Θέατρο

“Top Girls”: Μικρές φράσεις, μεγάλες ιστορίες

Ένα από τα πλέον γνωστά έργα της Κάρυλ Τσέρτσιλ, το “Top Girls”, γραμμένο το 1980 , που θεωρήθηκε σύμβολο του φεμινισμού και κραυγή ενάντια στο θατσερισμό, επανέρχεται τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παράστασή του, απόψε και αύριο, 23 και 24 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Πειραιώς 260 σε σκηνοθεσία Αλέξη Ρίγλη και μια δυνατή ομάδα ηθοποιών.
Η Μαρλίν έχει μόλις γίνει διευθύντρια στο γραφείο εύρεσης εργασίας που δουλεύει. Το γιορτάζει σ’ ένα εστιατόριο με μια παρέα από ιστορικές και μυθικές γυναικείες προσωπικότητες: την Πάπισσα Ιωάννα, την εξερευνήτρια της Βικτοριανής εποχής Ιζαμπέλα Μπερντ, τη Γιαπωνέζα εταίρα του δέκατου τρίτου αιώνα Λαίδη Νίτζο, την Υπομονετική Γκριζέλντα από τις Ιστορίες του Κάντερμπερυ του Τζέφρυ Τσώσερ και την Τρελή Γκρετ από τον ομώνυμο πίνακα του Πίτερ Μπρέγκελ. Οι δύο χαρακτήρες –της σκληρής Μαρλίν, που ζει ως επιχειρηματίας στο Λονδίνο, και της αδερφής της, Τζόυς, που εργάζεται στη γενέτειρά της στην επαρχία– εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ακόμα και σήμερα τις δύο αντιμαχόμενες τάξεις, την άρχουσα και την εργατική, με τις συγκρούσεις και τις αγωνίες τους.
Οι επτά γυναίκες-ηθοποιοί της παράστασης υποδύονται τους δεκαέξι ρόλους του έργου.
Έργο νοηματικά ευρηματικό αλλά και δραματουργικά ευφάνταστο, χαρακτηρίζεται από την οικονομία των λέξεων καθώς οι μικρές φράσεις του λένε μεγάλες ιστορίες.
Η συγγραφέας εξετάζει σε αυτό την πολιτική του φύλου και ταυτότητας στην δεκαετία του 80.
Γεννημένη το 1938 στο Λονδίνο, η Τσέρτσιλ θεωρείται από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας, που ανανέωσε την θεατρική φόρμα , με την αριστερή και φεμινιστική της ιδεολογία να δρα καταλυτικά στην γραφή της και τον πειραματισμό να είναι πάντα παρών, κάτι που της έδωσε τον χαρακτηρισμό “Ντέιβιντ Μπάουι του σύγχρονου θεάτρου”. Η θεματική της περιλαμβάνει από την την τρομοκρατία και τη θανατική ποινή, έως την αποξένωση γονιών-παιδιών και την ιδεολογία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεοδώρα Τζήμου, Έφη Γούση, Γιωργιάννα Νταλάρα, Δώρα Στυλιανέση, Αμαλία Αρσένη, Νίκη Σερέτη.
Μάνια Ζούση
Πηγή: Αυγή
Φωτό εξωφύλλου και φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος