Θέατρο

Μαρία Πανουργιά : “Μια ιστορία ναΐφ σαν παραμύθι”

«Τον Γιόζεφ Ροτ δεν τον ήξερα ως συγγραφέα, μέχρι που κάποιος φίλος μου μίλησε για αυτόν με πολύ πάθος κι άρχισα να αγοράζω το ένα βιβλίο του μετά το άλλο, έως που διάβασα τον «Θρύλο του άγιου πότη» που με εντυπωσίασε, καθώς θα έλεγε κανείς πως είναι μια ιστορία ναΐφ, σαν παραμύθι, αλλά χωρίς να υπολείπεται καθόλου σε πνευματικότητα, παρόλο που μιλάει για πράγματα πολύ υλικά». Έτσι αρχίζει να αφηγείται στο artplay.gr η Μαρία Πανουργιά την συνάντησή της με τον συγγραφέα και το έργο του που έγινε παράσταση και ανεβαίνει σε δική της σκηνοθεσία στο  Φεστιβάλ Αθηνών 27,28 και 29 Ιουνίου με τον τίτλο “Ο Θρύλος του αγίου Κάρτακ και το μικρό λουλούδι”.

«Όταν τέλειωσα την ανάγνωση του βιβλίου μου έμεινε μια τρομερή ανάταση. Κι αυτός ο συνδυασμός της ύλης με την πραγματικότητα και το παραμύθι με την απόλυτη μελαγχολία. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ροτ και το τελευταίο που έγραψε πριν πεθάνει, όντας αλκοολικός ο ίδιος, από το αλκοόλ». Και το βιβλίο μιλάει για έναν αλκοολικό που πεθαίνει σε ένα μπαρ την ώρα που πίνει. Δεν αφηγείται τίποτα προσωπικό αυτός ο άνθρωπος, κανένα μεγάλο δράμα, ακόμα και το ποτό αντιμετωπίζεται σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό. Του συμβαίνουν διάφορα θαύματα σαν κάποιος να τον βοηθάει να ξεφύγει από την ζωή που ζει. Ζει στον δρόμο, είναι άστεγος και ενώ άνθρωποι τον βοηθούν, εκείνος καταλήγει πάντα να πίνει τα λεφτά που του δίνουν. Κάποια από τα αυτά τα χρήματα σκέφτεται να τα αφήσει στην Μικρή Αγία Τερέζα, την εκκλησία , αλλά δεν τα πηγαίνει ποτέ. Όταν πια πεθαίνει τον πηγαίνουν στην ίδια αυτή εκκλησία, καθώς είναι δίπλα στο μπαρ που πίνει».

Η Μαρία Πανουργιά μιλά με θέρμη για το έργο που την γοήτευσε και το έκανε παράσταση, αναφέρεται στην εξάλεπτη ταινία που γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Κωστή Σαμαρά και προβάλλεται εν μέσω παράστασης, αλλά και για την μελαγχολία και την εποχή του Μεσοπολέμου του έργου που τόσο μοιάζει με την σημερινή.

Μάνια Ζούση

Ταυτότητα
Σκηνοθεσία: Μαρία Πανουργιά
Διασκευή: Ευθύμης Φιλίππου
Σύμβουλος δραματουργίας: Τάσος Κουκουτάς
Σκηνογραφία: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Δρακουλαράκος
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σύνθεση – Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Πατεράκης
Βίντεο: Κωνσταντίνος Σαμαράς, Χρήστος Καπάτος, Ξενοφών Κοντόπουλος
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά
Κομμώσεις-περούκες: Χρόνης Τζήμος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Καπετανάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Κοσσυφίδου, blackbird production


Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Δομνίκη Μητροπούλου, Σοφία Ίτο
Χορωδία: Ευγενία Aποστόλου, Ευδοξία Πατεράκη, Βαρβάρα Τελέλη, Αναστασία Τσακίρη

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου