Animation Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

Ένα αφυπνιστικό παραμύθι με το όνομα “Hilo”

Η Χρυσούλα Μολογιάννη, σεναριογράφος της ταινίας animation “Hilo”, “ενός αφυπνιστικού παραμυθιού που ξετυλίγεται σα νήμα γύρω από έναν 14χρονο Σεφαρδίτη κατά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου”

που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Τσιτσώνης ” και στο οποίο έγραψε μουσική η Ραλλία Χρηστίδου, γράφει στο artplay. gr.
hilllll4

“Η δημιουργία της ταινίας «Hilo» δεν είναι μια πρόσφατη ανάγκη ιδεολογικής έκφρασης αλλά ένα πνευματικό έμβρυο που ωρίμαζε μέσα μου τα τελευταία οχτώ έτη.
Όλα ξεκίνησαν με μια καταλυτική γνωριμία κοντά στα εικοσιπέντε μου χρόνια κι ενώ βρισκόμουν σε διαδικασία έκδοσης του πρώτου μου συγγραφικού εγχειρήματος. Ήταν οι συμβουλές που πήρα από τη Δανάη Στρατηγοπούλου, οι αφηγήσεις των πολιτικών περιπετειών της, ο πόνος στον λόγο της και κάμποσες δημιουργικές συζητήσεις με τη μεγάλη πνευματική προσωπικότητα που εμφύσησαν βαθιά στην ψυχή μου τις ιδέες της αλληλεγγύης, της ατομικής ευθύνης, της κοινωνικής συνείδησης και της ελευθερίας του ατόμου. Πώς ήταν δυνατόν ένα τόσο ασυμβίβαστο πνεύμα- που στα χρόνια της Αντίστασης αυτοεξορίστηκε στη Χιλή του Αλιέντε και του Νερούδα και δίδαξε στα Ισπανικά τον λαϊκό πολιτισμό μας- να μη σου αφυπνίσει την επιτακτική ανάγκη του αγώνα για μια καλύτερη ζωή;
Με την αξέχαστη Δανάη γνωριστήκαμε μάλιστα σε εποχή μεγάλου αναβρασμού. Ήταν καλοκαίρι του 2007. Τότε που μια χρηματοοικονομική κρίση στην Αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης μεταφέρθηκε ραγδαία στην οικονομία και μετατράπηκε σε κρίση παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στέλνοντας τη χώρα μας σε μια βαθιά ύφεση κοντά τα τέλη του 2009.
Ύστερα ήρθαν και άλλα ιστορικά γεγονότα, που δυστυχώς θα στοιχειώνουν για αρκετό καιρό ακόμα τους Έλληνες, τα οποία μου «φώναζαν» να γράψω κάτι επαναστατικό: Ήρθε η σύναψη της Δανειακής Σύμβασης την άνοιξη του 2010 με ένα σύνολο απεχθών συμφωνιών. Ήρθε η εικόνα ενός Ισπανικού πανό με το μήνυμα: «Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες». Ήρθαν οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στις κεντρικές πλατείες της πατρίδας μας από το πλέον εξαφανισμένο φιλειρηνικό κίνημα των «Αγανακτισμένων» που χαρακτηρίσαμε στη χώρα μας και ως «κίνημα της πλατείας». Ήρθαν τα μέτρα λιτότητας και η οικονομική ασφυξία του «φτωχού Ευρωπαϊκού Νότου» από την σκληρή και καπιταλιστική Ευρώπη.

