Βιβλίο

Το αρχείο Χριστιανόπουλου στο Α.Π.Θ

«Ξεκίνησα από το 1981 να συγκεντρώνω υλικό αποκλειστικά και μόνο για τη Θεσσαλονίκη. Το υλικό μου μπορεί να χαρακτηριστεί με τη γαλλική έκφραση μεταφρασμένη στα ελληνικά σαν παλαιά χαρτιά. Αφορά σε ό,τι έχει να κάνει με χαρτί. Μπορεί να είναι επιστολόχαρτα, φάκελοι, βιβλία, περιοδικά ελληνικά και ξενόγλωσσα, γκραβούρες, μετοχές, χάρτες, φωτογραφίες και χιλιάδες καρτ-ποστάλ. Το υλικό αυτό καλύπτει μία ολόκληρη σειρά από θέματα: την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης, τα μνημεία της, τα κτίρια και την υποδομή της, κατοικίες, την οικονομία της πόλης, της κοινότητες, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Θεωρώ πολύ σημαντικό η δωρεά αυτή να είναι σαν ένα παράδειγμα, επιτρέψτε μου την έκφραση, προς άλλους συλλέκτες της Θεσσαλονίκης να δώσουν το υλικό τους».

Αυτά ανέφερε κατά την χθεσινή τελετή δωρεάς της συλλογής του στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, που αριθμεί πάνω από 90.000 τεκμήρια, ο συλλέκτης και συγγραφέας Γιάννης Μέγας.

Ο κ. Μέγας δώρισε  επίσης και ό,τι έχει απομείνει από το αρχείο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, καθώς είναι ο μοναδικός διαχειριστής της πνευματικής κληρονομιάς του. Ένα αρχείο που αποτελείται από βιβλία, αδημοσίευτα ποιήματα, ημερολόγια, κείμενα αλληλογραφίας, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αποκόμματα συνεντεύξεων, αλλά και ηχογραφήσεις στις οποίες ο ποιητής ερμηνεύει ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Ο ίδιος ο συλλέκτης σημείωσε: «Την απόφαση αυτή την έχουμε πάρει με τον κ. Χριστιανόπουλο εδώ και μια δεκαετία, ότι η συλλογή και το αρχείο θα πρέπει να μείνουν μαζί και θα πρέπει να δοθούν σε κάποια βιβλιοθήκη της πόλης. Μετά από προτροπή του Αν. Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη ήρθαμε σε επαφή με τον Πρύτανη και αποφασίσαμε να δώσουμε το υλικό μας στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Το αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου περιέχει τα βιβλία του, ολόκληρη σειρά από αδημοσίευτα ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, χειρόγραφα των έργων του και την εξέλιξή τους, τα οποία δυστυχώς είναι περιορισμένα διότι ο Ντίνος ποτέ δε χρησιμοποίησε γραφομηχανή ή κομπιούτερ. Όταν τα έδινε στους εκδότες και στα τυπογραφεία πολλές φορές δεν τα έπαιρνε πίσω. Προσπάθησα να τα βρω, αλλά δεν τα κατάφερα. Η τελευταία προσπάθεια ήταν σε ένα τυπογραφείο που έχει κλείσει και έχει πεθάνει και ο τυπογράφος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το αρχείο του περιοδικού «Διαγώνιος». Επιπλέον, έχει 52 ετήσια ημερολόγια, από το 1953 μέχρι το 2006 περίπου. Η αλληλογραφία του, τεράστιο φωτογραφικό υλικό, πίνακες, αρχείο με τις συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και ένα πολύ σημαντικό αρχείο συναυλιών και ηχογραφήσεών του κυρίως σε σχέση με τον Τσιτσάνη».

Ο Γιάννης Μέγας γεννημένος το 1945 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, εργάστηκε στην Αγγλία, τη Νιγηρία και την Αθήνα και το 2000 επέστρεψε στη πόλη του.