featured performance Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ο Τζέημς Τζόυς συναντά τη Νόρα Μπάρνακλ στο ξενοδοχείο Μπάγκειον

«Αποφάσισα να επιστρέψω στις επιστολές του Τ.Τζόυς προς τη Νόρα σε μια στιγμή που έψαχνα να βρω τρόπο να μιλήσω για αγάπη», ομολογεί στο artplay.gr η ηθοποιός και σκηνοθέτις Πηνελόπη Φλουρή με αφορμή την παράσταση «Γράμματα στη Νόρα» που θα ανέβει από τη θεατρική ομάδα Abnormal στις 7 Δεκεμβρίου στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο, στην Ομόνοια, βασισμένη στις ερωτικές επιστολές του Τζέημς Τζόυς προς τη γυναίκα του Νόρα Μπάρνακλ. «Όταν έπεσαν στα χέρια μου πριν από μερικά χρόνια, η πρώτη σκέψη ήταν » Τι έρωτας Θεέ μου!».  Έπειτα σκέφτηκα· πώς είναι δυνατόν να έχω στα χέρια μου κάτι τόσο προσωπικό; Πώς είναι δυνατόν να εκδόθηκαν αυτές οι επιστολές; Διαβάζοντας τες, πολύ συχνά κοκκίνιζα από ντροπή, κάτι που δεν μου συμβαίνει συχνά σαν αναγνώστης. Στ’ αλήθεια ένιωσα άβολα. Πολύ γρήγορα ήρθε η συνειδητοποίηση: Είναι απλά έρωτας. Έτσι είναι πάντα. Όσο θυελλώδης και αν φαίνεται ο συγκεκριμένος έρωτας, στην πραγματικότητα είναι κοινός, συνηθισμένος, και γι’ αυτό τελικά αυτή η ιστορία μας αφορά όλους. Στην πραγματικότητα ο Τζέημς Τζόυς περιγράφει αυτό που βιώνει στην ψυχή και στο σώμα του κι εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο τελικά παρά να ταυτιστούμε μαζί του. Ταυτιζόμαστε ακόμα και στον παραλογισμό που βιώνει. Είναι ανθρώπινο. Ο Τζόυς όντας σπουδαίος συγγραφέας καταφέρνει να μας μεταφέρει τον έρωτα του έντεχνα, αγγίζοντας βαθιά υπαρξιακά ζητήματα.

Processed with VSCO with aga1 preset

Ο λόγος που επέλεξα το υλικό αυτό να γίνει παράσταση είναι ακριβώς γιατί ορισμένες επιστολές με έκαναν να κοκκινίσω. Όχι γιατί με ενδιαφέρει να προκαλέσω, αλλά γιατί κατάλαβα ότι εδώ υπάρχει κάτι που με ενδιαφέρει να διερευνήσω. Κάτι πολύ αληθινό που αξίζει να ειπωθεί. Όταν εντόπισα ότι όσο πιο χυδαίες γίνονται οι επιστολές του Τζόυς προς τη Νόρα τόσο πιο ποιητικά θυελλώδης γίνεται η γραφή του, βρήκα πώς μπορώ από την θέση μου να προσεγγίσω το κείμενο. Ποιητικά. Δε θα μπορούσε για μένα η μεταφορά αυτών των γραμμάτων να μην έχει ποιητική προσέγγιση. Με ενδιαφέρει η ποίηση, λείπει η ποίηση στην εποχή μας. Οι άνθρωποι ξεχνούν να ζήσουν ποιητικά. Ο έρωτας μας αναγκάζει να μείνουμε τελείως γυμνοί ο ένας απέναντι στον άλλον αλλά κυρίως απέναντι στον εαυτό μας. Μας επιβάλλει να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, για να γίνουμε κι εμείς ποιητές. Κάθε ερωτική ιστορία είναι μία ευκαιρία να νικήσουμε το θάνατο. Γι’ αυτό η παράσταση αυτή ενώ αναφέρεται στον έρωτα, με τις ερωτικές επιστολές σαν έναρξη και τόπο, καταλήγει εν τέλει να μιλά για θάνατο. Στον έρωτα μπορείς να γεννηθείς και να πεθάνεις όσες φορές θέλεις».

Πηνελόπη Φλουρή

Στην παράσταση ακούγονται επίσης κείμενα των Δημήτρη Δημητριάδη, Γιάννη Σκαρίμπα και Anne Sexton.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Σύλληψη/Δραματουργία: Πηνελόπη Φλουρή

Μουσική Σύνθεση/Πιάνο επί σκηνής: Απόστολος Λαγαρίας

Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Ντέμου

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Σχεδιασμός Multimedia: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης

Φωτογραφία-Βίντεο: Meghdad Fadeaeenia / Μαρία Σπένδου

Διδασκαλία Τραγουδιού: Εύα Μυλωνά

Συμμετοχή: Πέτρα Μαυρίδη

Παίζουν: Πηνελόπη Φλουρή / Απόστολος Λαγαρίας

 

Εκτέλεση Παραγωγής: ΔΕΚΑΕΦΤΑΤΡΙΤΑ Productions

Το έργο θα παιχτεί για 11 παραστάσεις στο ξενοδοχείο Μπάγκειον με την ευγενική παραχώρηση των εκδόσεων Πατάκη και βασισμένο στην μετάφραση της Κατερίνας Σχινά

Με την υποστήριξη των

Ξενοδοχείο Μπάγκειον

Φίλιππος Νάκας

Royal Bowling

The Balloon Idea

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6979913244 / 6976269979

Ώρες και Μέρες Παραστάσεων:

Από Παρασκευή 7/12 έως 23/12 (μέρες: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή)

Ώρα Έναρξης 21:00 (Κυριακή 20:00)

Διάρκεια Παράστασης: 60′

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών