Θέατρο Ο Ρόλος μου

Ο Φαίδων Καστρής στο μυαλό της βασίλισσας «Σοφίας»

Εφιάλτες, όνειρα και μνήμες της Σοφίας, βασίλισσας της Ισπανίας, ζωντανεύουν από την 1η Οκτωβρίου στην Οικία Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, 5ος όροφος, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο που φέρει το όνομά της και τον Φαίδωνα Καστρή που ως Σοφία θα συνομιλεί με τα πνεύματα και τα φαντάσματά της σε αυτό το  σαλόνι εποχής και αστικής αίγλης, από το μπαλκόνι του οποίου αντικρίζεις το κτίριο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Πρόκειται για τον θεατρικό μονόλογο  «Σοφία», του Ισπανού Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι που έχει μεταφράσει η Μαρία Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




«Η μεγάλη θεατρική αξία σε αυτόν τον μονόλογο είναι ότι ενώ δεν έχει κανέναν γνωστό και προϋπάρχοντα κώδικα και δεν βασίζεται πάνω σε κάποια θεατρική  συνταγή, καταργεί  κάθε είδος ρεαλιστικής σχέσης. Κι ενώ στην ουσία είναι η ίδια η Σοφία που μιλάει, σιγά σιγά καταλαβαίνουμε ότι κάποιος μιλάει παράλληλα μες το μυαλό της, κάποιος της απευθύνεται,  διαβάζει τις σκέψεις της, ακούει αυτό που δεν λέγεται, η συνείδησή της αλλά και το υποσυνείδητό της. Στην πραγματικότητα έχουμε μια διαδρομή της Σοφίας μέσα από τους εφιάλτες, τα όνειρα και τις μνήμες της», μας αποκαλύπτει ο Φαίδων Καστρής που βρίσκεται σε εντατικές πρόβες για τις οποίες μας εκμυστηρεύεται πως είναι βαθιά δημιουργικές στο πλευρό του σκηνοθέτη που τόσο εκτιμά.

« Όταν πήρα το κείμενο στα χέρια μου αναρωτήθηκα εάν αυτό μπορεί να παρασταθεί, να παιχθεί . Πέρυσι είχε παιχθεί στην Μαδρίτη από μια ηθοποιό,  ενώ όπως μας εξήγησε ο ίδιος ο συγγραφέας έγραψε το έργο με την προοπτική να παιχθεί από άνδρα. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό, είναι η δεύτερη φωνή που ακούγεται μέσα στο μυαλό της Σοφίας. Είχα την εμπειρία από την Μαρί Πιέρ στο «Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ», όπου έπαιζα και τον πατέρα της. Έχω βιώσει το πώς είναι αυτό το πέρασμα από ρόλο σε ρόλο και πώς αυτό χτίζεται με απόλυτα καθαρό τρόπο απέναντι στον θεατή έτσι ώστε να μην τον μπερδεύει καθόλου. Εδώ είναι βέβαια κάτι πολύ πιο σύνθετο», εξηγεί ο καλός ηθοποιός που μεταμορφώνεται από ένα νεκρό παιδί που πέθανε  από βουβωνική πανώλη και το συνάντησε η Σοφία στην εξορία της στην Αφρική και την συνοδεύει σε αυτήν την διαδρομή της, έως τον αόρατο μυστικό της φίλο που είναι κρυμμένος στην ντουλάπα της στο Τατόι και μιλάει μαζί της!

Το έργο ξεκινά την στιγμή  της αναγγελίας του θανάτου του Χουάν Κάρλος, με όλο το τελετουργικό. Η Σοφία πρέπει για άλλη μια φορά να κάνει αυτό που όπως λέει ανακαλύπτεις , το ότι δηλαδή σε όλη σου την ζωή ως βασίλισσα συνοδεύεις τους νεκρούς στα κοιμητήρια ! «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ενώ είναι ζωντανή, κουβαλάει τους νεκρούς. Είναι σαν μέσα σε έναν λαβύρινθο όπου έχει χαθεί κι όπου περπατά ασταμάτητα και μονολογεί χωρίς να ξεχνά ότι κάπου υπάρχει ένα αιμοσταγές τέρας έτοιμο να σε κατασπαράξει, όπως  λέει, κι επειδή δεν είσαι ο Θησέας, αλλά η Σοφία και δεν έχεις τον μίτο της  Αριάδνης να σου δείχνει τον δρόμο, τίποτα δεν σου εγγυάται ότι θα βγεις θριαμβεύτρια από αυτήν την ιστορία».

Μέσα από τον μονόλογο περνά η σχέση με την μητέρα της Φρειδερίκη, η σχέση της με την Ελλάδα, τα παιδικά της χρόνια ενώ το έργο δεν ασχολείται με την βασιλεία και το πολιτικό της μέρος. Αναφέρεται στην εποχή που η Σοφία, ως νεαρή πριγκίπισσα, παντρεύεται τον διάδοχο της Ισπανίας και στέφεται Βασίλισσα το 1975 μέσα στο κοινοβούλιο και μπροστά στο πτώμα του νεκρού Φράνκο. Το εκτυφλωτικό φούξια φόρεμά της καταδεικνύει την πεποίθησή της και την άρνηση μιας ολόκληρης χώρας να πενθεί τον δικτάτορά της, επισημαίνει ο Φαίδων Καστρής.

Μάνια Ζούση

«Σοφία»  του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα

Διαμόρφωση ηχητικών τοπίων: Νίκος Παπαρρόδου

Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης

Με την υποστήριξη των www.carnetdevoyage.gr και GG Events Patras

Πρεμιέρα: Κυριακή 1η Οκτωβρίου

Παραστάσεις: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα τον Οκτώβριο και όλες τις Δευτέρες του Νοεμβρίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ (Λεωφ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6934965340