Θέατρο Φεστιβάλ

4 δημιουργοί στο ElaiΩnas Festival

Επικεντρωμένο στην Αθήνα από τον 19ο  αιώνα έως σήμερα, το φετινό ElaiΩnas Festival σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζει έως και τις 11 Ιουνίου θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εκθέσεις εμπνευσμένες από την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τέσσερις δημιουργοί, απαντούν στο artplay.gr πως συνδέεται η παράστασή τους με την περιοχή του Ελαιώνα, το σύγχρονο αστικό τοπίο και την βαθιά ιστορία της πόλης της Αθήνας ως πηγή φωτός και ανθρωπισμού.

Εύα Οικονόμου Βάμβακα: Η ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα και συγκεκριμένα το πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα ήταν η πρώτη ύλη της παράστασής μας. Η συγκεκριμένη σκηνική σύνθεση δε θα μπορούσε να υπάρξει οπουδήποτε αλλού. Συνθέτουμε έναν σύγχρονο ύμνο προς τον Έρωτα και αυτό που μας συνδέει με το Συμπόσιο, η αφετηρία και η έναρξή μας είναι ακριβώς ο τόπος. Ο μαγικός αυτός τόπος.  Τα ίδια αυτά δέντρα που αντίκριζε ο Πλάτωνας όταν έγραφε το δικό του συμπόσιο, τα μονοπάτια που πάτησε, το κομμάτι του ουρανού που του αντιστοιχούσε είναι που ζητάμε να σκεπάσει και το δικό μας εγχείρημα που  αν και πλάθεται από διαφορετικό υλικό,  βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τον πρώτο δημιουργό του.

Ορέστης Τάτσης: Η παράσταση αποτυπώνει την Ελλάδα του 1934. Βασισμένοι στο μυθιστόρημα «κρίσις» του Αρκάδιου Λευκού φτιάξαμε την ιστορία ενός ζευγαριού την εποχή που ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου έμοιαζε με φιλοδώρημα. Οι αφηγήσεις και οι διάλογοι του Στάθη Κόκκορη και της Ναταλίας Στυλιανού, που υποδύονται το ζευγάρι, δημιουργούν μια πικρή κωμωδία βγαλμένη μέσα από την ιστορία της πόλης. Στόχος να αναδείξουμε με τον τρόπο μας, μια γενιά λογοτεχνών (αυτή του 1920) , που ήταν στραμμένη στον άνθρωπο και φωτίζει τις πτυχές της ζωής σε μια «φωτεινή» πόλη, τις οποίες συχνά κρύβουμε.

Κατερίνα Γεωγουδάκη: “Αν ήμουν πολίτης της Αθήνας γύρω στα 300 π.Χ και βίωνα έναν πανικό θανάτου, σε ποιόν θα στρεφόμουν για να καθαρίσει ο νούς μου από τα πλοκάμια του φόβου; Είναι πολύ πιθανό οτι θα έκανα μια βόλτα ως την αγορά. Θα περνούσα έξω από την Ακαδημία, που είχε θεσπίσει ο Πλάτων. Θ’ άφηνα πίσω πίσω μου το Λύκειο, τη σχολή του Αριστοτέλη, θα περνούσα τις σχολές των Στωικών και των Κυνικών και τέλος θα έφτανα στον κήπο του Επίκουρου, όπου νομίζω θα έβρισκα τη βοήθεια που θα ζητούσα.” Irvin D. Yalom. Το θεaτρικό δρώμενο “μεράκι που το’χω να υπάρξω ακόμη” είναι εμπνευσμένο από την ποίηση του Νίκου Καρούζου και το βιβλίο του Irvin D. Yalom: Στον κήπο του Επίκουρου, αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου.

Ναταλία Στυλιανού: Διαλέγοντας ένα κείμενο όπως η «Πολιτεία», με θέμα την δικαιοσύνη και τοποθετώντας το στον αρχαιολογικό χώρο (γυμνάσιο) της Ακαδημίας Πλάτωνος, αυτόματα δημιουργείται μια ανοιχτή συνομιλία, ένας διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.  Όταν μάλιστα το δρώμενο έχει ως κεντρικό άξονα την εξερεύνηση και κατανόηση (σπουδή/étude) αυτού του κειμένου, από έξι νέους ανθρώπους  που βρίσκονται στην έναρξη της καλλιτεχνικής τους σπουδής (πρωτοετείς σπουδαστές στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ‘δήλος’ – Δήμητρα Χατούπη) και τα ερωτηματικά που οι ίδιοι θέτουν σε σχέση με την εποχή που ζούμε, τότε ο διάλογος γίνεται πολύ πιο έντονος. Τι σημαίνει δικαιοσύνη κατά τον Πλάτωνα; Πώς οι νέοι την αντιλαμβάνονται σήμερα; Ο διάλογος αυτός, μέσα από μία διαδικασία έρευνας και μελέτης, αφενός μεν του αρχαίου κειμένου, αφετέρου δε σύγχρονων πηγών (κείμενα, ποιήματα, τραγούδια,  άρθρα εφημερίδων, αληθινές μαρτυρίες, και γεγονότα της επικαιρότητας), που οι ίδιοι οι νέοι προτείνουν στα πλαίσια των προβών μας που συντονίζουμε εγώ κι οι συνεργάτες μου, δημιουργεί το δρώμενο «Εντός, εκτός και επί της Πολιτείας».

Οι δράσεις του φεστιβάλ θα εξελιχθούν έως την Τετάρτη 7 Ιουνίου στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα και από την Πέμπτη 8 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο ιστορικό Υπόγειο της Πεσμαζόγλου. Η λήξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Ιουνίου, στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα σε μια ανοιχτή για όλους, κοινή ‘’τράπεζα αγάπης’’, με Αμοργιανή κουζίνα και προϊόντα. Παράλληλα, καθ΄ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρέχεται μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους νέους της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ολόκληρο το πρόγραμμα στο http://www.elaionasfestival.com/