Θέατρο

Νικόλας Βαγιονάκης : «Τέχνη είναι να σκανάρεις την πραγματικότητα»

Για «μια παράσταση που εμπεριέχει αλλά και καταδεικνύει την πορεία μιας ζωής, μιας προσέγγισης, μιας ουσίας και μιας ευαισθησίας, αποτελώντας μια ολοκληρωτική εμπειρία για ερμηνευτή αλλά και θεατή», μιλά στο artplay.gr ο ηθοποιός Νικόλας Βαγιονάκης με αφορμή την επιστροφή μονο για 6 παραστασεις – απο 3 Νοεμβριου μεχρι 8 Δεκεμβριου, του «Kafkas Freaks» στο Θέατρο Φούρνος κάθε Παρασκευή στις 9.15μ.μ
Πρόκειται για την παράσταση που μετά από διθυραμβικές κριτικές στο Λονδίνο όπου παίχθηκε την περασμένη άνοιξη και μια πετυχημένη περιοδεία σε ελληνικές πόλεις το καλοκαίρι, επιστρέφει στον Φούρνο για να κλείσει τον κύκλο της. Από την νέα χρονιά ο Βαγιονάκης θα παρουσιάσει στον Φούρνο, την θεατρικη performance του Έντγκαρ Άλαν Πόε, “WILSON & WILSON“, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο.
“Νιώθω ότι μέσα από το έργο του Κάφκα μπορώ να υποστηρίξω την δική μου ταυτότητα, την πορεία της ζωής μου. Δεν είναι τυχαία η επιλογή. Πρόκειται για  μια προσωπική διαδρομή και μια προσωπική διαμαρτυρία. Με την επιστροφή μου στο θέατρο και έχοντας τους δαίμονές μου πια τακτοποιημένους και έναν σεβασμό για τον κόσμο, για την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και την ιδιαιτερότητά του , ένιωσα το αγκάλιασμα από κοινό και συναδέλφους. Αυτό είναι μια μεγάλη ικανοποίηση και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω».  
 Στην ερώτηση γιατί έγινε ηθοποιός, ο Νικόλας Βαγιονάκης απαντά ευθέως:
«Ίσως υπήρξε πολύ καθοριστικό το γεγονός ότι ήμουν μοναχοπαίδι,  οι γονείς μου εργάζονταν πάντα, οπότε έπρεπε να δημιουργήσω έναν φανταστικό κόσμο, να φτιάξω ήρωες, αντίπαλους και έτσι άρχισε να κινητοποιείται η φαντασία μου,  να δημιουργώ εικόνες, παρέες  και με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η ανάγκη της  έκφρασης, μέσα από την μοναχικότητά μου να πλάθω παιχνίδια. Γιατί το θέατρο είναι και αυτό ένα παιχνίδι. Όλο αυτό έγινε αυθόρμητα, εσωτερικά και μεγαλώνοντας φαινόταν ότι αυτή η έκφραση έχει και την ανάγκη της αποδοχής,  του μεγαλύτερου κοινού. Με έναν προσωπικό τρόπο, μέσα από την διακριτικότητα, την μοναχικότητα πολλές φορές, γιατί είμαι ένας μοναχικός άνθρωπος. Δεν κάνω  εύκολα εκπτώσεις».
Καλλιτέχνης και πολίτης του κόσμου ταξιδεύει από νωρίς, διαμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
«Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου, καθώς τα ταξίδια σου δίνουν την ευκαιρία να καταγράφεις όσα συμβαίνουν μέσα από διαφορετικές συνθήκες, κουλτούρες και προσεγγίσεις» σημειώνει ο ηθοποιός και υπογραμμίζει την «ανάγκη να διατηρείς την προσωπικότητα και την ταυτότητά σου μέσα από συγκρούσεις»
«Είμαι συμφιλιωμένος με τον εαυτό μου», επισημαίνει. «Η ζωή μου είναι μια πορεία προς την αυτογνωσία, χωρίς κανακέματα. Η πορεία και η παρατήρηση, με έκαναν να καταλάβω ποιες είναι οι ανάγκες μου, ποια είναι η θέση μου , τα όχι που πρέπει να πω. Έτσι μπορώ να είμαι επιεικής με τους ανθρώπους. Η αλήθεια του καθενός είναι συγκλονιστική. Εκεί εισχωρεί η τέχνη με την δική της αλήθεια».
Τα έργα που επιλέγει ο Νικόλας Βαγιονάκης διαθέτουν στοιχεία αγωνίας για τον άνθρωπο, τον άλλον, τον τρόπο που αυτός βασανίζεται, αντιστέκεται και κινητοποιείται απέναντι σε όποια μορφή εξουσίας.
 «Ο Κάφκα κινητοποιεί την αφύπνιση στους ανθρώπους έτσι ώστε να ανακαλύπτουν την δική τους πραγματικότητα και αντίσταση σε μια κοινωνία που δεν την ευνοεί». 
Με αυξημένη ευαισθησία ως καλλιτέχνης εξηγεί πως
  «δεν μπορεί να μην είσαι οξυδερκής και παρατηρητικός, να σκανάρεις την πραγματικότητα, άλλωστε αυτό κάνει η τέχνη,  αντιγράφει την ζωή και επικεντρώνεται στα κύρια σημεία της με έναν ανατρεπτικό τρόπο».
Αναφερόμενος τέλος στο πώς η τέχνη εμπνέεται από την ζωή και την κρίση που έχει δημιουργηθεί, δηλώνει:
«Δεν κρίνω, προτείνω, αλλά μπορώ να πω πως οτιδήποτε δεν είναι υποστηριγμένο παρά μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, καταντά κούφιο, χωρίς θεμέλια, κενό, προσωρινό και πρόσκαιρο. Η  ουσία, η πραγματική αλήθεια είναι το στίγμα κάθε καλλιτέχνη. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί και να ξεγελάσει τον κόσμο που ίσως να κλείνει το μάτι αλλά καταλαβαίνει πολύ καλά. Ίσως να μην μπορεί να αντιδράσει αλλά όλα καταγράφονται και στο τέλος όλα αποκαλύπτονται. Η μίμηση είναι κάτι που δεν μπορεί να επιβιώσει. Όλα έχουν την προσωπική ενέργεια του δημιουργού, που ακουμπούν σε ένα κοινωνικό σύνολο κάνοντας το δημιούργημα μοναδικό”.
Μάνια Ζούση

συντελεστες

συνθεση-διασκευη- σκηνοθεσια- ερμηνεια Νικολας Βαγιονακης

μεταφραση Παναγιωτης Κατσωλης

χρογραφιες Νικολας Βαγιονακης

συμβουλος κινησης Paul Blackman

επιμελεια φωτισμων Αποστολης Τσατσακος

trailer παραστασης Κωσταντινος Οικονομου

φωτογραφιες Μαριλενα Σταφυλιδου

 

Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχαλη 168
τηλ κρατησεων (210) 6460748
προπωληση εισητηριων viva.gr