Θεσσαλονίκη – Ξαναβρίσκοντας την πολυπολιτισμικότητα: Μεσόγειος, σύνορο και γέφυρα, σε εποχή κρίσης» είναι ο γενικός τίτλος μιας σειράς εκδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων συγγραφείς από την Ελλάδα,

τις γειτονικές της χώρες της Μεσογείου και τη Γερμανία συζητούν για τη μετανάστευση εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το λογοτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο», σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Allianz (Kulturstiftung Allianz), το Λογοτεχνικό Συμπόσιο του Βερολίνου (Literarisches Colloquium Berlin) και το Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και του AthenSYN.

Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αναγνώσεις και συναυλία με τον Θωμά Κοροβίνη

Με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, την Αντιδήμαρχο Έλλη Χρυσίδου, την πρώην Υπουργό Πολιτισμού της Γερμανίας Christina Weiss, τον πεζογράφο και αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Θανάση Βαλτινό, τον εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Εντευκτήριο» Γιώργο Κορδομενίδη.

Παρουσιάσεις και κύκλοι συζητήσεων με τους συγγραφείς Βασίλη Αμανατίδη, Μικέλα Χαρτουλάρη, Φοίβη Γιαννίση, Γιάννη Σκαραγκά, Βασίλη Τερζόπουλο, Χρήστο Χρυσόπουλο, Najet Adouani (Τυνησία), Mathias Énard (Γαλλία), Sherko Fatah (Γερμανία), Άρη Φιορέτο (Σουηδία), Nikol Ljubić (Γερμανία).

Γιάννης Σκαραγκάς

Γιάννης Σκαραγκάς

Η Μεσόγειος ήταν ανέκαθεν σύνορο και γέφυρα, μια θάλασσα που χωρίζει και συνάμα ενώνει ηπείρους και λαούς. Σήμερα βιώνουμε δραματικές κρίσεις που έχουν προκαλέσει δύο μεταναστευτικά ρεύματα: Αφενός, η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στη Νότια Ευρώπη πυροδότησαν ένα ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα νέων, κυρίως, ανθρώπων προς τον ευρωπαϊκό βορρά. Αφετέρου, είμαστε αυτή τη στιγμή μάρτυρες μιας μαζικής εισροής προσφύγων από την Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, ανθρώπων οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η διοργάνωση «Θεσσαλονίκη – Ξαναβρίσκοντας την πολυπολιτισμικότητα» προσκαλεί εκπροσώπους της διεθνούς λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής σκηνής, αλλά και το κοινό τους, να σκεφτούν την κοινή πολιτισμική ταυτότητα του μεσογειακού χώρου και να βρουν νέες αφηγήσεις για μια κοσμοπολίτικη Ευρώπη.

Φοίβη Γιαννίση

Φοίβη Γιαννίση

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

3 Ιουνίου, 7.00 μ.μ.

Εναρκτήρια εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

4 Ιουνίου, 7.00 μ.μ.

Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και αναγνώσεις στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου). Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Θωμά Κοροβίνη.

5 Ιουνίου, 9.00 π.μ.

Συζήτηση των συγγραφέων στο Ινστιτούτο Goethe.

Χρήστος Χρυσόπουλος

Χρήστος Χρυσόπουλος

Παράλληλη εκδήλωση

5 Ιουνίου 2015, 7.00 μ.μ.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Θεσσαλονίκη 1863-1873. Οι παλαιότερες φωτογραφίες. Οι πρώτοι χάρτες της περιοχής σταθμού και λιμανιού» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ – Βίλα Καπαντζή, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108. Ξενάγηση από τον επιμελητή, Γιάννη Επαμεινώνδα.