Θέατρο

Θέατρο στις Φυλακές

«Το Βασιλικό κυνήγι του ήλιου» του Πήτερ Σάφφερ παρουσιάζει την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, σε κλειστή εκδήλωση μόνο για τους τροφίμους, η θεατρική ομάδα οροθετικών κρατουμένων Κορυδαλλού, σε οργάνωση και συντονισμό Γιάννη Νικολόπουλου, διδασκαλία ομάδας και σκηνοθετική επιμέλεια Άννας Χατζηχρήστου. Η παράσταση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία

του «Τεχνοδρομώ»,  ενός οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε με σκοπό την επαφή με αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες μέσω της τέχνης του θεάτρου και κατ’ επέκταση όλων των τεχνών που εμπλέκονται σ’ αυτό (χορός, μουσική, εικαστικά κλπ.).

Το «Τεχνοδρομώ» με τις δράσεις του επιχειρεί κάθε φορά να συνδέσει στην θεατρική πράξη άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάνοντας τους ίδιους δρώντα πρόσωπα. Γιατί η θεατρική πράξη σαν διαδικασία ενεργοποιεί τον ανθρώπινο ψυχισμό και λειτουργεί λυτρωτικά.

Παράλληλα σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων, σε φεστιβάλ στηρίζοντας μεταναστευτικές και άλλες ευάλωτες ομάδες. Τέλος, στηρίζει για τέταρτο χρόνο με μαθήματα την θεατρική ομάδα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Το Κ του Τσιμάρα Τζανάτου

Στο πλαίσιο του «Τεχνοδρομώ», τον Ιούνιο του 2012, στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών του Κορυδαλλού, στην πτέρυγα των οροθετικών, δημιουργείται μια θεατρική ομάδα. Στην συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2014 ανεβαίνει το θεατρικό έργο -Κ – που ξεκίνησε ως μια χειρονομία αποδαιμονοποίησης της οροθετικότητας.

Η αρχική ιδέα για μια παράσταση που θα βασίζεται στους ίδιους τους κρατουμένους και τα βιώματά τους γίνεται πράξη με τη συμμετοχή του Τσιμάρα Τζανάτου, ο οποίος αναλαμβάνει τη συγγραφή ενός έργου, με βάση το συγκεντρωμένο βιωματικό υλικό.

Το ζητούμενο ήταν να αποφορτιστεί η “πραγματικότητα” από τις φοβίες που την επικαλύπτουν.

Μέσω ενός έργου-θεατρικού εγχειρήματος που θα συμπύκνωνε προσωπικές ιστορίες για να φανερώσει τα κοινά τους στοιχεία.

Αλλά η οροθετικότητα ήταν η επίφαση.

Η επίφαση σε μια σειρά αυθαίρετων κατηγοριοποιήσεων των ανθρώπων αυτών, κατηγοριοποιήσεων που τους κατέτασσαν στο σκοτεινό κομμάτι της κοινωνίας.

«Το Βασιλικό Κυνήγι του Ήλιου»

Ο Άγγλος Πήτερ Σάφφερ, ιδιαίτερα γνωστός και από τα έργα του “΄Έκβους” και “Αμαντέους”, έγραψε το “Βασιλικό Κυνήγι του Ήλιου” το 1964 για να μιλήσει, μέσω της σύγκρουσης δυο κόσμων και δυο πολιτισμών, για το αίσθημα της ανεξαρτησίας της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη για ελευθερία, ανεξαρτήτως εποχής και συνθηκών.

Όπως στο -Κ- ο κ.όσμος της φυλακής ερχόταν αντιμέτωπος με τον Κ.όσμο της κοινωνίας, στο «Βασιλικό Κυνήγι του Ήλιου», ο κόσμος των Ίνκας έρχεται αντιμέτωπος με τον Κόσμο των Ισπανών κατακτητών σε ένα έργο που, πενήντα σχεδόν χρόνια μετά, διατηρεί ακόμα τη δύναμη των εννοιών που διαπραγματεύεται.

Δεν παίζουμε θέατρο: παίζουμε ΜΕ το Θέατρο.

Το ζητούμενο στο Βασιλικό Κυνήγι του Ήλιου, δεν είναι να κάνουμε μια παράσταση που να μιμείται το επαγγελματικό θέατρο. Το ζητούμενο είναι να φανεί η δύναμη της επικοινωνίας που μπορεί να έχει το θέατρο, ως κοινή γλώσσα όλων.

Η ομάδα των κρατουμένων, έχοντας επεξεργαστεί και συνδεθεί με τον πυρήνα του Εγώ της, έρχεται με έναν ιστορικό μύθο να δει τον εαυτό της σαν Άλλον. Δεν μιλάει πια μέσω των δικών της ιστοριών γι’ αυτήν την ίδια όπως στο -Κ- , αλλά καθρεφτίζεται στις ιστορίες κάποιων άλλων ψάχνοντας την κοινωνική της ταυτότητα. Με τον παιγνιώδη τρόπο των παραμυθιών. Για να μιλήσει για το Βασιλικό Κυνήγι των Αξιών του Πολιτισμού που μας γέννησε και να αναρωτηθεί αν βρίσκεται εν τέλει στο “σωστό” Ηλιακό Σύστημα.

Η παράσταση θα ανέβει την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου και την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στις 2.00 μμ στις φυλακές Κορυδαλλού στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

Οι συντελεστές: Θεατρική ομάδα οροθετικών κρατούμενων Κορυδαλλού

Οργάνωση – συντονισμός ……………………Γιάννης Νικολόπουλος

Διδασκαλία ομάδας- Σκηνοθ. επιμέλεια: …………….Άννα Χατζηχρήστου

Επιμέλεια κίνησης …………………………….Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Εικαστική επιμέλεια ………………………….Έρρικα Αλαμάνου

Επιμέλεια φωτισμών ………………………….Κωστής Παπαναστασάτος

Μάσκες ……………………………….Λένα Δελαβία

Γενικών καθηκόντων……………..Αναστασία Παπαπαύλου