Θέατρο

Για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο ο Φαέθων του Δημητριάδη

Το θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη “Φαέθων”, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο Δημητριάδης διεισδύοντας στο εσωτερικό ενός σπιτιού, στο Λονδίνο, -αναφορά στον Άμλετ του Σαίξπηρ- παρακολουθεί πολύ στενά την αναπόδραστη σχέση εξάρτησης των μελών μιας οικογένειας που παλεύουν να βρούν τρόπο να αγαπηθούν, να συνδεθούν και να απαλλαγούν από τα δεσμά τους. Οι δυο πόλοι του έργου ο πατέρας–ήλιος και ο υιός–Φαέθων.

Η παράσταση παρακολουθεί τον φυσικό χρόνο μιας νύχτας αυτής της οικογένειας – που εκτείνεται σε όλους τους χώρους του θεάτρου. Ο Φαέθων είναι ένα έργο για την πράξη. Μία παραβολή για την πάλη του ανθρώπου με το θείο και την ζωτική ανάγκη της αντίδρασης στην όποια άνωθεν επιβολή. Εδώ ο ήρωάς μας, Χάμνετ Λομ (Xάμνετ ο Άνθρωπος) εφαρμόζει τη χριστιανική πίστη του με τέτοιον τρόπο ώστε οι κανόνες της πίστης αυτής διασύρονται και καταργούνται από την ίδια την εφαρμογή τους.

Μια οικογενειακή τραγωδία με οικουμενικές διαστάσεις, που προσπαθεί να ξεριζώσει τη ρίζα του κακού.

u03C6u03B1u03B5u03B8u03C9u03BD 3

Σημείωμα συγγραφέα

Όσα επιβάλλει ο Χάμνετ Λομ στα μέλη τής οικογένειάς του, σε παράλληλη συνάρτηση προς τις ατέρμονες διακηρύξεις του υπέρ τού χριστιανικού δόγματος και της ευαγγελικής πορείας, αποτελούν τη σύμμετρη και ολική καταδίκη του.

Το θέατρο, αυτός ο εμπράγματος τρόπος αναπαράστασης τού ανθρώπινου γίγνεσθαι, προσφέρει, στην περίπτωση ενός έργου όπως ο «Φαέθων», τη δυνατότητα να καταστεί ορατή η συγκαλυπτική λειτουργία του προτάγματος, δηλαδή το υποκρίνεσθαι, το αποκρύβειν και το αποκρύπτεσθαι, το εξαπατάν και το χειραγωγείν, το προσωπείο ως κατ’ εξοχήν έμβλημα του φαίνεσθαι, με κατάληξη το αποκαλύπτειν μέσω σκηνικών και δραματουργικών μηχανισμών – το στήσιμο της ποντικοπαγίδας στον «Άμλετ».

Ο Χάμνετ Λομ, φορέας και εφαρμοστής του χριστιανικού προτάγματος, μισαλλόδοξος υποστηρικτής του και φανατικός απόστολός του, γίνεται ο αντιστροφέας του. Ως παράφορος λειτουργός του, αποκαλύπτει την πλαστότητά του και την ανεδαφικότητά του, την αντίθετη στην ανθρώπινη ύφανση υφή του. Επιπλέον, καταδεικνύει, ωμά και απροκάλυπτα, τη χριστιανική σωτηριολογία ως ρητορικό προκάλυμμα μιας κολάσιμης πρακτικής την οποία με τα λόγια αρνείται και με τις πράξεις συντηρεί.

u03C6u03B1u03B5u03B8u03C9u03BD 2

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Ηχητική δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ιωάννα Πιατά

Ερμηνεύουν: Περικλής Μουστάκης, Άρης Μπαλής, Ανέζα Παπαδοπούλου, Εύη Σαουλίδου, Σταυρούλα Σιάμου