featured Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» πάει στα ξένα

«Πριν από περίπου δύο χρόνια η Ρένα Κυπριώτη έχοντας ολοκληρώσει το Αμάρτημα της Μητρός μου σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη στην Αθήνα, είχε την επιθυμία να ταξιδέψει με αυτό το κείμενο στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ.

Σκέφτηκε, λοιπόν, πως προκειμένου το έργο να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια εκτός συνόρων θα έπρεπε να ειπωθεί στην αγγλική γλώσσα. Έτσι με κάλεσε να δω ένα μικρό δείγμα, ένα πρωτόλειο, από αυτό που πρωτοφαντασιώθηκε. Έτσι και ξεκίνησαν οι πρόβες στο Αμάρτημα της Μητρός μου», αναφέρει στο artplay.gr η σκηνοθέτις  Δανάη Ρούσσου, με αφορμή το ταξίδι της παράστασης, στην αγγλική γλώσσα, σε Πανεπιστήμια της Αμερικής ( Χάρβαρντ, Γέιλ, Κολούμπια κ.α)  και στον απόδημο ελληνισμό.

«Τον μεγαλύτερο χρόνο τον αφιερώσαμε στην απόδοση του κειμένου, προκειμένου να μην μας ξεφύγει τίποτε από το νόημα του Βιζυηνού και από τον ρυθμό και την μουσικότητα του ελληνικού έργου.

Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό κείμενο, με ευαισθησία, το πρώτο διήγημα των ελληνικών γραμμάτων, στο οποίο προσπάθησα να αποδώσω τον λεπτό ψυχισμό του συγγραφέα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για σκηνοθεσία λόγου αφού δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να φορτώσω σκηνοθετικά ένα τέτοιο κείμενο παρά μόνον να το φωτίσω, μένοντας απολύτως πιστή στο πνεύμα του.

Στην παρέα μας μπήκαν εκλεκτοί συνεργάτες, σπουδαίοι δημιουργοί ο καθένας στον τομέα του, όπου και πλαισίωσαν το όραμά μας.

Η ηθοποιός Ειρήνη Βουρλάκου, ο θησαυρός μας όπως την αποκαλώ, ως βοηθός σκηνοθέτη και στην εκτέλεση παραγωγής.

Ο Νίκος Κυπουργός ο οποίος μας εμπιστεύθηκε τις υπέροχες μουσικές συνθέσεις του.

Η Βάνα Γιαννούλα δημιουργός του εκπληκτικού πολυμορφικού  κοστουμιού, το οποίο θα επροσωπήσει την Ελλάδα στην Quadrennial  της Πράγας τον Ιούνιο του 19’.

Ο Γιώργος Νικόπουλος, κινηματογραφιστής του βραβευμένου ‘’The Ox’’,  ο οποίος επιμελήθηκε το τρέιλερ της παράστασης.

Ο Πάρις Μέξης σκηνοθέτης, σχεδιαστής, σκηνογράφος (μερικές από τις ιδιότητές του), δημιουργός των εκπληκτικών posters της παράστασης.

Η Ηλέκτρα Καλα’ι’τζάκη στον συντονισμό της παραγωγής.

Και βεβαίως η Ρένα Κυπριώτη, καρδιακή φίλη ετών, μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της γενιάς μας, φάρος σε αυτή τη δουλειά, δεν μας επέτρεψε στιγμή να σκεφτούμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και την υπόστηριξη του ΥΠΕΞ το οποίο χαιρέτησε την προσπάθειά μας από την πρώτη στιγμή. Φεύγουμε με την υποστήριξη  πολλών φορέων της Ελλάδος. Το 95% οικονομικής κάλυψης ήρθε από το εξωτερικό.  Πάνω σε αυτό ας κάνουμε μερικές σκέψεις.. Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι μας έδειξαν εμπιστοσύνη άνθρωποι οι οποίοι δεν μας γνώριζαν προσωπικά αλλά εκτίμησαν το έργο και την δουλειά μας.

* Η παράστασή είναι αφιερωμένη στον δάσκαλό μας Δήμο Αβδελιώδη, αφού ήταν και ο πρώτος με τον οποίο δούλεψε η Ρένα το Αμάρτημα.

Δανάη Ρούσσου

Περιοδεία Νοέμβριος 2018

Harvard University – Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Yale University – Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Columbia University – Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Τάμπα, Φλόριντα-  Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

University of Illinois at Chicago – Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Βασισμένο στην μετάφραση του Γουΐλιαμ Φ. Γουαϊατ

Διασκευή: Ρένα Κυπριώτη

Σκηνοθεσία: Δανάη Ρούσσου

Ερμηνεία: Ρένα Κυπριώτη

Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κυπουργός

Κοστούμι: Βάνα Γιαννούλα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Δανάη Ρούσσου

Γραφιστική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης

Trailer : Γιώργος Νικόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Ειρήνη Βουρλάκου

Συντονισμός Παραγωγής: Ηλέκτρα Καλαϊτζάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions