Θέατρο

Αγγελική Γκιργκινούδη: “Το θέατρο συνέδεσε τις ζωές μας”

« Ήδη από τα χρόνια της φοίτησής μου στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε ασχολήθηκα με μεικτές θεατρικές ομάδες. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα ενώνονται και εργάζονται για έναν κοινό στόχο, που είναι το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης», αναφέρει στο artplay.gr η σκηνοθέτις Αγγελική Γκιργκινούδη, με αφορμή την παράσταση «Πεντηκοστή» του Ντέιβιντ Έντγκαρ που παρουσιάζεται από την ομάδα Vice Versa στον Παλαιό ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο και στο πλαίσιο του  Φεστιβάλ Αθηνών , 23-25 και 28-29 Ιουνίου στις 21:00 και 30 Ιουνίου στις 23:00 .

Σε κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, μια τοιχογραφία ανεκτίμητης αξίας –παρόμοια με τον «Θρήνο για τον Χριστό» του Τζιόττο– γίνεται μήλο της έριδος ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, όταν στον ναό όπου βρίσκεται εισβάλλει μια ομάδα προσφύγων, κυνηγημένων από τις αρχές της χώρας. Στην παράσταση, εκτός από 6 ηθοποιούς, συμμετέχουν 15 πρόσφυγες από 13 χώρες.

Η θεατρική ομάδα Vice Versa ιδρύθηκε το 2009 και τα μέλη της είναι Έλληνες και ξένοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, φοιτητές και εργαζόμενοι, άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, που αντιστέκονται μέσω του θεάτρου στις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα, με τις ξενοφοβικές εκδηλώσεις και τα μύρια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

«Αρχικά δούλεψα με ψυχικά πάσχοντες και το προσωπικό του ψυχιατρείου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, με μια ομάδα παππούδων και  γιαγιάδων μαζί με παιδιά, σε άλλη περίπτωση με μια ομάδα Ρομά μαζί με μαθητές ιδιωτικού σχολείου, αλλά και με εφήβους ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας μαζί με μαθητές από τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αναπτύχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική που ήταν και σκηνικά πολύ γοητευτική», μας λέει η σκηνοθέτις.

«Το 2008, λοιπόν, και ενώ ο ρατσισμός γίνεται όλο και πιο φανερός γύρω μας, έρχεται στα χέρια μου από τον Νίκο Γκόβα η Πεντηκοστή του Ντέιβιντ Έντγκαρ. Ανάμεσα στα πρόσωπα του έργου ήταν μετανάστες και πρόσφυγες από 14 χώρες. Έτσι, μου έρχεται η ιδέα να το ανεβάσω με ανθρώπους από τις χώρες που αναφέρονται στο έργο.

Η συνέχεια της ομάδας ήταν ο Πλούτος του Αριστοφάνη, με τον οποίο πήγαμε περιοδεία με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς σε σημεία περάσματα (Αθήνα, Δράμα, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πάτρα).

Τρίτο μας βήμα ήταν το That’s Life, το οποίο είχε την εξής ιδιαιτερότητα: Σε κάθε συνάντηση της ομάδας μέσα στην χρονιά αποφασίζαμε ένα θέμα και τα ίδια τα μέλη της ομάδας έγραφαν κείμενα, ο καθένας την δική του αλήθεια. Από αυτά προέκυψε το That’s Life, μια σκηνική σύνθεση από προσωπικές μαρτυρίες των μελών της ομάδας με θεματικούς άξονες τις κοινωνικές ανισότητες, τις εργασιακές συγκρούσεις, τους φόβους και τις ενοχές, τα όνειρα και τις μνήμες, την απογοήτευση και τη χαρά, τον έρωτα και τον θάνατο. Η παράσταση θεωρήθηκε κατά κάποιο τρόπο σαν μια καταγραφή της ιστορίας του σημερινού κέντρου της Αθήνας».

Ταυτότητα

Μετάφραση: Κυριακή Kαζελίδου (Ελλάδα)

Σκηνοθεσία: Aγγελική Γκιργκινούδη (Ελλάδα)
Μουσική: Κώστας Βόμβολος (Ελλάδα)
Κίνηση: Aγγελική Στελλάτου (Ελλάδα)
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ (Αγγλία)
Σκηνογραφική επιμέλεια: Μυρτώ Λάμπρου (Ελλάδα)
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος (Ελλάδα)
Επιστημονική σύμβουλος: Ζακία Άκρα (Παλαιστίνη)
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Ζέρης (Ελλάδα)
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Κοτσύφης (Ελλάδα)
Συντονισμός/εκτέλεση παραγωγής: Γιάννης Τσορτέκης (Ελλάδα)

Παίζουν οι: Άιμαν Αλαμπούντ (Συρία), Χαλίλ Αλιζάντα (Αφγανιστάν), Χοσάμ Αράφα (Αίγυπτος), Νάντια Ζαχούρ (Ινδία), Θάνος Ζέρης (Ελλάδα), Κωνσταντίνος Κοτσύφης (Ελλάδα), Θύμιος Κούκιος (Ελλάδα), Μαρσέλα Λένα (Αλβανία), Σιμπλίς Μπα Μούκουρι (Καμερούν), Βεντσισλάβ Μπαρντάροβ (Βουλγαρία), Αλεξάνδρα Μπαστάνη (Ελλάδα), Μοχάμεντ Μπελχέντι (Τυνησία), Γκρέις Νουόκε (Νιγηρία), Ειρήνη Οικονομίδου (Ελλάδα), Ολάμ Ορέισι (Αφγανιστάν), Θέμης Πάνου (Ελλάδα), Μαντώ Παπαρρηγοπούλου (Ελλάδα), Σβετλάνα Παραμόνοβα (Ουκρανία), Γρηγόρης Ποιμενίδης (Ελλάδα), Κρις Ραντάνοφ (Βουλγαρία), Σαϊέν Σαμάντ (Κουρδιστάν-Ιράν), Αϊντίμ Τζοϋμάλ (Μπαγκλαντές), Γεωργία Τσαγκαράκη (Ελλάδα), Λίλιτ Τουμασιάν (Αρμενία), Γιάννης Τσορτέκης (Ελλάδα).