χρυσουλα
Όλα αυτά τα δεινά που συνέβησαν- και όλα όσα φοβόμαστε και ελπίζουμε ποτέ να μη συμβούν- με οδήγησαν, λοιπόν, το 2011, στη συγγραφή ενός αφυπνιστικού παραμυθιού μόνο για μεγάλους που ξετυλίγεται σα νήμα γύρω από έναν 14χρονο Σεφαρδίτη κατά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου (1936). Η ιστορία αυτή, τέσσερα χρόνια αργότερα, κατάφερε να βρει την εκδοτική στέγη της και με τίτλο «Ο μίτος του μικρού Ααρών» θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Όμως επειδή το μήνυμα αλληλεγγύης που αντηχεί μέσα από τούτο το έργο αξίζει να ακουστεί πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, αποφάσισα να μεταφέρω την ιστορία αυτή σε ταινία μικρού μήκους και δη ταινία κινουμένων σχεδίων. Τα κείμενα, λοιπόν, μετατράπηκαν σε σενάριο και επιστρατεύτηκαν δυο αξιόλογοι επαγγελματίες για να αναλάβουν τη μουσική και τη σκηνοθεσία/animation αντίστοιχα. Για να ντύσει μουσικά το έργο καλέστηκε η Ραλλία Χρηστίδου που είναι ευφυής μουσικός με φρέσκες ιδέες, πολιτικοποιημένη, με κοινωνικές ευαισθησίες, σταθερή συνεργάτιδα και αγαπημένη φίλη επί σειρά ετών. Η Ραλλία είχε ήδη μελοποιήσει τρία Ελληνικά ποιήματά μου και ένα Ισπανικό τα οποία συμπεριλάβαμε σε cd στο παραμύθι μας. Κάνει πάντα θαυμάσια δουλειά υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και την ευγνωμονώ γι’ αυτό.

Για να σκηνοθετήσει, να σχεδιάσει χαρακτήρες και να δημιουργήσει κινούμενη εικόνα καλέστηκε ο αξιόλογος Γιάννης Τσιτσώνης (ιδιαίτερα γνωστός για τη δημιουργία της πρώτης σειράς κινουμένων σχεδίων που είδαμε στην ελληνική τιβί, το γνωστό animation «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος»). Με τον Γιάννη με έφερε σε επαφή ο μεγαλύτερος σπιούνος της εποχής μας, το Facebook και το ευχαριστώ γι’ αυτό. Η ταινία μας ήδη ταξιδεύει σε διεθνή φεστιβάλ και επιζητούμε όλη τη θετική σας ενέργεια ώστε να γίνει γνωστή διεθνώς η προσπάθειά μας”.
hilo

Hilo: “Hilo” στα Ισπανικά θα πει «νήμα».
Μια αφυπνιστική ιστορία που, σα νήμα, ξετυλίγεται γύρω από ένα νεαρό αγόρι κατά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου.
Σε μια εποχή που η αξιοπρεπής επιβίωση και η ανθρωπιά δοκιμάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο υπό τα πυρά ενός ψυχρού οικονομικού πολέμου, τρεις νέοι άνθρωποι που προβληματίζονται στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης συμπράττοντας στη δημιουργία μιας αφυπνιστικής ταινίας κινουμένων σχεδίων μόνο για μεγάλους.

hilllll 3
Υπόθεση ταινίας:
Ένα 14χρονο αγροτόπαιδο της Ισπανικής επαρχίας του 1930 είναι ο ήρωας αυτής της ιστορίας. Ο Ισπανοεβραίος Ααρών ήταν ένα χαρισματικό αγόρι που βίωσε από πολύ νωρίς την οικογενειακή απώλεια, τη φτώχεια και το ξέσπασμα μιας ιστορικής επανάστασης στην πατρίδα του. Εν μέσω κοινωνικού χάους και σε καιρούς που οι καταπιεσμένοι εργάτες και αγρότες της Ισπανίας πολεμούσαν μέχρις εσχάτων για να εξοβελίσουν τους στρατούς φιλόδοξων ηγετών από τη γη τους, αυτό που τελικά άλλαξε ολάκερη τη ζωή του μικρού Ααρών ήταν ένα επαναστατικό σύνθημα που ο ίδιος έγραψε θαρραλέα στην επιφάνεια κάποιου τοίχου κατά τη διάρκεια μιας σκληρής οδομαχίας μεταξύ Ισπανών πατριωτών και φασιστών:

Ιστοσελίδα ταινίας: http://www.hilothemovie.uk/