Εικαστικά

Στην Αθήνα τα «Γουρούνια» του Santiago Sierra

Στον Ισπανό καλλιτέχνη Santiago Sierra είναι αφιερωμένος ο Δεύτερος Κύκλος του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης στην Αθήνα, που υλοποιούν το Kappatos Athens Art Residency

και ο Γεράσιμος Καππάτος. Η πρώτη παρουσίαση του έργου του Ισπανού καλλιτέχνη στην Ελλάδα, την οποία επιμελείται η Δρ Σωζήτα Γκουντούνα περιλαμβάνει:

Έκθεση του Santiago Sierra στο Kappatos Athens Art Residency με τίτλο «The Trilogy of Pigs eating Peninsulas» από την Πέμπτη 28 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου 2015
Προβολή της ταινίας του Santiago Sierra «No, Global Tour» στο Σινεμά Μικρόκοσμος την Παρασκευή 29 Μαΐου
Διάλεξη του Santiago Sierra στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Αμφιθέατρο Ντε Κιρικο, την Τετάρτη 27 Μαΐου
«Athens stray dogs project», δράση του Santiago Sierra στο Δημόσιο Χώρο από 26 Μαΐου έως 10 Ιουνίου

Δημιουργός που απευθύνεται με επιθετικό τρόπο στην καταστολή και στην εκμετάλλευση

Ο Santiago Sierra γεννήθηκε στην Μαδρίτη το 1966, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Μεξικό, στην Μαδρίτη και στο Αμβούργο μαζί με τον Franz Erhard Walther. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Sierra πραγματοποιεί ένα μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία απευθύνονται με επιθετικό τρόπο στην καταστολή και στην εκμετάλλευση, όπως τις συναντά ο ίδιος στα διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Το έργο του Ισπανού καλλιτέχνη πηγάζει από μια κριτική επανεξέταση του μινιμαλισμού με μια παραστατική γλυπτική πρακτική ως τον πυρήνα της εμπλοκής του, που συνοδεύεται από φωτογραφίες, βίντεο και ταινίες. Μερικά από τα πιο αξιόλογα και αμφιλεγόμενα έργα του προέρχονται από τις συνεργασίες με ιδρύματα όπως το Magasin3 Stockholm Konsthall (2009), Kestnergesellschaft Hannover (2005) και Kunsthaus Bregenz (2004).

Στο έργο του ο Santiago Sierra ασχολείται συχνά με τις δομές της εξουσίας όπως αυτές λειτουργούν στην καθημερινή μας ζωή. Το έργο του καλλιτέχνη παρεμβαίνει σε αυτές τις δομές εκθέτοντας καταστάσεις εκμετάλλευσης και περιθωριοποίησης, όπως περίφημα είχε προσλάβει ανθρώπους από μειονεκτικές ομάδες, οι οποίοι με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό, ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν άσκοπα ή δυσάρεστα καθήκοντα. Το έργο του Sierra δεν επαναλαμβάνει ποτέ την πραγματικότητα, αλλά την αμφισβητεί με το να εκθέτει τους εγγενείς μηχανισμούς της.

Η ουσία του έργου του εντοπίζεται συχνά στην ένταση που δημιουργείται και διατηρείται μεταξύ του γεγονότος (event) ή της τεκμηρίωσης αυτού, και του θεατή, ο οποίος εκτίθεται σε μια επίσημη και ποιητική φωνή όλων αυτών των κοινωνικών ομάδων, που συνήθως περιθωριοποιούνται ή στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Το έργο του έχει εκτεθεί και περιλαμβάνεται σε συλλογές από πολλούς σημαντικούς οργανισμούς Τέχνης όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ελσίνκι, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Φρανκφούρτη, στην Tate Britain, στο MoMA PS1 στη Νέα Υόρκη, στο Reykjavik Art Museum, στο ARTIUM, Vitoria-Gasteiz, στο Museo MADRE, στη Μπιενάλε I Kochi-Muziris στην Ινδία και στο εθνικό περίπτερο της Ισπανιας στη Μπιενάλε της Βενετιας.

“Χοίροι που καταβροχθίζουν την Ελληνική, την Ιταλική, και την Ιβηρική χερσόνησο.”

Στην έκθεση του θα παρουσιάσει για πρώτη φορά διεθνώς τη σειρά “Χοίροι που καταβροχθίζουν την Ελληνική, την Ιταλική, και την Ιβηρική χερσόνησο.” Ο καλλιτέχνης δημιούργησε αυτή τη σειρά video films και φωτογραφιών από δράσεις που ξεκίνησαν το 2012 στο Αμβούργο, όπου οι χοίροι “καταβρόχθισαν” την Ελληνική Χερσόνησο, στη συνέχεια στη Luca στην Ιταλία όπου οι χοίροι “καταβρόχθισαν” την Ιταλική Χερσόνησο και έπειτα στην Ισπανία όπου οι χοίροι “καταβρόχθισαν” την Ισπανική και Πορτογαλική Χερσόνησο. Ο Σιέρρα χρησιμοποιεί μια σαφή αλληγορία για να καταγγείλει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές ελίτ κυριολεκτικά “τρώνε” τα εδάφη των χωρών της Μεσογείου.

Νέο έργο για τον Κανέλλο και τον Λουκάνικο

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει, επίσης, ένα νέο έργο που θα λάβει χώρα στο δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης. Το έργο είναι αφιερωμένο στα αδέσποτα σκυλιά Κανέλλο και Λουκάνικο που στάθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών.

Info
Διάρκεια Έκθεσης: 28 Μαίου – 27 Ιουνίου 2015
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 28 Μαίου 20:00 – 23:00
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12-20.00μμ & Σάββατο 12-4μμ
Αθηνάς 12, 2ος όροφος, Μοναστηράκι, Αθήνα
Kappatos Athens Art Residency
Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, Αθήνα 10554